Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El gènere en R + D: el sostre de vidre comença a esquerdar-se

Notícia anterior
Notícia posterior

elservier

Elsevier ha publicat l’informe: ‘Gender in the Global Research Landscape’. La particularitat i valor d’aquest estudi és que per al seu abordatge els autors es van posar unes ulleres de gènere amb l’objectiu de determinar el pes que té la dona en la R + D a nivell mundial avui. Històricament l’equilibri en aquest sector estava clarament vençut del costat masculí. El camí cap a aquesta meta no va ser fàcil: després d’examinar 12 àrees geogràfiques i 27 àrees temàtiques al llarg de 20 anys sembla ser que la balança de la desigualtat de gènere ha trontollat.

S’estreny la forquilla

Hem de remuntar-nos a l’any 2013 per localitzar un estudi d’aquestes característiques. Sense exhibir la profunditat del que ens ocupa, la UNESCO va oferir unes dades reveladores en aquella època que apuntaven la tendència que certifica el text actual. Aquell any la producció de treballs de recerca a nivell mundial presentava ‘gairebé’ un equilibri total: les dones van produir entre un 44% i un 54% dels estudis. Una forquilla que s’aplicava gairebé a la totalitat del globus, exceptuant regions puntals com el Japó, on baixava fins a un 33%.

Elsevier va anar més enllà en la metodologia per oferir un mapa de situació més actual, quantificat i global. L’estudi segueix dues dècades de dades de Scopus i ScienceDirect – a través de 12 regions geogràfiques i els 27 temes de Scopus – basats en proves de rendiment global d’investigació. Els resultats certifiquen el que va apuntar la UNESCO anys enrere. El pes en l’autoria d’investigacions tendeix cap a l’equilibri. Si bé la signatura d’una dona estava entre 1996-2000 en el 32% dels estudis publicats a Europa, el 2015 s’eleva fins al 41%. Estats Units es mou en xifres similars a les europees, el 31% enfront del 40% actual, igual que Austràlia, 33 i 44%.

PRODUCCIÓ DE TREBALLS CIENTÍFICS PER GÈNERE

elservier quadre 1

Aquesta tendència positiva es detecta també en el nombre de patents. El nombre de dones com a autores en aquest aspecte és significativament més gran respecte pel que fa als homes. Xifres que es presenten al revés si del que es parla és del nombre d’inventors, on el gènere masculí és aclaparadorament majoritari en les principals àrees de producció de R + D mundial.

elservier quadre 2

Un altre extracte valuós de l’informe és la constatació que les dones s’han disposat a especialitzar-se menys que els homes; la seva producció tendeix a ser una mica més de caràcter interdisciplinari. “Les dones prefereixen la investigació que vincula més d’un camp,” explica Miyoko O. Watanabe, directora executiva adjunta de l’Oficina de Diversitat i Inclusió en l’Agència de Ciència i Tecnologia del Japó. “Això està probablement relacionat amb les dones que estan més inclinades a pensar i treballar a nivell mundial. Les dones són capaços de treballar en qualsevol lloc i en comunicació amb moltes persones en amplis camps de la recerca “.

Handicaps: des de la maternitat fins al ‘efecte Matilda’

Amb aquest informe Elsevier espera haver proporcionat a les institucions, governs i altres parts interessades coneixements basats en dades i orientació sobre la investigació de gènere i el nivell d’igualtat actual. Amb això espera que serveixi de font d’inspiració per a altres estudis, així com perquè els responsables estableixin paràmetres que serveixin per consolidar el futur progrés cap a una igualtat de gènere en la investigació total.

Si bé la forquilla s’està ‘estrenyent’ en els últims anys, és cert que, segons diu l’informe, encara queden desigualtats pendents. De cara al futur, l’estudi signat per Elsevier assenyala, a part d’un biaix persistent en la contractació, l’autoria, el reconeixement i la promoció, el ‘efecte Matilda’. El referit efecte critica un suposat prejudici comú contra el reconeixement de les contribucions de les científiques en la investigació, el treball s’atribueix sovint als seus col·legues masculins. Al costat d’aquests obstacles, l’estudi assenyala un aspecte més ‘biològic’, pel qual les dones són més propenses que els homes a tenir una trajectòria no lineal i deixar la via acadèmica a causa de factors personals, com la maternitat.

Elsevier equilibra la balança de gènere

Elsevier ha posat en marxa en els últims anys diverses iniciatives a gran escala encaminades a equilibrar la balança de gènere. Entre aquests projectes destaca el Nou Programa de Pràctiques Professionals de la Fundació Elsevier, el Grup de Treball de Gènere i l’informe ‘Mapping Gender in the German Research Arena’. Aquest últim treball destaca els avenços significatius cap a l’equilibri de gènere en la investigació, tot i que destaca diversos “temes que han de ser abordats de manera urgent” per aconseguir la tan anhelada igualtat.♦

Informe complet ‘Gender in the Global Research Landscape’ … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere