Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Alumnes de primària i secundària celebren un congrés d’oceanografia a Barcelona

Notícia anterior
Notícia posterior

csic

• El primer Congrés de Petits Oceanògrafs té lloc el 17 de maig, a l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, a Barcelona

• Els alumnes presentaran els seus treballs de recerca, desenvolupats al costat de científics, al llarg d’aquest curs i en el marc d’un projecte

El primer Congrés de Petits Oceanògrafs, que tindrà lloc el proper 17 de maig a l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, reunirà uns 150 escolars de sis escoles de Barcelona. Els alumnes, de 8 a 12 anys d’edat, mostraran els treballs de recerca marina que han realitzat amb l’ajuda dels científics oceanògrafs. La jornada també els permetrà intercanviar experiències i gaudir de les activitats paral·leles organitzades per al congrés.

L’esdeveniment està emmarcat en el projecte VA-DE-RETRO, que estudia la circulació global dels oceans i, en particular, dues regions clau de l’Oceà Atlàntic: la retroflexió del Corrent del Nord del Brasil a l’equador, davant de la descàrrega de l’Amazonas, i la trobada de les Corrents del Brasil i Malvines, enfront de la descàrrega del Riu de la Plata. Les dues regions són clau perquè actuen com a vàlvules reguladores de la circulació global oceànica i, en conseqüència, de l’estat climàtic del nostre planeta. El projecte està finançat pel Programa estatal de Foment de la Investigació Científica i Tècnica d’Excel·lència del Ministeri d’Economia i Competitivitat.

“En una societat tan tecnològica com l’actual, és fàcil que els joves es deslliguin progressivament de la natura que els envolta i que, al mateix temps, perdin la creativitat i curiositat natural. L’objectiu del projecte és potenciar l’actitud innata de recerca dels alumnes, dins l’àmbit de l’oceanografia”, explica l’investigador del CSIC Josep Lluís Pelegrí, del Departament d’Oceanografia física i tecnològica de l’Institut de Ciències del Mar i líder científic del projecte.

El Congrés de Petits Oceanògrafs, acció divulgativa del projecte, s’ha preparat amb sis escoles, cinc de primària i una de secundària, de Barcelona. Al llarg del curs 2016-2017, els alumnes han realitzat, al costat dels oceanògrafs, diversos tallers i experiments per tal d’aprendre conceptes bàsics de física oceànica, com el funcionament de la pressió oceànica, les característiques de l’aigua de la mar i com es mouen les masses d’aigua en l’oceà.

Al llarg del mes d’abril, mentre l’equip científic estava embarcat en el vaixell oceanogràfic Hespèrides per realitzar una expedició a l’Atlàntic Sud, els alumnes han pogut seguir la campanya i plantejar als científics preguntes sobre el seu treball i experiència a bord del vaixell.

En el Congrés, els petits oceanògrafs coneixeran personalment els científics, així com la tripulació de l’Hespérides mitjançant una connexió en directe. També comptaran amb el suport de tècnics i científics de l’Institut de Ciències del Mar, amb els quals participaran en experiments i utilitzaran els robots submarins, i amb la col·laboració d’estudiants de la Universitat de Barcelona del segon curs de Ciències del Mar.

Informació pràctica del congrés:

– Els alumnes mostraran els seus treballs en presentacions orals o sessió de pòsters.

– Els participants es dividiran en 3 grups, cada un d’ells ambientat en un dels vaixells oceanogràfics espanyols: Hespèrides, Sarmiento de Gamboa i García del Cid.

– Les tres sessions orals seran inaugurades pels oceanògrafs Jordi Salat, Celia Marrasé i Álvaro Viudez, tots ells investigadors del CSIC amb una llarga trajectòria científica.

– Les presentacions orals seran retransmeses per ‘streaming’ a través d’aquest enllaç: https://www.youtube.com/channel/UCTTNIeVgUVHgCMTRq35rePQ/live

Activitats paral·leles:

– Habitació del mar: sala amb contacontes, exposició de microplàstics, exemplars de la col·lecció biològica de referència de l’ICM

– Es realitzarà una visita a l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC):

o Sala d’instrumentació oceanogràfica: la tecnologia (eines, instruments, sensors) amb la qual s’estudien els oceans
o Zona d’Aquaris Experimentals
o Taller Submarí: simulació d’una immersió en el submarí Jago en les profunditats del Mediterrani (taller de la Mar a Fons)
o Demostració de ROV (Remote Operated Vehicle), robot submarí de control remot

– Connexió en streaming directe amb el vaixell oceanogràfic Hespèrides.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere