Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

SOS Racisme atén 121 casos nous el 2016

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

sos

L’ONG denuncia la impunitat policial i judicial i alerta que poden ”banalitzar” les discriminacions

L’informe de SOS Racisme del 2016 recull que l’ONG va atendre el 2016, 431 persones, 307 per primera vegada, responent a 121 situacions noves racistes o xenòfobes que només se n’han denunciat 80. Són les dades recollides pel Servei d’Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) fetes públiques aquest dimarts, que també alerten que el 60% dels casos es donen en la vida quotidiana. En aquest sentit, l’ONG adverteix que molts d’aquests casos no estan socialment reconeguts com a discriminació però tenen un gran impacte a la vida de les persones. A més, l’ONG denuncia que el 31% dels casos denunciats són perpetuats per agents policials que topen amb impunitat judicial.

(S’han afegit les declaracions d’Alba Cuevas, directora de SOS Racisme Catalunya)Així, dels 121 casos nous, en 40 el SAiD no ha pogut actuar perquè les persones no han arribat a posar una denúncia, cosa quer representa que el 34% d’aquestes persones que suposadament han patit discriminació racista, no han tirat endavant cap acció més, bàsicament, segons l’ONG, per desconfiança en el sistema, por o normalització de la discriminació. Segons ha explicat als mitjans, la directora de SOS Racisme Catalunya, Alba Cuevas, reconeix que la majoria d’aquestes persones no tiren endavant la denúncia perquè consideren que ”no servirà per a res” i ”malauradament” se’ls ha de donar la raó en molts casos, en què el procediment queda totalment arxivat. Precisament aquest ”normalització” és una de les conclusions que recull l’informe ‘L’estat del racisme a Catalunya’ , juntament amb la invisibilització. I és que dels 80 restants, que sí que han arribat a denúncia, el 59% s’han donat en l’àmbit de la vida quotidiana. L’ONG alerta que s’han incrementat el número i s’han diversificat en diferents espais englobant molts aspectes del dia a dia de les persones, ja siguin amb agressions o discriminacions entre particulars, en l’accés a serveis privats, en l’accés a drets socials o discriminació laboral. Cuevas denuncia precisament que les coses que passen ”en el dia de la gent”, com pot ser anar a comprar, al CAP o a l’escala de veïns, ”tenen un gran impacte”, tot i que a nivell institucional no es reconeix l’entitat que tenen. Les agressions i discriminacions entre veïns són les més habituals, i des de l’ONG es considera que no s’atorga suficient entitat a situacions que són greus i malmeten la convivència i la cohesió. Pel que fa a la discriminació en l’accés a serveis privats, que passa en un 15% de les situacions, s’ha incrementat el nombre de denúncies, en casos com per exemple, la denegació del dret d’admissió a locals d’oci. SOS Racisme també ha detectat casos de privació d’accés al dret de la sanitat publica, l’habitatge i l’educació. L’àmbit de la discriminació laboral ha patit un creixement considerable, del 4% al 14%, aquesta darrer any. L’ONG però, no ha volgut treure conclusions. Cuevas però, ha apuntat que l’augment de denúncies no significa un augment de casos, i sospita que l’inici de la recuperació econòmica, amb més estabilitat per a moltes persones, hi té a veure. La directora de SOS Racisme Catalunya, considera que l’estabilitat pot facilitar que no es tingui ”tanta por a perdre la feina”. Cuevas però, creu que és aviat per fer aquests judicis i que cal veure com evoluciona els propers anys.

Impunitat policial

SOS Racisme Catalunya destaca que la tipologia més nombrosa de discriminacions és la que es dona amb els cossos policials, en un 31% dels casos dels 80 denunciats, tot i que es calcula que el 26% de casos no es denuncien. La Guàrdia Urbana de Barcelona, amb un 44% dels casos sobre el col·lectiu de venda ambulant, i els Mossos d’Esquadra són les policies més denunciades, en un 44 i un 32% dels casos, un fet que des de l’ONG es veu amb preocupació perquè ”encén les alarmes” sobre la salut d’un Estat de Dret i democràtic. Des de l’ONG s’alerta que aquests casos de discriminació amb agents implicats, es caracteritzen per l’opacitat i encobriment i recorda que la jurisprudència recull que s’hauria de reforçar la defensa de les persones victimitzades. En un 20% dels casos, els procediments acaben arxivats, en un 8% s’absol l’altra part i en un 5% la sentència és absolutòria per la víctima. En l’àmbit judicial, SOS Racisme també destaca que el ”delicte d’odi” que ha guanyat visibilitat els darrers anys, és un concepte ”limitat” que inclou totes les situacions de racisme i per tant, es corre el perill de banalitzar social i jurídicament les discriminacions excloses. Per això, proposa ampliar aquesta concepció de delictes d’odi dins el Codi Penal. 36 dels 80 fets denunciats el 2016 van ser qualificats com a delictes d’odi. En aquests casos, la identificació al carrer de manera arbitrària per perfil ètnic, ha explicat Cuevas, són l’inici del conflicte, que acaba amb abús d’autoritat o agressions. Per Cuevas també és significatiu que aquestes denúncies, moltes vegades suposen contra declaració policial, i la víctima acaba sent acusada.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere