Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Exposició fotogràfica a la UB que analitza la resposta d’Europa davant la crisi del refugi

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

mare_nostrum_3_muntatge

Com actua Europa davant la crisi del refugi? Quines decisions s’han adoptat des de les institucions europees i quines situacions denuncien les entitats que treballen amb les persones refugiades i migrades? Aquestes preguntes són el punt de partida de l’exposició «Mare Nostrum: Europa davant la crisi del refugi», que es pot veure aquests dies al vestíbul de la Facultat de Dret (av. Diagonal, 684) de la Universitat de Barcelona.

La mostra reuneix setze fotografies dels fotoperiodistes Xavi Herrero i Raül Clemente realitzades entre l’octubre del 2015 i el febrer del 2017 a l’illa grega de Lesbos i al nucli de població d’Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia. A les imatges, els autors analitzen les causes i conseqüències de la violència ―en termes de violació dels drets humans― respecte al moviment de persones refugiades i migrades que travessen el Mediterrani per arribar a Europa.

El dret a l’alimentació, l’habitatge, la salut i l’educació, però també a la llibertat de moviment, la protecció internacional i l’asil són alguns dels drets humans que s’analitzen a través de les fotografies i els textos de l’exposició, en què es confronten directives i informes de la Comissió, el Consell i el Parlament europeus amb observacions i estudis realitzats per entitats de suport a les persones refugiades i migrades. La mostra, que es pot veure fins al 12 d’abril, està organitzada per la Fundació Solidaritat UB i l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. L’entrada és gratuïta i l’horari de visita, de 8.30 a 21.30 h.

«Mare Nostrum: Europa davant la crisi del refugi» es va inaugurar el passat 31 de març a Dret. El divendres 28 d’abril, al vespre, se’n farà una segona inauguració a la plaça de la Vila de Sant Feliu de Llobregat, i l’endemà començarà un recorregut per diferents municipis catalans.

Cloenda del projecte Mare Nostrum

Amb aquesta mostra, la Fundació Solidaritat UB i l’Ajuntament de Sant Feliu tanquen el projecte Mare Nostrum. Solidaritat local, diàleg i construcció plural de la pau des de l’exili, que durant un any ha buscat incorporar la visió multidimensional de les persones refugiades en les entitats locals com a actors que legitimen el dret a la pau i a construir-la. Mare Nostrum, al seu torn, forma part del Programa de suport de la Universitat de Barcelona a persones refugiades i provinents de zones en conflicte, que ha permès l’acollida de quinze estudiants sirians i afganesos en col·legis majors de la UB.

A banda de l’exposició fotogràfica que es presenta ara, el projecte Mare Nostrum ha donat lloc a altres accions: la formació de formadors, adreçada a entitats locals de base i també a l’administració pública local; l’anàlisi i divulgació del conflicte a través de l’Observatori Solidaritat (programa de Solidaritat UB dedicat al seguiment de conflictes armats i drets humans), i l’elaboració d’una guia de bones pràctiques sobre el paper del món local en els processos de construcció de la pau i de reconstrucció postconflicte. Precisament, tant la guia de bones pràctiques com l’actualització de l’anàlisi que ha fet l’Observatori Solidaritat sobre el conflicte de Síria es presenten en els dos actes d’inauguració de la mostra.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere