Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El festival Clam projectarà una quarantena de films de 21 països diferents

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

festival clam

El certamen, que enguany amplia la seva presència territorial a Manresa i Navàs, tindrà com a lema ‘Herois de la salut’

El Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, el Clam, ha presentat aquest dimecres les línies principals de la programació, que se centrarà en una quarantena de films -10 curtmetratges i 30 llargmetratges- de 21 països diferents, molts dels quals seran estrenes a Catalunya. El certamen, que se celebrarà del 27 d’abril al 7 de maig, presenta com a novetat principal la seva expansió territorial i, tal com ja es va avançar, a banda de Navarcles, tindrà una seu permanent a Manresa i una altra d’itinerant que enguany serà a Navàs. L’eix central de la 14a edició del festival serà el tema ‘Herois de la salut’, en homenatge als professionals i voluntaris de l’àmbit de la salut. El certamen homenatjarà enguany tres personatges que seran el desaparegut director manresà Joan Soler; l’actriu manresana Assumpció Balaguer; i el director i productor Lluís Miñarro.

El Clam repartirà les projeccions de les pel·lícules entre les tres seus del festival –Manresa, Navarcles i Navàs-, ja que, tal com ha deixat clar el director del certamen, Serafí Vallecillos, “les noves seus no són franquícies i, per tant, no es repetirà la programació als tres llocs, sinó que es repartirà”. Així doncs, des del 27 d’abril al 7 de maig els espectadors podran visualitzar una quarantena de pel·lícules, de les quals 16 aniran a concurs -6 en la secció de llargmetratges i 10 en la de curtmetratges-. Entre els films que competiran s’hi troben produccions de països tan diferents com Armènia, Turquia, França, els Estats Units, l’Índia i també l’estat espanyol. Els sis llargmetratges que aniran a concurs del total de 39 que es van presentar són: ‘Apricot Groves’ (Armènia), ‘Quan les gotes es fan pluja’ (Espanya), ‘Exil-sur-scène’ (França), ‘La familia’ (Espanya), ‘The Nurse’ (Turquia) i ‘Una lucha contra el tiempo’ (Espanya). Quant els curtmetratges, els deu seleccionats per competir del total de 148 que s’hi van presentar són produccions vingudes de l’Estat, Itàlia, els Estats Units i la Índia. Entre els títols que es projectaran a la secció Pantalla Oberta –la que no va a concurs- destaquen noms com ‘On the milky road’, la darrera obra del director serbi Emir Kusturica; ‘Afterimage’, títol pòstum del director polonès Andrej Wajda; ‘Reparar a los vivos’, obra nominada al millor guió dels premis Cèsar 2016; o ‘Su mejor historia’, premi del públic al festival de Göteborg 2017. A més, es projectaran altres pel·lícules com són ‘Bypass’, una obra dirigida pel jove director i activista Shane Vermooten que, a més, serà una estrena mundial; i també films d’interès social com ‘Caina’ (Itàlia), ‘El invierno’ (Argentina) o ‘La mano invisible’ (Espanya).

L’expansió territorial del Clam

Com ja s’havia anunciat el passat mes de gener, el Clam ha decidit enguany fer un pas endavant i ampliar la seva àrea d’influència. Per això, el festival, que tradicionalment s’ha celebrat a Navarcles, ha teixit una aliança amb la ciutat de Manresa per tenir una segona seu permanent. A més, el festival tindrà una tercera seu itinerant que enguany serà a Navàs però que està previst que cada any sigui a una ciutat diferent del Bages. El director del Clam creu que aquesta expansió els ha permès créixer i també guanyar en prestigi, ja que l’aliança amb Manresa ha permès gairebé doblar el pressupost –enguany serà de 45.000 euros-. Els alcaldes de Manresa i de Navarcles han fet una valoració molt positiva de l’aliança que s’ha teixit entre els dos municipis. El batlle de Navarcles, Llorenç Ferrer, ha assegurat que amb la seva extensió territorial el Clam “guanya molta potència, cos i fortalesa” i, per això, considera que “aquesta és una bona via per fer el festival més potent i més arrelat a casa nostra”. De la seva banda, l’alcalde manresà, Valentí Junyent, ha celebrat la sinèrgia que s’ha creat entre les dues ciutats després de 13 anys en què el festival s’ha celebrat únicament a Navarcles i ha apuntat que “són temps de compartir i no de competir”.

Els homenatjats

Enguany el festival ha volgut retre homenatge a tres personatges, dos dels quals molt vinculats amb el territori. Es tracta del director manresà Joan Soler, l’actriu manresana Maria Assumpció Balaguer i el director i productor Lluís Miñarro. A banda dels actes de reconeixement a la seva trajectòria, també es projectaran tres de les seves obres més destacades com són: ‘Abandonatii’ (Joan Soler), ‘El hermano bastardo de Dios’ (Assumpció Balaguer) i ‘Familystrip’ (Lluís Miñarro). D’altra banda i, com cada any, el festival farà el lliurament del premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat, un reconeixement honorífic a l’entitat o persones que, per la seva obra o actitud, ha contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles i persones sigui un fet. L’entitat guardonada d’enguany serà Arrels Fundació i el premi s’entregarà el diumenge 30 de maig.

Desenes d’activitats paral·leles

A banda de la programació cinematogràfica, el Clam ofereix una àmplia programació d’activitats paral·leles entre les quals hi haurà exposicions, conferències, debats i trobades professionals. Algunes de les activitats se centraran en el tema central d’enguany, els ‘Herois de la Salut’. Segons ha detallat Vallecillos, s’ha volgut retre homenatge a les persones i entitats que treballen en el camp de la salut “ja sigui des de la seva vocació professional com pel seu compromís solidari”.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere