El Saló de l’Ensenyament explorarà quines seran les professions del futur
Del 22 al 26 de març, el palau 2 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona acull una nova edició del Saló de l’Ensenyament amb 175 expositors. L’edició d’aquest any reforça encara més la seva vocació orientadora acadèmica i professional reunint la més completa i actualitzada oferta d’estudis de batxillerat, universitaris, altres estudis superiors, complementaris o de formació professional on els idiomes i les noves tecnologies jugaran un paper clau a l’hora d’escollir la millor professió pel futur dels més joves.
En aquest sentit, les activitats, tallers i seminaris a mida seran alguns dels principals al•licients del Saló. Entre les novetats destacades d’aquesta edició hi ha la taula rodona “Les professions en joc”, formada per professionals de referència de diversos sectors econòmics que debatran sobre el futur d’algunes professions. L’activitat comptarà amb la participació de quatre testimonis de reconegut prestigi en els camps científic, tecnològic, artístic i de les ciències socials i té per objectiu identificar quins seran els oficis que deixaran d’existir en els propers anys i quins naixeran. La iniciativa, organitzada per Fira de Barcelona conjuntament amb el portal Educaweb, també donarà detalls sobre la formació més idònia i les competències que hauran de tenir els estudiants del futur.
La taula rodona es complementarà amb un espai d’exploració de professions on a través de diversos materials, com ara vídeos testimonials o diccionaris de professions, l’alumnat podrà conèixer les diverses opcions professionals al seu abast. Les intervencions contemplaran qüestions com l’autoconeixement, la presa de decisions, o el mercat de treball, entre d’altres.
Reforç de l’orientació
La 28a edició del Saló de l’Ensenyament, organitzat per Fira de Barcelona i amb la col•laboració del Departament d’Ensenyament i la Secretaria d’Universitats del Govern de la Generalitat de Catalunya, vol reforçar encara més el paper de l’orientació al certamen. Per aquest motiu, el Departament d’Ensenyament oferirà 35 xerrades informatives sobre estudis post obligatoris amb continguts clau d’orientació. Les sessions anomenades “El Departament informa” tindran una durada de 30 minuts i aniran a adreçades a grups de fins a 50 persones. Entre elles destaquen les “EOI Idiomes experience!”, en què les Escoles Oficials d’Idiomes oferiran sessions introductòries a diverses llengües a càrrec de professors d’àrab, coreà, o rus, entre d’altres. Una altra de les novetats del Departament són els recorreguts d’orientació recomanats, itineraris que començaran amb un vídeo tutorial sobre com buscar informació dels estudis i on s’imparteixen i que es completen amb la vista que finalitzarà als espais d’orientació individualitzada.
També es potenciarà l’assessorament individualitzat, amb equips d’orientadores repartides per tot el recinte. Seran psicòlogues, pedagogues i psicopedagogues que atendran els visitants per resoldre dubtes i facilitar la informació perquè la presa de decisió sigui àgil i ben fonamentada. En aquest sentit, de dimecres a divendres, cada 15 minuts, s’oferiran visites guiades adreçades a grups d’alumnes acompanyats de tutors per tal que puguin aprofitar al màxim la seva visita.
El Saló de l’Ensenyament també compta amb la col•laboració de la Secretària d’Universitats i Recerca que informarà els visitants sobre les opcions de formació existents en l’actualitat i habilitaran un espai específic d’orientació sobre les beques o ajuts disponibles. Mentrestant, l’estand del Consell Interuniversitari de Catalunya es converteix en l’espai oficial de l’Accés de la Universitat i com a gran novetat es presentarà el nou web ‘Canal Universitats’, que oferirà el llistat oficial de tots els estudis universitaris que es poden cursar a Catalunya. També s’incorpora informació sobre l’accés a la Universitat, la preinscripció i les matrícules, les Proves d’Accés a la Universitat, així com de totes les eines disponibles per facilitar la tramitació de l’accés a la universitat (Accesnet, Posa’t a prova, simulador de notes i simulador de preus universitaris).
Espai Multimèdia i EspaiCiència
Les noves tecnologies també tindran el seu lloc amb l’Aula de Tecnologies Multimèdia organitzat pel Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (UPC) amb demostracions sobre animació i videojocs. S’han organitzat tallers pràctics sobre animació 2D i 3D i fins i tot es podrà provar un videojoc de realitat virtual creat per professors de la UPC.
L’EspaiCiència (annex Palau 2) repeteix per novè any consecutiu mostrant de manera atractiva la ciència que es fa a Catalunya als estudiants d’ESO i Batxillerat. L’espai integrarà 14 estands on 35 entitats, entre universitats, centres de recerca, i altres institucions vinculades a la ciència, oferiran un programa d’activitats divulgatives i experiments per despertar la vocació científica entre els visitants.
Un any més, el certamen comptarà amb el Saló dels Idiomes, coordinat per l’Associació de Promotors de Cursos a l’Estranger (ASEPROCE) que donaran a conèixer l’oferta de cursos i estades a l’estranger, amb 16 expositors. Els visitants també podran relaxar-se i gaudir de concerts i concursos en l’escenari muntat pel portal juvenil Adolescents.cat
Setmana de la Formació i el Treball
El Saló de l’Ensenyament se celebrarà al recinte de Montjuïc del 22 al 26 de març en el marc de la Setmana de la Formació i el Treball que, amb 235 expositors, presentarà un ampli nombre d’accions orientadores acadèmiques i professionals per a estudiants i professors. Aquesta edició consta de tres esdeveniments: el Saló de l’Ensenyament, que ofereix informació sobre els estudis i sortides professionals per als estudiants d’ESO; Futura, el Saló dels Màsters i Postgraus, amb els millors programes de segon i tercer grau universitari; i la novena edició de ITworldEdu, el congrés de referència del sector tecnològic educatiu.♦