Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Plataforma per la Llengua demana a Macron que ratifiqui la Carta europea de les llengües minotiràries

Notícia anterior
Notícia posterior

plataforma

El president francès es va comprometre en campanya a ratificar la carta, que reconeixeria als habitants de Catalunya Nord el dret d’aprendre català a l’escola

La Plataforma per la Llengua ha demanat a Emmanuel Macron que compleixi el seu compromís de ratificar la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM). L’organització ha enviat una missiva al nou president francès per a començar el procés per possibilitar la ratificació del document, d’acord amb els compromisos expressats durant la seva campanya electoral de les darreres eleccions presidencials. La carta reconeixeria als habitants de Catalunya Nord el dret d’aprendre català a l’escola i permetria, segons el grau de compromís que adquirís l’estat francès, la traducció de documents i lleis al català o, fins i tot, la possibilitat de tramitar procediments judicials en aquesta llengua, segons que han explicat des de la Plataforma per la Llengua.

La ratificació de la carta també promouria la producció d’obres culturals en català, en garantiria emissions audiovisuals regulars i no n’impediria l’ús a la feina, entre altres millores, segons un comunicat de la Plataforma per la Llengua.

El procés de ratificació de la CELRoM no depèn en exclusiva de la voluntat de Macron, ja que segons el Consell Constitucional francès és necessària una reforma constitucional per a poder ratificar la carta. La Plataforma ha animat el nou president francès a iniciar aquest procés per correspondre la voluntat de reconeixement de la llengua catalana expressada pels ciutadans de la Catalunya Nord.

A l’escrit enviat, l’ONG del català recorda que és especialment important el compromís expressat respecte a l’ensenyament en català, atès que, segons la darrera enquesta d’usos lingüístics a Catalunya Nord, el 80,3% de la població nord-catalana ha expressat ser favorable a l’ensenyament del català com a disciplina o assignatura i el 76,1% desitjaria tenir una educació bilingüe.

El compromís de Macron amb la ratificació de la CELRoM va ser expressat a propòsit d’una enquesta realitzada entre els candidats a la presidència per la xarxa lingüística europea ELEN, de la qual és membre la Plataforma per la Llengua. A més del guanyador dels comicis, també es van mostrar favorables a ratificar la Carta els candidats del Partit Socialista, Benoît Hamon, i l’anticapitalista Philippe Poutou.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere