Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La comarca del Lluçanès posa en marxa una escola de música i arts mancomunada amb aules en quatre municipis

Notícia anterior
Notícia posterior

lluçanès

El període d’inscripcions s’obrirà el 29 de maig i el centre començarà a impartir classes el proper curs

L’Escola de Música i Arts del Lluçanès és un centre educatiu i cultural públic -titularitat del Consorci – que neix amb el propòsit de fomentar i apropar la música i les arts als habitants de l’entorn rural del Lluçanès. El seu president, Isaac Peraire, ha explicat que no només se’n podran beneficiar els infants, sinó que l’escola també impartirà cursos per adults. Les formacions es divideixen en formacions de llarga durada, curta durada o comunitaris de tipologies molt diferents, que van des del saxo, la trompeta o el piano fins als cursos de música per nadons, fotografia o gralles. Emmirallada en una escola similar de l’Alt Penedès, el centre és mancomunat per nou dels tretze municipis que conformen el Lluçanès i té aules a quatre pobles (Prats de Lluçanès, Oristà, Olost i Sant Feliu Sasserra). Les inscripcions començaran el 29 de maig i l’escola obrirà oficialment les portes el mes de setembre.

Existeixen poques experiències al país d’escoles mancomunades com la que es vol posar en marxa al Lluçanès. El referent més proper al model que es vol implementar és el de l’estructura mancomunada de l’escola de música de l’Alt Penedès, que va començar amb aules a quatre municipis cedides pels propis ajuntaments i ara mateix ja en té més d’una quinzena. El president del Consorci del Lluçanès, Isaac Peraire, ha destacat que l’escola no només té el repte d’acostar la formació musical i artística tant a infants com a adults, sinó que un projecte mancomunat d’aquestes característiques també “donarà valor” als municipis que conformen el Lluçanès i lluita contra el despoblament d’aquest tipus de territoris.

Instruments, cant coral, moviment, gralles, gospel, fotografia

La tècnica de formació del Consorci, Mònica Jofre, ha explicat que l’escola serà un centre “obert i amatent a les necessitats” dels habitants en matèria d’educació i expressió artístiques. Jofre ha concretat que hi haurà cursos de llarga durada, de setembre a juny, i tallers de curta durada amb una programació trimestral. A més, també es faran actuacions i activitats als diferents municipis per a totes les sensibilitats. L’oferta educativa de llarga durada s’organitzarà a l’entorn de la pràctica musical en petit grup i col·lectiva, amb l’objectiu de potenciar la participació en grups instrumentals i vocals. Per exemple, el programa inicial per a infants de tres a sis anys s’anomena ‘Música i Moviment té una durada setmanal de 45 minuts i va adreçat a despertar i estimular l’interès dels més petits a través de la cançó, l’audició, els instruments o el moviment. A partir dels set anys, els escolars ja poden escollir instrument, banda, orquestra o cant en un cor, per exemple. L’escola compta amb un banc d’instruments de lloguer a un preu de deu euros mensuals. Les formacions de curta durada són obertes a tota la ciutadania i tractaran temes de música per a nadons, cursos de gralla, gospel, cant en família, batucada, arts plàstiques, fotografia, circ o teatre, entre d’altres. Pel que fa al professorat, s’acaba d’obrir la borsa de treball amb l’objectiu d’incorporar nous perfils que puguin donar resposta als cursos que s’aniran programant. Actualment, l’Escola de Música de Prats, l’única al territori, té 80 alumnes i vuit professors. El repte, en aquest sentit, segons Peraire, seria “augmentar”, tot i que no ha volgut concretar el nombre. Les inscripcions s’obriran el 29 de maig i a partir del juny hi haurà reunions de presentació als diferents municipis. Durant el mes de juliol es duran a terme les formacions a mida pels professors de la nova Escola de Música i Arts del Lluçanès a càrrec de la Diputació de Barcelona i, a més es planificarà el curs. A partir del setembre, a banda de l’inici de curs escolar i de les modalitats de cursos de llarga durada, també sortirà la primera programació trimestral de cursos de curta durada.

L’escola com a argument que el treball conjunt entre municipis és beneficiós

Peraire ha valorat molt positivament el fet que l’escola comenci amb nou dels tretze municipis que conformen el Lluçanès. Aquests són Alpens, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra, Sant Martí d’Albars, Santa Maria de Merlès i Sobremunt. La resta, -Lluçà, Sant Boi, Sant Bartomeu del Grau i Sant Agustí de Lluçanès-, de moment han optat per no formar-ne part. Segons el president del Consorci, l’escola és un factor més que ajuda a argument “perquè és necessari un treball conjunt” entre els diferents pobles i que possibilitaria una nova comarca. Fins ara, ha explicat Peraire, només Prats de Lluçanès tenia Escola de Música, “a partir d’ara, i gràcies al treball conjunt i mancomunat la poden tenir vuit pobles més”. “És la demostració que per tirar endavant els reptes, o ho fem junts o ho tenim més complicat o no ho tenim”, ha afegit.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere