Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El projecte INNOREDES mostra evidències del paper de la innovació en la creació de llocs de treball i en la competitivitat

Notícia anterior
Notícia posterior

innoredes

Les empreses que innoven generen més ocupació i creen més llocs de treball qualificats. Concretament, després d’analitzar el comportament d’unes 10.000 empreses espanyoles en el període 2004-2013, s’observa que les empreses que han innovat en productes han fet augmentar els llocs de treball un 2 % més que les que no ho han fet, i han creat un 10 % més de llocs de treball qualificats. Aquesta és una de les conclusions del projecte INNOREDES, que han dut a terme durant dos anys investigadors del Grup d’Anàlisi Quantitativa Regional (AQR) de la Universitat de Barcelona. INNOREDES, amb el suport de la Fundació BBVA, ha estudiat el paper que té la col·laboració tecnològica i la participació en xarxes internacionals en la innovació de les empreses espanyoles, i els resultats d’aquest procés en la competitivitat, la creació d’ocupació i la desigualtat.

Segons l’estudi, la innovació en nous productes va acompanyada d’un augment de l’ocupació. La innovació en els processos de producció també tindria un impacte positiu en l’ocupació global, al contrari del que passa en altres països, on la innovació en els processos productius fins i tot pot conduir a una pèrdua de llocs de treball.

El projecte INNOREDES, que utilitza diverses fonts estadístiques —com l’Enquesta d’innovació empresarial de l’INE, el Panel d’Innovació Tecnològica (PITEC), l’Enquesta sobre innovació comunitària, o dades de REGPAT, entre d’altres—, també analitza l’efecte de la innovació en les exportacions de les empreses. En aquest àmbit, l’impacte d’un determinat producte nou és especialment accentuat si l’empresa està en una regió on fins ara hi ha hagut poca propensió a innovar. Per exemple, la recerca mostra que si les empreses ubicades a Extremadura tinguessin una propensió a innovar en producte similar a la de Catalunya, el percentatge d’empreses exportadores a Extremadura augmentaria un 13 %.

Pel que fa als efectes de la innovació en la desigualtat d’ingressos i salaris, els investigadors expliquen que, en la major part dels casos, encara que no sempre, les regions amb més capacitat innovadora també tenen més desigualtat. Ara bé, també apunten que les activitats d’innovació que han portat a tenir un nombre més important d’innovacions en producte i procés no han suposat un augment de la desigualtat.

El projecte INNOREDES arriba a altres conclusions, com ara que el context regional, per exemple el percentatge d’empreses innovadores ubicades al territori, influeix en la capacitat d’una empresa per absorbir la innovació, especialment en el cas de les empreses petites i mitjanes. A l’hora d’innovar, es comprova que la cooperació, tant amb altres empreses com amb centres de recerca, té un pes important. Aquesta cooperació és especialment crucial per a les empreses situades en regions amb un sistema feble d’innovació. Per exemple, a les Illes Balears, una empresa que estableix algun tipus de cooperació té sis vegades més probabilitats d’innovar que una que no manté cap cooperació. En el cas de la regió de Madrid, amb un entorn més bo per a la innovació, aquesta diferència a favor de les empreses que cooperen es redueix 2,75 vegades. Respecte al tipus de cooperació, els investigadors apunten que la cooperació internacional resulta més beneficiosa que la que es duu a terme amb empreses i centres d’un entorn més proper. I a escala internacional, la cooperació amb els Estats Units té més impacte que les aliances dins d’Europa.♦  

Imatge: Membres del Grup d’Anàlisi Quantitativa Regional (AQR) que han participat en el projecte.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere