Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Girona farà 2.700 enquestes per tenir una “radiografia” social i econòmica de les llars i programar actuacions

Notícia anterior
Notícia posterior

girona

Catorze persones formades específicament faran les visites a domicilis de tots els barris durant cinc setmanes

L’Ajuntament de Girona vol conèixer quina és la realitat social i econòmica dels seus ciutadans per poder “filar prim” i implementar actuacions a partir del 2018 allà on sigui necessari. Per aconseguir aquesta “radiografia”, s’ha elaborat una enquesta extensa amb una seixantena de preguntes d’àmbits com el laboral, l’econòmic o d’habitatge que es farà a 2.700 llars. L’objectiu és detectar situacions de vulnerabilitat però també “fortaleses”. Una altra dada que els ha cridat l’atenció és que al 25% de les llars de la ciutat hi viu una sola persona. Els preseleccionats de tots els barris rebran una carta i se’ls trucarà per saber si estan interessats a participar-hi. En les pròximes cinc setmanes, un equip de 14 enquestadors visitarà per parelles les llars i aclariran dubtes. La regidora de Drets Socials, Sílvia Paneque, ha reconegut que són conscients que és un “esforç” –cal més d’una hora per contestar l’enquesta- però que és una “eina estratègica” que “beneficiarà” tota la ciutat. Com a recompensa, els participants rebran dues entrades culturals per llar.

Serà la primera vegada que la ciutat disposarà d’una informació tan detallada que es contraposarà amb els indicadors que hi ha a nivell social i econòmic, segons ha explicat el regidor de la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial (UMAT), Manuel Martín. “Volem filar prim per poder tenir un pla d’actuacions per sectors de la ciutat”, ha afegit. Les 2.700 enquestes buscaran la màxima representativitat a nivell de barris –es tenen en compte els sectors dels serveis bàsics d’assistència primària-, tipologia de famílies, edat i gènere. La regidora de Drets Socials, Sílvia Paneque, ha subratllat que aquesta és una “eina estratègica de ciutat” que ha de permetre detectar debilitats, com ara les situacions de vulnerabilitat o pobresa que pateixen les famílies però també les fortaleses, com és saber quins àmbits professionals són els que millor estant sortint de la crisi econòmica per poder implementar polítiques “eficaces” per “generar oportunitats”. En aquest sentit, s’ha avançat que aquesta “radiografia” obtinguda amb les enquestes s’analitzarà degudament des de l’Àrea de Drets Socials i Igualtat del consistori i tota la informació es recollirà al portal web l’Observatori 2.0. La idea és que durant el 2018 es puguin dur a terme les primeres actuacions basant-se en aquest “mapa social i econòmic”.

Un qüestionari doble per l’alt nombre de llars unifamiliars

Ja s’han enviat cartes informatives a les llars preseleccionades i des de divendres que s’han començat a fer trucades per fer de filtre i detectar aquells que hi vulguin col·laborar. El següent pas serà la visita d’una parella d’enquestadors que ajudaran a emplenar el qüestionari i a aclarir dubtes. Des de l’Ajuntament s’ha fet una crida perquè la gent hi participi tot dient que és “en benefici de tots” i que són “conscients” de l’esforç que hauran de fer. En total, hi ha entre 61 i 64 preguntes d’àmbits com ara el social (ajuts), econòmic (ingressos a la família, tipus de contracte o categoria laboral), cultural, sanitari o d’habitatge, entre d’altres, i fan falta més d’una hora per poder-ho respondre amb detall. Com a recompensa, aquelles famílies que hi participin rebran dues entrades per fer alguna activitat cultural a la ciutat. Un dels aspectes que ha cridat l’atenció a l’Ajuntament i que ha comportat que es fes un qüestionari doble, és l’elevada presència de llars unifamiliars, on només hi viu una persona. Concretament, una de cada quatre. Paneque ha admès que amb els indicadors actuals no s’expliquen aquest fet, perquè no els consta que hi hagi hagut un augment de separacions o persones que s’hagin quedat viudes. Creuen que el qüestionari els ajudarà a entendre millor aquesta situació i a corregir aspectes que ara no tenen com ara qui viu realment a aquestes llars i si és que hi ha més gent que no està empadronada. Una altra “virtut” de l’enquesta, segons Paneque, és que els enquestadors són 14 persones contractades en un pla d’ocupació on se’ls ha format específicament per fer aquesta tasca. El període per fer les enquestes és de cinc setmanes. La planificació d’aquesta iniciativa s’ha fet amb la col·laboració de Serveis Socials i el Servei Municipal d’Ocupació.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere