DIA.INTERNACIONAL DE LA DONA / Vídeo “Desfabrica’t” Universitat de València / Actes Universitat de Barcelona / Universitat de Girona /
Universitat de València
Universitat de Barcelona
El dia 8 de març, al campus de Ciències de la Salut de Bellvitge es durà a terme un taller de mems (continguts que es viralitzen a través d’Internet) sobre dones i salut. Així mateix, es llegirà un manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones i tindrà lloc un videofòrum a partir del documental Temps d’écoute, realitzat per FarmaMundi.
El mateix dia 8, el campus de Medicina – Clínic August Pi i Sunyer organitza la xerrada «Cinc dades que desmunten el miratge de la igualtat de gènere», a càrrec de María de la Fuente Vázquez, investigadora de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials i presidenta de l’Observatori iQ. De l’1 al 10 de març també es podrà visitar l’exposició «La presència de les dones a la Universitat» al claustre i a les aules de la Facultat. Els dies 6, 7 i 8 tindran lloc activitats organitzades per les associacions d’estudiants AEC i SEPC.
La Sala de Graus de la Facultat de Psicologia acull el 8 de març una conferència a càrrec de Victoria Ferrer Pérez, catedràtica de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i coordinadora del màster universitari de Polítiques d’Igualtat i Prevenció de la Violència de Gènere de la mateixa UIB, amb el títol «En tierra de hombres. Retos y dificultades de las mujeres para desarrollar su vida professional».
La Facultat de Farmàcia també ha programat per al dia 8 diferents activitats. La jornada arrencarà amb un esmorzar popular a les 9 h. A continuació, es durà a terme un taller d’autodefensa feminista. I, a les 12.30 h, l’aula A2 acollirà una xerrada-taller sobre violència de gènere.
L’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) ha organitzat el 9 de març dues xerrades sobre temes de gènere i de dona i ciència. Seran a càrrec dels professors Sònia Estradé i Roberto Emparan, sota els títols «Women in science: Data by the numbers and save perspectives» i «Raising awareness», respectivament. A continuació, s’obrirà un temps per a la discussió i el diàleg entre els participants.
La Comissió d’Igualtat de Biblioteconomia i Documentació ha organitzat un acte que tindrà lloc el divendres 17 de març, amb un doble objectiu: parlar als estudiants de les possibilitats de fer el treball de final de grau i de màster amb perspectiva de gènere i presentar la biografia de la bibliotecària Aurora Díaz Plaja. En aquesta activitat hi intervindran: Anna Villarroya, presidenta de la Comissió d’Igualtat i representant de la UB en el Grup de Treball de Gènere de la Lliga d’Universitats de Recerca Europees (LERU), i Cristina Bru, autora d’un treball de final de grau sobre el fons Aurora Díaz Plaja que custodia la Facultat. Així mateix, Anna Díaz Plaja presentarà l’obra Aurora Díaz Plaja (1913-2003), que ha publicat recentment la Institució de les Lletres Catalanes. Aurora Díaz Plaja ja havia estat objecte l’any 2013 d’una exposició impulsada per la Comissió d’Igualtat de la Facultat amb la col·laboració de la Biblioteca: «Aurora Díaz Plaja: llegir per fer llegir».
Universitat de Girona
Dimecres, 8 de març
– Inauguració de l’aula “Isabel Vilà” a la biblioteca del Campus Montilivi amb una conferència sobre el seu llegat i la realitat política, cultural i religiosa al s. XIX. Activitat emmarcada en la campanya impulsada per la Xarxa de Dones de Girona.
Hora: 12.00 h
-Debat-col·loqui “La participació de les dones a la política”, organitzat pel SEPC, amb la participació d’una estudiant i una professora (a determinar). Modera la Dra. Ester Blay.
Hora: 14.00 h
Sala de Graus de la Facultat de Dret
– Conferència a càrrec de Josep-Lluís Carod-Rovira: “Les relacions històriques entre protestantisme i republicanisme. En memòria d’Isabel Vilà”, activitat emmarcada en la campanya impulsada per la Xarxa de Dones de Girona.
Hora: 16.00h
Sala de Graus de la Facultat de Dret
Dijous, 9 de març
– Projecció de la pel·lícula “Concepción Arenal, visitadora de prisiones” amb debat posterior a càrrec del Dr. Nacho González i Dra. Ester Blay.
Hora: 11.00 h
Aula 1B de la Facultat de Dret
– Conferència “Vida professional, vida personal”, per Alicia Casals de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Hora: 12.00 h
Sala d’Actes de l’Escola Politècnica Superior 1
Dilluns, 13 de març
– “Els dilemes de la justícia – segons Nancy Frazer- en la intervenció psicosocial”, dins de l’assignatura Intervenció psicosocial dels estudis de Psicologia a càrrec de la professora Pilar Albertín Carbó.
Hora: 11.00 a 12.30 h
Aula 170 de la Facultat Educació i Psicologia
A més a més, ja es pot visitar, a la biblioteca Carles Rahola, l’exposició “Pepita i Elisa Úriz Pi. De Bandostáin a Berlin Oriental”, que estarà oberta fins al 31 de març i que inclou les activitats paral·leles següents:
– 8 de març, a les 18:00 h – Conferència “Les germanes Pepita i Elisa Úriz: més enllà de la pedagogia” per la professora Carme Agulló, del departament d’Història de l’Educació de la Universitat de València.
– 15 de març, a les 18:00 h – Projecció del documental “Las maestras de la República”, premi Goya a la millor pel·lícula documental. Presentació i comentaris per Salomó Marquès, professor jubilat de la Universitat de Girona.
– 22 de març, a les 18:00 h – Projecció del documental “Palabras de mamita”, realitzat per Natalia Carbonell i Carla Ferrerós, investigadores de la UdG. El document relata la biografia de Joana Colom, una mestra empordanesa que es va exiliar a la Unió Soviètica després de la Guerra Civil.♦