La Bressola arriba als 1.000 alumnes i espera poder obrir el vuitè centre el setembre que ve
L’escola immersiva en català de la Catalunya del Nord celebra la seva festa anual reivindicant més places per satisfer “la forta demanda” de nens que hi volen estudiar
La Bressola, l’escola immersiva en català de la Catalunya Nord, ha arribat per primera vegada als 1.000 alumnes, una xifra mai assolida en els 41 anys de la seva història. Per celebrar-ho, com ja és habitual, s’ha fet la Bressolada, on centenars d’estudiants dels set centres que té distribuïts arreu del territori s’han trobat i han compartit una jornada festiva. La d’aquest any ha estat la 14a edició d’una festa que ha servit també per reclamar més places i facilitats per poder obrir noves escoles, i satisfer així “la forta demanda” de nens que volen estudiar en català a la Catalunya del Nord. La directora de La Bressola, Eva Bertrana, explica que estan en converses amb tres ajuntaments i espera poder obrir un nou centre aquest setembre després de 13 anys sense fer-ho.
La Bressola està d’enhorabona. Per primer cop aquesta escola immersiva de català a la Catalunya del Nord arriba al miler d’alumnes, concretament 1.021, una xifra que la seva directora, Eva Bertrana, reconeix que “mai havia arribat a somiar”. Bona part d’aquests estudiants s’han trobat aquest dissabte a la 14a Bressolada, la festa anual on es reuneixen pares i alumnes dels set centres que hi ha distribuïts pel territori. La d’aquest any, però, també ha servit per demanar més places als centres que hi ha actualment i més implicació per part dels ajuntaments perquè apostin per aquest tipus d’escola. Bertrana explica que actualment no poden assumir més gent i que hi ha cua d’espera, per això fa una crida perquè els donin facilitats per poder obrir més escoles. Amb tot, confia que el proper curs tindran un vuitè centre en funcionament. “Estem parlant amb tres ajuntaments que estan molt interessats en tenir un centre”, destaca. A la Bressolada d’aquest any, que s’ha fet a Sant Esteve del Monestir –un poble al nord de Perpinyà-, hi han participat prop de 2.000 persones entre pares, alumnes i professors. Com és habitual s’ha llegit un pregó, que aquest any s’ha encarregat a l’escriptora i periodista Isabel-Clara Simó, que ha destacat la importància d’aquests centres. “Qui perd la llengua, perd la identitat”, ha reblat. L’alcoiana ha reivindicat la necessitat de mantenir “viva la llengua de manera transversal” perquè “som el mateix país, de nord a sud, els Països Catalans”. Simó ha reconegut que per a ella era “un gran honor i una satisfacció” poder fer de pregonera i ha destacat que hi havia molta canalla entre els assistents. “Això demostra que hi ha interès pel català”, remarca. La festa ha seguit amb un concert en el que hi ha participat uns 500 nens que han cantat al so de la guitarra de Joan Serrat i l’acordió de Carles Belda. Després s’ha fet un dinar popular organitzat per l’escola, a tocar de l’estany de Sant Esteve del Monestir.A l’acte també ha comptat amb autoritats del món local i de la cultura catalana, com la directora general de política lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa.
Ampliar les places
Bertrana ha demanat a les autoritats franceses que “prenguin consciència” de la demanda que hi ha per poder estudiar català a la zona. En aquest sentit ha explicat que tant important és obrir nous centres, com ampliar les places dels que ja estan funcionant. Un punt en el que la directora coincideix amb el president de La Bressola, Joan Sebastià Hayden. “Ara mateix les escoles estan plenes, hi ha cua d’espera de molta gent”, ha lamentat el president que demana que es reverteixi aquesta situació.
El català està viu
La Bressolada 2017 ha servit també per reivindicar que la llengua “està viva a la Catalunya del Nord”. Bertrana ha lamentat que “han perdut parlants adults” però es mostra “molt orgullosa d’eixamplar “cada cop més” la base de nens que volen estudiar en català. En aquest sentit, la directora de la Bressola ha deixat clar que “seguiran insistint i treballant” per mantenir la parla. “Si ens conformem amb 1.000 alumnes serà un error, hem de treballar per recuperar encara més aquesta llengua en aquesta zona”, ha reblat Bertrana. Per la seva banda, Hayden ha deixat clar que el fet que la Bressola sigui una escola immersiva en català, no és contraproduent per a la llengua francesa. “Alumnes nostres guanyen concursos de literatura francesa, això és un orgull”, ha destacat.♦