Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Premi Abel de Matemàtiques 2017, fet públic aquest migdia a Oslo, es va decidir els dies 17 i 18 de gener a l’Institut d’Estudis Catalans

Notícia anterior
Notícia posterior

matemàtiques

• Yves Meyer ha estat reconegut amb el premi més important en el camp de les matemàtiques pel «paper clau en el desenvolupament de la teoria de les ondícules»

• Marta Sanz-Solé, membre de l’IEC i del Comitè Abel, diu que «Meyer ha demostrat de manera contundent que la recerca en matemàtica fonamental pot tenir un gran impacte en aplicacions importantíssimes del món real»

 

«La qualitat excepcional i la diversitat de les seves contribucions matemàtiques, i que hagi demostrat de manera contundent que la recerca en matemàtica fonamental pot tenir un gran impacte en aplicacions importantíssimes del món real» van ser els factors clau perquè el Comitè Abel decidís que el matemàtic francès Yves Meyer mereixia, enguany, el Premi Abel de Matemàtiques. Ho explica Marta Sanz-Solé, catedràtica de la Universitat de Barcelona (UB) i membre de l’IEC i del Comitè Abel, juntament amb John Rognes (president), Luigi Ambrosio, Marie-France Vignéras i Ben J. Green. El Comitè Abel es va reunir els dies 17 i 18 de gener de 2017 a l’Institut d’Estudis Catalans per deliberar i decidir el premiat d’enguany, en el marc de la sessió acadèmica Abel in Barcelona.

La deliberació és un procés llarg i feixuc, i «arribar a un consens és difícil, perquè és molt complicat comparar el valor de les aportacions dels diversos candidats entre les diferents àrees de les matemàtiques», confessava Sanz-Solé en una entrevista publicada a El Butlletí de l’IEC del mes de gener del 2017.

El Premi Abel, que concedeix l’Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres, premia les contribucions de profunditat i influència extraordinàries en l’àmbit de les matemàtiques. És el guardó més important en el camp de les matemàtiques i està dotat amb sis milions de corones noruegues ―uns 675.000 euros. El nom del premiat, Yves Meyer, l’ha fet públic aquest migdia el president de l’Acadèmia Noruega, Ole M. Sejersted, i el premi el lliurarà el rei Harald V de Noruega el proper 23 de maig.

 Meyer, el matemàtic obsedit a traspassar els límits

El Premi Abel 2017 ha estat atorgat a Yves Meyer, de l’École Normale Supérieure Paris-Saclay, de França, pel seu «paper clau en el desenvolupament de la teoria matemàtica de les ondícules», que es troba en la intersecció entre les matemàtiques, la tecnologia de la informació i les ciències computacionals. Algunes aplicacions de l’anàlisi de les ondícules són en camps tan diversos com l’anàlisi harmònica aplicada i computacional, la compressió de dades, l’eliminació del soroll, les imatges mèdiques, l’emmagatzematge de dades, el cinema digital, la deconvolució de les imatges del telescopi espacial Hubble i la detecció d’ones gravitacionals creades pel xoc de dos forats negres.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere