Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Oriol Bohigas lliura part del seu llegat bibliogràfic a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona de la UPC

Notícia anterior
Notícia posterior

bohigas

La donació inclou 34 volums de tots els articles a la premsa i la biblioteca professional de l’arquitecte al despatx MBM

Oriol Bohigas ha lliurat a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya part del seu llegat bibliogràfic, que s’esposarà a la primera planta de la biblioteca que, a partir d’aquest divendres, portarà el seu nom. La documentació inclou, d’una banda, els 34 volums amb la totalitat dels articles a la premsa (1945-2015) que, un cop digitalitzats, oferiran en obert un atles visual escrit inèdit a través de retalls i fragments de diaris. De l’altra, la donació inclou també la biblioteca professional de l’arquitecte al despatx MBM, de 91 metres lineals (4.000 volums) entre llibres i revistes especialitzades en arquitectura, urbanisme i història del segle XIX i XX. Un fons bibliogràfic que constitueix un viatge a través de les geografies intel·lectuals del mateix arquitecte.

L’anunci s’ha fet en el marc de l’acte acadèmic de presentació de la Biblioteca Oriol Bohigas, amb la presència dels arquitectes Rafael Moneo, Eduardo Mangada, Pere Joan Ravetllat i l’escriptor Jordi Coca, en què s’ha reconstruït el llegat polièdric de l’arquitecte Oriol Bohigas tant a la ciutat de Barcelona com a la institució. Quatre ponents han glossat la seva figura. El primer ha estat Rafael Moneo a través de la revolució d’Oriol Bohigas com a director de l’ETSAB en els convulsos anys 70; Pere Joan Ravetllat ha situat el llegat de l’arquitecte a la Càtedra de Projectes de l’Escola; Eduardo Mangada ha recordat la figura de l’arquitecte com a ideòleg i visionari de la ciutat olímpica al front de la Regidoria d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona i, finalment, Jordi Coca, com a impulsor de la xarxa de biblioteques de Barcelona al llarg del seu mandat com a regidor de Cultura.

Motor de recerca i coneixement

El fet que la Biblioteca de l’ETSAB rebi el nom de Biblioteca Oriol Bohigas ofereix a la UPC l’oportunitat de reafirmar el poder del llibre i la cultura escrita com a vehicle imprescindible en la construcció de l’arquitectura i el seu significat en el temps, alhora que permet que part del llegat d’aquest mestre arquitecte sigui accessible com a motor de recerca i coneixement per al futur. Precisament, la subdirectora de publicacions de l’ETSAB, Carolina Garcia, considera que el llegat de l’arquitecte resulta “imprescindible” per a una biblioteca universitària i “enriqueix” els llibres de consulta. Per a Garcia, Bohigas és la “pedra angular” al voltant de la qual es vehicula la trajectòria de l’arquitectura catalana dels últims 80 anys i les seves influències internacionals.

Sobre Oriol Bohigas

Oriol Bohigas (Barcelona, 1925) va finalitzar els seus estudis l’any 1951, moment en què va liderar la recuperació de la modernitat silenciada per la immediata postguerra franquista a través de la seva implicació en el naixement del Grup R. Una primera etapa de la que destaca el seu intens i fructífer intercanvi epistolar amb l’avantguarda exterior, amb iniciatives pioneres com la reconstrucció del pavelló alemany de Ludwig Mies van der Rohe a Barcelona (1955). Els anys 60 són els de la seva consolidació com a agitador cultural de la realitat arquitectònica del moment. La seva activa col·laboració a la revista Serra d’Or ens ha llegat l’origen d’una ‘arquitectura realista’ que esdevindrà el futur ideològic de l’Escola de Barcelona, terme que va batejar l’any 1969. Com a membre fundador de l’editorial Edicions 62, de la revista Arquitectures Bis (1974-1985), president de la Fundació Miró (1981-1988) i de l’Ateneu barcelonès (2003-2011) i Acadèmic de la Reial Acadèmia de San Fernando, constitueix una biografia intel·lectual que es traça des del món del llibre i la premsa escrita.♦

Fotografia: Oriol Bohigas

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere