Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Construït un díode d’una sola molècula / Universitat de Barcelona

Notícia anterior
Notícia posterior

IPerez-diode-single-molecule

Investigadors de la Universitat de Barcelona han liderat un projecte per crear un díode amb una sola molècula de la mida d’un nanòmetre i que té gran capacitat de rectificació. Els díodes, que s’utilitzen en dispositius electrònics, són uns components que permeten la circulació del corrent en un sentit i el bloquegen en sentit contrari.

Actualment, la recerca en aquest àmbit està aconseguint arribar al límit físic en la reducció dels components electrònics. Tal com explica Ismael Díez Pérez, que lidera el projecte al Departament de Ciència de Materials i Química Física i és membre de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), «per poder passar al nivell de miniaturització següent, hem de fer servir molècules individuals com a components actius dels circuits». En aquest treball, que s’acaba de publicar a Nature Communications, s’ha fet servir una molècula orgànica intercalada entre dos nanoelèctrodes connectats entre si en un circuit d’una llargada d’un nanòmetre. El díode d’una sola molècula que en resulta és més petit i molt més eficient que qualsevol altre que s’hagi presentat fins ara. «Aquesta aproximació afavoreix l’acoblament de milers de bilions de díodes en un petit xip de silici», afirma Díez Pérez.

El díode molecular que s’ha presentat permet que el corrent flueixi 4.000 vegades més en un sentit que en el sentit contrari. Aquesta eficiència és comparable als díodes que es fan servir actualment però que són molt més grans.

L’equip està treballant per aconseguir més capacitat de rectificació del corrent i per augmentar la vida d’aquests circuits d’una sola molècula. Aquesta recerca ens acosta a la creació de dispositius d’una sola molècula.♦

Referència de l’article:

C. Aragonès, N. Darwish, S. Ciampi, F. Sanz, J. J. Gooding i I. Díez-Pérez. «Single-molecule electrical contacts on silicon electrodes under ambient conditions». Nature Communications, abril del 2017. Doi: 10.1038/NCOMMS15056

https://www.nature.com/articles/ncomms15056

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere