Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“Inicia’t, la Fira de la Nàutica i els seus oficis” / Port de Badalona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

badalona

Més de 60 empreses expositores, 25 oficis nàutics 

Els dies 18 y 19 de maig uns 500 alumnes d’instituts de la comarca visitaran Inicia’t per a descobrir el mar i els seus oficis

Una carpa de 50 m2 informarà d’un mínim de 25 oficis del mar i servirà d’acollida i informació per a tots els visitants

Un tren farà el recorregut gratuïtament des del Passeig Marítim fins al Port el dissabte 20 i el diumenge 21

 

Aquest dijous 18 de maig s’ha inaugurat oficialment Inicia’t, La Fira de la Nàutica i els seus Oficis, un certamen que servirà per descobrir el mar com horitzó d’un futur professional i que entén el potencial del sector nàutic com a eix de desenvolupament econòmic.

L’acte inaugural ha estat presidit per l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela; el regidor d’Espais Públics de l’Ajuntament de Barcelona, Francesc Duran; el vicedegà de la Facultat de Nàutica de Barcelona de la UPC, Juan Antonio Moreno; el secretari general de l’Associació d’Indústries, Comerç i Serveis Nàutics (ADIN), Miquel Guarner; i el director del certamen, Imanol Sanz. Com a convidat especial ha assistit Dídac Costa, primer català en completar la Vendée Globe, que durant el matí de dijous ha participat en tertúlies amb estudiants, i amb l’equip femení de regates de la Facultat de Nàutica de Barcelona de la UPC, esponsoritzat per Marina de Badalona.

Al seu segon any de celebració, Inicia’t ha introduït una sèrie d’interessants canvis, com ara la instal·lació d’una carpa de 50 m2 on s’exposaran fins a 25 oficis relacionats amb el mar i la nàutica. Des del Socorrista a l’Enginyer Tècnic passant per l’Oficial de Màquines o el Tècnic en Manteniment d’Embarcacions d’Esbarjo, un glossari de professions que els alumnes podran explorar com a possibles estudis futurs.

A causa del gran pes dels oficis en aquesta fira, els dos primers dies es dedicaran en exclusiva a estudiants que en la seva visita realitzaran 2 activitats aquàtiques + 1 visita guiada + 1 xerrada específica, a més del recorregut pel recinte. Entre les visites es podran veure embarcacions de Salvament Marítim, d’inspecció pesquera, el Ketch Ciutat Badalona, la  Confraria de Pescadors, el varador.

Durant el cap de setmana La Fira de la Nàutica i els Seus Oficis convoca al públic en general, per la qual cosa s’ha preparat una completa agenda d’oci i activitats. Així mateix, més de 60 empreses exposaran embarcacions (de no més de 8 m) i productes i serveis nàutics relacionats amb la nàutica d’iniciació .

D’altra banda, i com que la Fira coincideix en el calendari amb les Festes de Maig de Badalona, es reforçarà l’oferta gastronòmica i podrem assistir a classes de Swing. Així, el divendres a partir de les 19.30h hi haurà una classe oberta de jazz steps i concert a les 20.00h. Dissabte a les 18.30 s’iniciarà el directe amb DJ i classe de electroswing, per continuar a les

20.00 amb un segon concert. Diumenge el programa es reforça amb una exhibició de salvament marítim amb helicòpter que es podrà veure des del passeig del dic d’abric, reobert al públic després de les rehabilitacions derivades dels danys causats pel temporal; es presentarà una regata, hi haurà exhibició de flyboard…

Òbviament els visitants que ho desitgin podran practicar un gran nombre d’activitats nàutiques: caiacs, pàdel surf, windsurf, rem, dragonboat, J80, etc. Els interessats poden inscriure’s a: events@marinabadalona.cat

L’entrada a Marina Badalona serà lliure i l’aparcament gratuït. Aquest any, a més, un tren gratuït recorrerà el port per facilitar l’accés als visitants. Des del Pont del Petroli fins al Port. 

Sobre el   Port de Badalona

La Fira de la Nàutica i els seus Oficis està organitzada per Marina de Badalona, societat que gestiona el Port de Badalona, amb el suport de l’Ajuntament de Badalona i d’un grup promotor integrat, entre d’altres, per la Facultat de Nàutica de Barcelona, de la UPC, l’Associació d’Indústries,

Comerç i Serveis Nàutics (ADIN), l’Escola del Mar de Badalona, i diversos operadors. El Port de Badalona és una instal·lació de 643 amarratges amb més de deu anys de trajectòria i que ha col·laborat activament en impulsar la nàutica. Actualment, està en plena fase d’expansió gràcies al projecte del Canal, infraestructura que penetrarà a la ciutat i que sumarà a l’oferta actual 200 nous amarratges de 8×3 amb una previsió de posada en servei el 2018.

 

 ANNEX

Activitats divulgatives adreçades als alumnes d’instituts 18 i 19 de maig

Les activitats d’aquestes dues jornades lectives, dijous 18 i divendres 19, estan orientades als interessos i perfil dels grups de primer i segon d’ESO, de tercer i quart d’ESO i els del Batxillerat i de cicles formatius. D’acord amb aquesta primera classificació, s’han dissenyat diferents activitats, totes agendades prèviament amb els centres d’ensenyament.

ACTIVITATS A L’AIGUA

Consisteixen en iniciatives actives de contacte directe amb l’acció de fer esport a l’aigua amb algun tipus d’estri -embarcació o de navegar en una embarcació tradicional com és el quetx Ciutat Badalona. Els batejos són primeres experiències amb activitats que s’oferten al Port i que es poden articular com activitats incloses en el currículum d’educació física o extraescolars. És recomanable fer la visita al Port amb roba esportiva i calçat còmode, a poder ser amb sola de goma. Prèviament sempre hi ha una introducció de l’acció, una explicació de les característiques de l’esport, del mitjà, les normes i com es pot donar-ne continuïtat. La navegació i l’explicació sobre el quetx té una durada d’una hora i mitja.

  • Bateig de Caiac
  • Bateig de Vela en J80
  • Bateig de Rem
  • Bateig de Pàdel Surf
  • Bateig de Dragon Boats
  • Navegació a bord del quetx Ciutat Badalona

 

TALLERS A LES CARPES DEL MOLL DE CAPITANIA

  • Taller de fusteria (Escola de Capacitació Nàutic Pesquera)
  • Taller de navegació (Escola de Capacitació Nàutic Pesquera)
  • Taller de pesca i nusos mariners (Escola de Capacitació Nàutic Pesquera)
  • Provar l’ergòmetre (Clubs de Rem)
    • Taller de Reanimació Càrdio Respiratòria i Primers Auxilis (Proactiva)
    • Taller pesca esportiva. Modalitats i tècniques de pesca (Badamar)
    • Taller de corderia (Associació d’Amics del Quetx Ciutat Badalona)

 

VISITES A ESPAIS I EMBARCACIONS

Consisteix en què el grup classe es desplaça fins al punt triat de la visita i atén a les explicacions d’una persona que els mostra les característiques i usos del recinte / embarcació. Espais de treball i embarcacions que es fan servir com a suport o eina.

  • •  Visita guiada a les instal·lacions d’EMV Marine/Badalona

 

Es tracta d’un dels operadors del varador del Port de Badalona dedicat al refit d’embarcacions, bàsicament velers de qualitat (és a dir, aplicació de millores per augmentar rendiment, competitivitat). La visita explica la feina d’aquest equip de professionals, molt desconeguda però amb un gran potencial.

  • Visita guiada a l’escar del Port de Badalona

 

L’escar del Port acull tots els serveis necessaris per al manteniment d’una embarcació. És el taller del Port. Hi ha mecànics, metal·listes, fusters, treball fibra del casc, veleria, eixàrcia, electricistes, ..

  • Visita a la Confraria de Pescadors

 

Es tracta d’un dels operadors del varador del Port de Badalona dedicat al refit d’embarcacions, bàsicament velers de qualitat (és a dir, aplicació de millores per augmentar rendiment, competitivitat). La visita explica la feina d’aquest equip de professionals, molt desconeguda però amb un gran potencial.

  • Visita guiada a l’embarcació Salvamar, de Salvament Marítim de Barcelona.

 

La SALVAMAR és una embarcació de Salvament Marítim caracteritzada per la seva alta velocitat i capacitat de maniobra. De 21 metres d’eslora i poc calat, hi ha 55 unitats arreu de l’Estat. Fabricada d’alumini, arriba fins als 30 nusos de velocitat i està dissenyada per recollir persones, remolcar i assistir, en coherència amb els objectius de Salvament Marítim. La que ens visitarà és Mintaka. Es farà el recorregut, s’explicarà objectius de Salvament Marítim, anècdotes, rescats…

  • Visita guiada a l’embarcació Lluerna, de la Direcció General de Pesca i afers marítims L’embarcació Lluerna d’inspecció pesquera té un robot submergible i diferents sondes per treballar en tasques de control i també de salvament. Si més no va participar aquest març en les tasques de localització del pesquer enfonsat després de ser envestit per un mercant rus.
  • Visita guiada al veler Astral, de l’ONG Open Arms

 El veler insígnia dels drets humans que ha salvat moltes vides de les persones que s’arrisquen a travessar el Mediterrani.

  • Visita guiada a Papillon, una embarcació de pesca esportiva

 Des del club Badamar, mostraran les tècniques i estris que es fan servir en la pesca esportiva, una activitat molt viva al Port de Badalona

XERRADES PER A ESTUDIANTS 9.20h 10.40h i 12.00h, a la Carpa dels Oficis Xerrada amb els estudiants sobre la iniciació al món de la regates amb Dídac Costa i l’equip femení de regates de la Facultat de Nàutica de Barcelona de la UPC♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere