Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

PhotOn Festival reflexiona a La Nau de la Universitat de València sobre els que no poden fugir de la guerra

Notícia anterior
Notícia posterior

PhotOn Festival

PhotOn Festival inicia un any més la seua setmana d’activitats omplint València de propostes culturals relacionades amb el fotoperiodisme i el documentalisme. El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València és la seu principal del festival. Si en la passada edició, PhotOn Festival va reflexionar sobre la situació dels refugiats i la migració en el Mediterrani, en aquesta ocasió PhotOn Festival posa l’accent en la situació de les persones que continuen vivint en països en conflicte perquè no poden fugir de la guerra.

 

Com són les seues vides i com ha canviat el seu entorn quotidià seran objecte d’una exposició ‘Els que es queden’, i dues conferències, la de la fotògrafa espanyola Natalia Sancha i el fotògraf libanés Joseph Eid, autor de la icònica imatge de l’home sirià escoltant el gramòfon que ha fet la volta al món per la seua cruesa.

Les activitats de la setmana PhotOn, gratuïtes i obertes a tots els públics com cada any, inclouen en aquesta edició la presència d’importants noms del fotoperiodisme i documentalisme internacional que es donaran cita en el Centre Cultural La Nau, seu oficial del festival. El dimarts 2 de maig, PhotOn inicia les seues nits de projeccions amb la nit ‘Dimarts de Photo’, una convocatòria que s’ha convertit en un dels esdeveniments fotogràfics mensuals més concorreguts de la ciutat. 

Dimecres 3 de maig, el festival dedica la seua programació a la col·laboració amb màsters internacionals de fotografia amb dues propostes. En primer lloc, amb la conferència de Clemente Bernad, organitzada pel Màster en Fotografia, Art i Tècnica de la Universitat de València i en segon lloc amb la projecció del treball ‘Nexos, Noves mirades en la fotografia documental europea’, un projecte cultural de la European Network of Master Studies in Photography en el qual col·laboren nombrosos estudiants de màsters europeus de fotografia.

El cicle de conferències del festival començarà el dijous 4 de maig amb Juan Manuel Castro Prieto, Premi Nacional de Fotografia, el treball de la qual Etiòpia està exposat en el Centre Octubre de Cultura Contemporània dins del circuit oficial de PhotOn Festival. 

Posteriorment, la fotògrafa espanyola Nuria López oferirà una conferència sobre el seu treball sobre la transsexualitat a Cuba. A la nit, en col·laboració amb Lens Culture, una de les publicacions sobre fotografia més importants del món, PhotOn Festival projectarà en el Claustre del Centre Cultural La Nau els multimèdia  fotogràfics guanyadors dels premis Lens així com el multimèdia amb els guanyadors dels Magnum Photography Awards de la prestigiosa agència Magnum. A més, durant la nit de projeccions els assistents podran veure els treballs multimèdia de tres festivals europeus de fotografia, Photo Romania (Romania), Guernsey Photography Festival (Illes Guernsey, Regne Unit) i Photometria Festival (Grècia), tots ells membres de la xarxa Photo European Network de la qual PhotOn és soci i membre fundador. 

Divendres a la vesprada a La Nau, el festival acollirà les conferències de dos joves fotògrafs espanyols més interessants del moment. D’una banda, el multipremiat fotògraf Santi Palacios, Premi Nacional de Fotoperiodisme 2016 i segon Premi World Press Photo 2017 General News singles per la seua cobertura de la crisi migratòria en el Mediterrani. D’altra banda, Javier Arcenillas, guanyador del premi a fotògrafs espanyols en col·laboració amb el Festival della Fotografia Etica (Itàlia) parlarà del seu treball sobre la violència a Hondures, que estarà exposat en la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau fins al 28 de maig. La nit de projeccions del divendres estarà com sempre dedicada a la presentació dels treballs multimèdia dels finalistes de la beca PhotOn 2017. 

Dissabte 6 de maig, dia de clausura del festival, serà el dia dedicat a la reflexió sobre les persones que no poden fugir de la guerra. Les conferències de Joseph Eid i Natalia Sancha ajudaran a comprendre les condicions de vida de “els quals es queden”, exposició fotogràfica que romandrà en el Centre Cultural La Nau fins al dia 28 de maig. Durant la nit de projeccions els assistents podran conéixer els treballs multimèdia de tots els professionals que han passat pel festival. 

En aquesta edició, PhotOn Festival acosta encara més la seua programació als ciutadans, traient el fotoperiodisme al carrer en dues innovadores propostes expositives urbanes. D’una banda, els ciutadans podran gaudir de la primera exposició en marquesines i autobusos d’EMT amb l’exposició homenatge al fotògraf valencià Joaquín Collado i per un altre, d’una nova exposició urbana en la xarxa de Metrovalencia amb 25 fotografies de gran format en un circuit de parades de metro de la ciutat. L’exposició de Metrovalencia mostra el treball col·lectiu ‘Home’ amb les imatges seleccionades en la convocatòria oberta de Photometria Festival (Ioaanina, Grècia) en la qual 25 fotògrafs reflexionen sobre el concepte de casa. 

Durant la roda de premsa, que s’ha celebrat aquest matí a La Nau, s’ha presentat el primer nombre de la col·lecció editorial ‘PhotOn Festival Joves Talents’ amb el guanyador de la Beca PhotOn 2016, Raúl Moreno i el seu treball ‘Chernobyl’. El treball, comissariat per la directora del festival, Tania Castro, és producte de diversos anys de treball a Ucraïna i realitza una anàlisi sobre la crítica situació alimentària en la zona on va tenir lloc la catàstrofe nuclear fa ara 31 anys. En les seues imatges, Moreno explica com els habitants sobreviuen a força d’aliments que ells mateixos conreen en sòls radioactius i que els suposen un enverinament progressiu. 

La setena edició del festival es duu a terme gràcies al patrocini de la Fundació la Canyada Blanch i té en el Centre Cultural La Nau la seua seu oficial. En 2017, la Beca PhotOn Festival compta amb el patrocini de l’Ajuntament de València, Andersen Tax&Legal Spain, La impremta CG, Quinua Real i One Shot Hotels i com a col·laboradors i mediapartners del festival EMT i Metrovalencia. Cervesa Turia és la cervesa oficial.

PhotOn Festival està organitzat per un equip de professionals del fotoperiodisme i la comunicació que lluiten pel foment del fotoperiodisme com a eina de canvi social. El festival organitza des de fa 7 anys xarrades, projeccions nocturnes, visionats de dossier i un circuit expositiu pels principals espais culturals del centre de València. En els últims anys, PhotOn Festival s’ha convertit en un important prescriptor de talent organitzant la Beca PhotOn, una de les beques més importants d’Espanya amb 12.000€ en premis.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere