El.Saló.de.l’Ensenyament obre portes amb més de 200 estands / L’exèrcit torna a generar controvèrsia al Saló
Les universitats ofereixen fins a 28 nous graus universitaris tot i que els manca l’aprovació definitiva del CIC
La 28a edició del Saló de l’Ensenyament ha obert portes aquest dimecres al matí amb més de 200 estands on hi ha representat tot el sector. L’objectiu, i enguany més que mai, és oferir una orientació clara als estudiants a l’hora de triar estudis postobligatoris, ja siguin de Batxillerat, universitaris, artístics, o d’FP, un àmbit on el Departament d’Ensenyament hi fa una aposta ferma per la gran taxa d’inserció laboral d’aquests graduats, alhora que es volen potenciar les vocacions científics dels alumnes. En l’àmbit universitari, les universitats catalanes promocionen fins a 28 nous graus, 11 de 3 anys, amb una gran presència d’estudis transversals i vinculats al big data i a la digitalització.
La presència de l’exèrcit torna a generar controvèrsia al Saló de l’Ensenyament
Una cinquantena de persones ”precinten” l’estand militar mentre que els seus responsables el defensen com una opció més
Tot i l’aprovació, l’estiu passat, d’una moció al Parlament que s’oposava a la presència de l’exèrcit en els espais educatius, les forces armades han tornat al Saló de l’Ensenyament i ho han fet en un estand, tres vegades més gran que el 2016. Des de l’exèrcit, el coronel delegat de Defensa a Catalunya, Luis Castora Novella, ha explicat que l’edició passada, més de 7.000 persones van passar-hi a demanar informació i que per aquest motiu, han sumat personal i necessitaven més espai. Des de la plataforma ‘Desmilitaritzem l’educació’ en canvi, es llegeix com una provocació i per això, aquest primer dia de Saló han fet un acte de protesta ”precintant” l’estand per ”desinfectar-lo del virus caqui”.
Amb el lema ‘Les armes no eduquen, les armes maten’, una cinquantena de persones de la campanya ‘Desmilitaritzem l’Educació’ s’han manifestat a l’estand de l’exèrcit militar a Saló de l’Ensenyament per mostrar el seu rebuig a la presència de l’exèrcit al recinte. La reivindicació anava acompanyada de diferents càntics com ara: ‘Fora, fora, fora, l’exèrcit de l’escola” o “Últim any de l’exèrcit al saló”. Durant la manifestació, els participants han mostrat el seu rebuig i desacord cap al “reclutament militar de l’exèrcit” i cap a “l’augment en la despesa militar”, han defensat la “resolució no violenta dels conflictes”, així com han assenyalat una “inoperància” per part de les institucions, ja que “han deixat” que l’exèrcit sigui present al Saló i, a la vegada, tripliqui el seu espai.
Estand militar al Saló
L’espai ocupat per l’exèrcit militar al Saló de l’Ensenyament aquest any s’ha triplicat i ha arribat a ocupar els 90m2. El coronel delegat de defesa a Catalunya, Castora Novella, ha esmentat que el motiu principal d’aquest increment és perquè en l’any anterior més persones es van apropar a l’estand a demanar informació arribant a les “7.000 o 8.000” i que es van sentir “molt atabalats”. És per això que aquest any han demanat augmentar l’espai, així com el seu personal que segons ha confirmat arriba a les 20 persones. Novella ha explicat que el seu objectiu al Saló de l’Ensenyament és “presentar l’oferta educativa que té el Ministeri de Defensa”, així com “les opcions que té qualsevol ciutadà per ingressar a les forces armades” o conèixer sobre l’àmbit.
Ingrés a la professió militar
Durant la jornada, diferents joves s’han acostat a l’estand de l’exèrcit per demanar informació sobre com ingressar a la professió militar. Com que des de fa uns anys s’ha incrementat l’oferta, les titulacions requerides són més elevades per poder entrar a format part de l’exèrcit espanyol: per ser Militar de Tropa necessites la titulació d’ESO i, a mesura que va augmentant el càrrec es demana una titulació superior, com les PAU o un títol universitari, juntament amb unes notes de tall que ronden els números més alts presents en els graus universitaris., arribant als 11 i 12 sobre 14.Tanmateix, si una persona no té la nota necessària per poder accedir a un càrrec superior de les forces armades, pot ingressar com Militar de Tropa, si compte amb la titulació necessària i supera les oposicions -l’última tanda va ser el passat 18 març i es van obrir 2.000 noves places – i, a partir d’aquí, pot anar ascendint progressivament cap a un càrrec més elevat sense la necessitat d’haver d’aconseguir la nota de tall requerida. És per això que, a vegades, els estudiants que vénen directament d’ESO o Batxillerat s’interessen més per aquestes posicions de rang inferior. Durant l’any 2016, es van examinar per ingressar a les forces armades unes 1.700 persones, segons ha assegurat Novella. Baiget no es vol centrar en l’exèrcit perquè ”només és un 1%” del Saló El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha respost a la presència de l’exèrcit reiterant que el Govern ja havia fet la petició perquè no hi fos, enguany, al Saló, però que no es podia anar més enllà. Malgrat tot, Baiget ha recalcat que les forces armades, triplicant l’espai, únicament tenen 90 metres quadrats dels 8.500 que ocupa tot l’esdeveniment i per tant, és menys d’un 1%. Per això, ha dit Baiget ”no ens centrarem” en l’exèrcit.♦