Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un estudi sobre la fibromiàlgia de la URV conclou que l’estat emocional dels pacients va vinculat a dolor i malestar

Notícia anterior
Notícia posterior

dolor-fibromialgia-

La investigació d’un grup d’infermeres del campus Terres de l’Ebre rep el Premi de Ciències Mèdiques i de la Salut

L’estudi ‘Experiència de la malaltia en la síndrome de Fibromiàlgia’, que ha dut a terme un equip d’infermeres del campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV), conclou que és “comú” entre els pacients que pateixen aquesta malaltia relacionar els primers símptomes de la malaltia amb un “specific trigger”, un “esdeveniment estressant”, com pot ser un accident o una sobrecarrega emocional o laboral. La investigació també conclou que els malalts de fibromiàlgia no saben comunicar els problemes ni canalitzar les seves emocions, sobretot la ira i la ràbia, i relacionen l’estat emocional amb el dolor i el malestar. L’estudi ha guanyat la vintena edició del Premi de Ciències Mèdiques i de la Salut de les Terres de l’Ebre que atorga la Filial Terres de l’Ebre de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.

L’estudi posa exemples com el d’una pacient que relaciona la malaltia amb un accident greu en el qual van morir diversos membres de la seua família. D’altres malalts destaquen les condicions de sobrecarrega laboral o emocional amb què han hagut de conviure gran part de la seua vida i que els ha generat un estrès crònic. En general, els afectats per la fibromiàlgia consideren que tenen “poc suport de la família”, sobretot de la parella, i relacionen la influència de la ment en el cos, és a dir, l’estat emocional amb el dolor i el malestar. Són, a més pacients que, segons la investigació, no saben comunicar els problemes o canalitzar les seves emocions i això, com ha destacat Pilar Montesó, coordinadora de l’estudi, pot afectar el cos “fins al punt de paralitzar-lo en forma de dolor, impotència funcional i fatiga, tots tres símptomes de la fibromiàlgia”. El grup d’infermeres proposa que en el programes de salut que atenen la fibromiàlgia incloguin tractaments de gestió d’emocions i entrenament d’habilitats comunicatives, així com la perspectiva de gènere ja que, majoritàriament, la pateixen dones. Aquest treball parteix d’un estudi previ, impulsat el 2013 per un equip d’infermeres, personal docent i investigadors del campus Terres de l’Ebre de la URV i del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. En aquell moment es va analitzar el comportament de 66 pacients de fibromiàlgia sotmesos a tres tractaments diferents. 44 malalts amb un perfil sociodemogràfic semblant – dones, de més de 60 anys, jubilades i diagnosticades de fibromiàlgia des de feia 10 anys- van ser tractades amb teràpia de resolució de problemes grupal (TRPG). En el nou estudi s’han analitzat les percepcions de l’equip d’infermeres que van administrar aquella teràpia de forma qualitativa i a través del mètode anomenat teoria fonamentada o “grounded theory”.

Els altres premiats

La resta de treballs premiats per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques van ser en la categoria de millor comunicació oral per ‘L’alletament matern a les Terres de l’Ebre’ i l’accèssit ‘La hidrodilatació en el tractament de la capsulitis retroactil glenohumeral’. El premi al millor pòster va ser per al treball ‘La prevalença de càncer i lesions precursores en les biòpsies endoscòpies colorectals’, amb un accèssit per ‘Estudi immunitari davant les malalties infeccioses vacunables transmeses per aire en el personal sanitari de l’ICS a les Terres de l’Ebre’. Tots els treballs han estat elaborats per personal mèdic i infermer de l’Hospital Verge de la Cinta.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere