Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Presentació del llibre Una meravella anomenada vida i homenatge a la professora Maria Rieradevall

Notícia anterior
Notícia posterior

llibre

En què consisteix el fet de viure? Què diferencia la matèria viva de la inerta? Com va aparèixer la vida? Si la vida sembla tan fràgil, com s’explica la seva persistència? Respondre a algunes de les qüestions fonamentals i fascinants sobre els éssers vius és el fil conductor del llibre Una meravella anomenada vida. Com són, com funcionen i d’on vénen els éssers vius, una visió multidisciplinària i transversal sobre el fenomen de la vida a la Terra des de la perspectiva d’un equip de professors de la Facultat de Biologia. El nou títol, publicat a la col·lecció Catàlisi d’Edicions UB, es presenta el dimarts 4 d’abril, a les 13 h, a l’Aula Magna de la Facultat de Biologia.

En la presentació, que presidirà el degà de la Facultat de Biologia, Gustavo Llorente, també es retrà homenatge a la memòria de l’ecòloga Maria Rieradevall, professora del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals i membre del Grup de Recerca Freshwater Ecology and Management (FEM) de la UB, que va morir l’octubre del 2015. Participaran en l’acte David Bueno, professor del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística i director de la col·lecció Catàlisi; els professors Gustavo Llorente, Maria Soley i Francesc Mestres, coautors de l’obra, i el catedràtic Narcís Prat, cap del Grup de Recerca FEM de la UB. El vicerector de Projecció i Internacionalització, Àlex Aguilar, que és catedràtic del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals i membre de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona, tancarà la presentació.

Una meravella anomenada vida, darrer títol de la col·lecció Catàlisi de divulgació científica, presenta un panorama de la biologia actual des del paradigma del procés evolutiu. Amb anècdotes i dades sorprenents, aborda una sèrie de qüestions fonamentals i fascinants sobre els éssers vius —l’origen, el desenvolupament i l’evolució de la vida a la Terra— en un llenguatge divulgatiu i amb rigor científic. El nou títol també revisa algunes descobertes de científics brillants que són referents en la història de la ciència, des de Lyell fins a Darwin o Pasteur, passant per Jenner, Watson, Crick, Wilkins, Franklin, etc. En els diferents capítols se sintetitzen anys i anys de recerca de molts investigadors que, al llarg del temps, han contribuït al coneixement de la biologia actual.

La nova obra de la col·lecció Catàlisi d’Edicions UB està escrita per un equip multidisciplinari de professors de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, en concret Francesc Mestres i Josefina Martínez, del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística; Maria Soley, del Departament de Bioquímica i Biomedicina Molecular; Maria Isabel Álvaro, Bàrbara Arias i Néstor Hladun, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals; Núria Bonada, Gustavo Llorente i Maria Dolors Vinyoles, del mateix Departament i de l’IRBio, i Maria Carme Auladell i Jaume Ferrer, del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia.

La col·lecció Catàlisi, iniciada el 2007 i dirigida per David Bueno, ha editat una vintena de títols, tant en català com en castellà, molts d’ells disponibles en format electrònic (e-Books). Amb una temàtica àmplia i de la màxima actualitat, les obres estan orientades a generar un debat fructífer tant en la comunitat científica com en l’opinió pública. Cal destacar que un dels darrers volums, La ciència en la literatura, de Xavier Duran, ha rebut el Premi Crítica «Serra d’Or» de Recerca (Altres Ciències) 2016, i que l’autor de La saviesa combinada, Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans i professor de la Universitat de Barcelona, va ser guardonat, també el 2016, amb la Creu de Sant Jordi. Els últims títols de la col·lecció són L’embrió inconformista, de Jordi García-Fernández i David Bueno, i La química de cada dia, de Claudi Mans.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere