La Universitat de Barcelona dinamitzarà un taller de mecànica quàntica al “YoMo / Youth Mobile Festival” del “Mobile World Congress”
Quan un gas es refreda a temperatures properes als –273,15 ºC —temperatura coneguda com a zero absolut—, els àtoms canvien de comportament i apareixen nous fenòmens quàntics que no es manifesten en el nostre món macroscòpic. Un exemple d’això és l’anomenat condensat de Bose-Einstein, un fenomen que actualment s’estudia en laboratoris de física per desenvolupar noves tecnologies. Així, la quàntica és la base de la tecnologia del futur proper, tant en computació com en tècniques de criptografia i de gestió de la informació.
El dijous 2 de març, Bruno Julià, investigador Ramón y Cajal del Departament de Física Quàntica i Astrofísica i de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB, acostarà el complex món de la mecànica quàntica als estudiants d’ESO i batxillerat que participin en el taller «Ultracold UB, divulgació de mecànica quàntica i gasos ultrafreds». L’activitat es fa en el marc del YoMo Barcelona, un festival per a joves que uneix ciència i tecnologia i que s’organitza a Fira Barcelona Montjuïc coincidint amb el Mobile World Congress. El YoMo té el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
L’objectiu del taller és que els alumnes facin simulacions amb ordinador de diversos experiments en els quals es posen de manifest les propietats quàntiques de la matèria. Aquestes simulacions es fan mitjançant un programari d’accés lliure desenvolupat per investigadors i estudiants de grau de la Universitat de Barcelona. Els alumnes podran simular el moviment d’un conjunt d’àtoms ultrafreds «atrapats» en un pou quàntic o descobrir el comportament de les ones solitàries —denominades solitons—, que actualment s’estudien en laboratoris d’arreu del món. Finalment, els participants també podran comprovar com es comporta un pèndol de Newton quàntic i comparar-ne el moviment amb un de clàssic, cedit pel divulgador científic Marc Boada.
Més presència de la Universitat de Barcelona en el YoMo
En el YoMo, que atraurà més de cent col·laboradors dels sectors científic i tecnològic —entre institucions educatives, òrgans professionals, laboratoris R+D, i empreses i indústries capdavanteres—, també hi participen altres grups de recerca que pertanyen a centres vinculats a la Universitat de Barcelona. El Parc Científic de Barcelona (PCB) hi organitza diversos tallers en el marc de l’activitat Fes Recerca!: «Construint proteïnes», «Com es fan els medicaments?», «Investiga amb cèl·lules i gens» i «Transforma bacteris per a l’ateroesclerosi». Així mateix, el PCB dinamitza la xerrada «Neurociències: estudiant el comportament».
D’altra banda, l’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI), adscrita a la UB, oferirà el taller de «Videojocs i realitat virtual» i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) n’oferirà un de titulat «Bioenginyeria per a la medicina regenerativa».♦