Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Torna la Festa de la Ciència de la Universitat de Barcelona

Notícia anterior
Notícia posterior

ub

* El proper 12 de maig, l’Edifici Històric obre les portes a la ciutadania per fer accessible d’una manera lúdica i innovadora bona part de la recerca de la Universitat de Barcelona 

* Avalada per l’èxit de participació i assistència de les edicions anteriors, la III Festa de la Ciència inclou tallers i activitats nous 

* S’hi faran activitats de divulgació —tallers, xerrades i jocs— per valoritzar la feina dels investigadors de tots els camps del coneixement 

La III Festa de la Ciència de la Universitat de Barcelona, que tindrà lloc el divendres 12 de maig durant tot el dia a l’Edifici Històric, arriba farcida d’activitats noves. Un neuroconcert, un espai dedicat a la figura de Sabater Pi, un taller sobre el patrimoni cultural de Mèxic i una activitat d’astronomia per entendre millor com és la Via Làctia són algunes de les novetats més destacades de la festa, que inclou, també, els tallers de més èxit de les dues edicions anteriors. 

Neuroconcert de cinc veus a cappella 

Una de les novetats més destacades de la festa d’enguany és la programació d’un neuroconcert, a les 19 h, al jardí Ferran Soldevila de l’Edifici Històric. L’objectiu de l’actuació, organitzada per l’Institut de Neurociències de la UB, és parlar de la percepció musical i de les emocions que genera, a partir del diàleg amb músics i neurocientífics i l’acompanyament en directe de cinc veus a cappella. 

No és la primera vegada que La UB Divulga organitza un neuroconcert. L’any 2013, en va programar una desena en el marc del projecte NeuroUB: Neurociència, Música i Art, i l’experiència va ser tot un èxit. Entendre els mecanismes mitjançant els quals la música genera estats afectius particulars constitueix, des de fa anys, un objectiu fascinant per a la neurociència. 

Un espai dedicat a la figura de Jordi Sabater Pi 

L’especialista en etologia, primatologia i antropologia africana Jordi Sabater Pi —conegut, sobretot, per haver trobat i cedit al Zoo de Barcelona el goril·la albí Floquet de Neu— tindrà un espai propi a la Festa. Sabater Pi va estudiar Psicologia a la Universitat de Barcelona i des de l’any 1987 va ser catedràtic emèrit del Departament de Psiquiatria i Psicobiologia Clínica. 

A més d’un plafó que explicarà quines van ser les aportacions més destacades en els seus àmbits d’expertesa com a científic i investigador, la mostra inclourà la projecció de gairebé dos-cents dibuixos de temàtica naturalista que pertanyen a l’extens Fons Sabater Pi, cedit fa anys al CRAI de la Universitat de Barcelona. Alguns dels dibuixos estan extrets de les llibretes de camp de Sabater Pi, d’altres són apunts del natural d’animals i plantes. La major part de les il·lustracions estan acolorides amb aquarel·la o llapis de colors. 

La història i el significat del patrimoni mundial de la UNESCO 

Un dels tallers nous proposa als visitants conèixer i valorar els béns inscrits a la llista del patrimoni mundial de la UNESCO a través de la participació comunitària. Després d’una breu explicació del significat del patrimoni mundial i la importància internacional que té conservar-lo, el taller destaca la participació necessària de les comunitats locals perquè aquesta conservació sigui eficaç. En aquesta línia, el doctorand de la UB Amilcar Vargas explicarà la seva recerca en diversos llocs arqueològics que són patrimoni mundial del seu país natal, Mèxic. Finalment, els visitants podran completar uns mots encreuats amb paraules relacionades amb els continguts explicats i els llocs del patrimoni mundial que coneixen o els agradaria conèixer, prenent com a referència un mapa i fotografies dels llocs. També se’ls convidarà a participar en l’elaboració col·lectiva d’uns mots encreuats. 

Les tres dimensions de la Via Làctia 

Els amants de l’astronomia estan de sort perquè l’equip de l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) exposarà una representació a gran escala de la Via Làctia, un projecte realitzat en el marc de la missió Gaia, que lidera l’Agència Europea de l’Espai (ESA). L’estand inclourà un taller de fabricació de constel·lacions que servirà per entendre les tres dimensions dels 1.000 milions d’estrelles de la Via Làctia. 

Activitats per a totes les edats 

L’objectiu principal de la festa és arribar a públics no especialitzats i a totes les edats. Per això inclourà un racó amb una selecció de llibres, contes i còmics infantils de temàtica científica perquè els més petits puguin fer una pausa i gaudir d’una estona de bona lectura. També pensant en els més menuts, a la tarda s’ha programat una representació de l’espectacle Flebotín, un mosquit del Cretaci, del projecte Pinta’m un conte. 

Els assistents també tindran l’opció de construir una doble hèlix d’ADN, fer un taller d’iniciació a l’edició de textos a partir de manuscrits de Ramon Llull i de textos científics medievals, o realitzar un Iuris test. 

Així mateix, descobriran la relació entre la química i el color, tindran l’opció d’enganyar el seu cervell, tastar en primera persona la realitat virtual o podran veure i tocar fòssils d’organismes unicel·lulars de fa uns 40 milions d’anys, entre moltes més activitats.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere