Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Parc de Recerca Universitat Autònoma de Barcelona celebra deu anys impulsant la transferència de coneixement i la innovació

Notícia anterior
Notícia posterior

uab

Des de la seva creació, el Parc de Recerca UAB (PRUAB) ha donat suport a més de 300 projectes emprenedors i ha impulsat la creació de 92 empreses.

 Gràcies a la seva activitat, al llarg d’aquests deu anys s’han generat més de 120 projectes d’R+D+I entre investigadors del campus i empreses, per valor de 6 milions d’euros.

 El proper divendres, 26 de maig, els tres socis del Parc –UAB, CSIC i IRTA- commemoren el desè aniversari amb una jornada en què es debatrà el futur dels parcs científics i el seu paper en l’economia del coneixement.

 

El Parc de Recerca UAB (PRUAB) compleix enguany deu anys de la seva creació com a aliança estratègica de tres entitats punteres en recerca –la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)-.

El Parc ha esdevingut en aquests anys un eix vertebrador per enfortir les relacions entre la recerca i el teixit empresarial i social al territori. Ha donat servei als departaments i grups de recerca de la Universitat i d’altres institucions i entitats ubicats al campus de Bellaterra, per tal de facilitar l’ús, l’aplicació i l’explotació del coneixement i les capacitats en R+D més enllà de l’àmbit acadèmico-científic, ja sigui per a altres institucions d’R+D, el sector productiu o la societat en general.

 Impulsant empreses innovadores

Com a instrument al servei de la transferència de coneixements i tecnologia entre el món acadèmic i de recerca i l’empresa, el PRUAB ha contribuït a impulsar nombrosos projectes emprenedors sorgits de l’activitat investigadora del campus de la UAB. Des de la seva creació, el 2007, ha donat suport a més de 300 projectes emprenedors i ha  impulsat la creació de 92 empreses, amb un índex d’èxit de més del 80%. Aquestes empreses han generat 850 nous llocs de treball, dels quals un 25% corresponen a perfils altament qualificats, i facturen al voltant de 50 milions d’euros anuals.

Només el 2016, es van crear sis noves empreses, entre les que destaquen Bioeclosion, impulsada per investigadors del Departament de Química i de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB per comercialitzar un biosensor capaç de detectar la celiaquia en pocs minuts a partir d’una gota de sang, o FutureSiSens, creada per investigadors de la UAB i l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB CNM – CSIC) per portar al mercat un sensor termoelèctric basat en nanotecnologia de silici, que s’autoabasteix d’energia i és capaç de detectar problemes respiratoris com l’apnea del son o pneumònies.

Entre les empreses del Parc de Recerca UAB amb més trajectòria, també hi ha diferents casos d’èxit, com Scytl, especialitzada en el desenvolupament de tecnologia puntera de vot electrònic, que actualment opera en 47 països i que aquest any ha tancat una ronda d’inversió de 12 M d’euros que se sumen als 94 M que van obtenir el 2014. O Oxolutia, nascuda el 2010 de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB – CSIC), que posa al mercat processos i materials desenvolupats en el camp de la superconductivitat aplicada amb un enfoc nano-tecnològic.

 Més de 120 projectes de recerca col·laborativa

Un dels objectius del Parc de Recerca UAB és detectar les necessitats tecnològiques i socials del teixit empresarial del territori i donar-hi resposta a través de projectes conjunts amb investigadors de diferents disciplines. En aquest sentit, gràcies a l’activitat del Parc s’han generat més de 120 projectes d’R+D+I entre investigadors del campus i empreses, per valor de 6 milions d’euros.

Un cas d’èxit recent d’aquesta recerca col·laborativa és el projecte que el Parc ha desenvolupat amb l’empresa Dormity.com per crear un sistema de recomanació personalitzat de matalassos. Durant dos anys, investigadors del Servei Universitari de Recerca en Fisioteràpia de l’Escola Universitària Gimbernat, el Centre de Visió per Computador i el Centre de Prototips i Solucions Hardware-Software de la UAB van treballar amb l’empresa per desenvolupar aquest sistema i a dia d’avui, Dormity.com ja l’ha integrat en deu botigues.

 Acollint l’R+D de grans empreses

La seu del Parc de Recerca UAB és l’edifici Eureka, on durant aquests anys s’han ubicat 48 empreses, entre spin-offs sorgides de la Universitat, empreses petites i mitjanes que basen la seva activitat en la recerca i empreses consolidades interessades en impulsar la seva innovació tecnològica en col·laboració amb els centres i instituts de recerca del campus universitari.

L’Eureka acull, per exemple, el Laboratori d’R+D+I  Tecnologies Avançades de l’empresa multinacional Henkel,  la Unitat d’Innovació d’Ingredients i Tecnologia de Lucta, el departament d’R+D+I en software de Zetes o el laboratori d’olfatometria d’Odournet.  

 Acte de celebració dels 10 anys

Per commemorar el desè aniversari, el dia 26 de maig a les 11:00 hores a l’edifici Eureka del campus de la UAB, s’ha organitzat un acte que comptarà amb la participació de la presidenta del Patronat i rectora de la UAB, Margarita Arboix, del president del CSIC, Emilio Lora-Tamayo, i del director general de l’IRTA, Josep Maria Monfort.

La jornada inclourà una taula rodona sobre “El futur dels parcs científics i el seu paper en l’economia del coneixement”, moderada pel director del PRUAB i vicerector d’Innovació i de Projectes Estratègics de la UAB, Javier Lafuente, i que comptarà amb la participació del president de la International Association of Science Parks and Areas of Innovation (IASP), Josep Miquel Piqué; de la directora d’Innovació Empresarial d’ACCIÓ, Mariona Sanz; de la fundadora de l’empresa Fuelium, Neus Sabaté, i del director de Scytl, Pere Vallès.

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere