La Setmana de l’Artesania programa 90 activitats a tot Catalunya amb el lema ‘Tècnica, tradició i innovació’
El Born CCM acollirà el saló The CraftRoom amb prop d’una setantena d’estands d’exposició i venda d’artesanies
La 6a Setmana de l’Artesania, organitzada pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), del 5 a l’11 de juny, ha programat més de 90 activitats de formació, divulgació, exhibició i participació tant a Barcelona com arreu del territori. De fet, de les 90 activitats, 50 es faran pel territori català. El lema d’aquesta edició és ‘Tècnica, tradició i innovació’. La directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, ha dit que el seu objectiu és que la Setmana de l’Artesania sigui el punt d’unió entre el món del sector artesà i la ciutadania. Obrir les portes a entendre aquests valors que hi ha darrera d’un sector tant interessant, innovador, tècnic i de tradició com és l’artesania”. El país convidat d’aquesta edició serà l’Índia i el Born CCM acollirà el saló The CraftRoom amb prop d’una setantena d’estands d’exposició i venda d’artesanies.
Sota el lema ‘Tècnica tradició i innovació, Vilalta ha manifestat que aposten per “potenciar la presència i coneixement de l’artesania tant a Catalunya com a l’exterior, promoure talent i creativitat i potenciar la professionalització i comercialització del sector”. En aquest sentit, ha destacat que s’han programat activitats en divulgació, formació, exhibició, participació i activitats lúdiques i àmbit de la comercialització. En total, són més de 90 activitats de les quals 50 estaran distribuïdes al territori amb la participació de 33 entitats diferents de les xarxa associativa d’artesania i la FAAOC (Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya).La Setmana de l’Artesania inclourà activitats adreçades a professionals, amb taules rodones que analitzaran la vinculació de l’artesania amb altres àmbits com la moda, l’arquitectura o la gastronomia, i una masterclass sobre digitalització. Mestres artesans com els ceramistes Manuel Diestre i Toni Cumella, la mosaïcista Lívia Garreta, la firma de vaixelles artesanes firma Luesma Vega, el forjador Enric Pla, el lutier Xavier Vidal, el gemmòleg Joan Gomis, o l’orguener Albert Blancafort, Premi Nacional d’Artesania i Medalla d’Or al Mèrit Europeu, participaran en taules rodones i conferències. Rutes professionals, documentals sobre el fet artesà, concerts amb instruments artesanals, tallers demostratius artesans, i activitats entorn el país convidat, l’Índia, completen la programació. El reputat ceramista Manel Diestre serà present a la Setmana amb unes rutes professionals, en les que el mateix mestre artesà farà de guia en visites guiades al Palau Güell i al Recinte Modernista de Sant Pau. Sobre el terreny, Diestre explicarà les restauracions realitzades per ell en aquestes emblemàtiques construccions. En el marc de la Setmana, del 8 a l’11 de juny el Born CCM acollirà el saló The CraftRoom amb prop d’una setantena d’estands d’exposició i venda d’artesans i empreses artesanes. El Saló acollirà una gran mostra d’exposició i venda directa de productes artesans de diferents sectors i oficis com complements de moda, joieria, articles per a llar, objectes de regal o decoració, que completa la seva oferta amb el calendari d’activitats de la Setmana. El saló torna a apostar pel nou talent a través de Futur Excel·lent, l’espai del The CraftRoom on els alumnes de les escoles d’arts i disseny de Catalunya que han tret un excel·lent en el seu projecte de final de curs el mostraran a empreses, professionals i públic general. L’objectiu és apropar el nou talent al mercat laboral. Enguany hi participen 32 projectes excel·lents procedents de 8 escoles de Catalunya.
Dades del sector
Amb dades d’aquest segon trimestre del 2017, el sector artesà català compta amb 2.420 artesans en actiu amb el carnet d’artesà emès per la Generalitat, que reconeix i acredita el domini de l’ofici de la persona posseïdora. Dels artesans acreditats 51,94% són homes i 48,06% dones. Aquesta paritat es manté en molts dels oficis (com ara ceramistes, bijuters o artesans del vidre); en canvi, hi ha oficis clarament masculinitzats (ebenistes, forjadors o fusters), i d’altres molt feminitzats (brodadores, estampadores o esmaltadores). Pel que fa a la mitjana d’edat dels artesans de Catalunya és de 57 anys, destacant 1% artesans acreditats amb menys de 30 anys. D’aquests carnets, el 36% són carnets d’artesà professionals, 40% són carnets d’artesà divulgatiu, que no exerceix professionalment cap activitat productiva i comercial d’oficis artesans però difon l’activitat artesanal, i el 24% són Mestres Artesans. Per territori destaca que a l’àmbit metropolità de Barcelona és el territori que té un major nombre d’artesans acreditats, amb 1.470, seguit de Girona amb 329, de la Catalunya Central on hi ha 206 artesans acreditats, el Camp de Tarragona hi trobem 142 artesans, a Terres de l’Ebre 140, a Lleida 83 i L’Alt Pirineu i l’Aran amb 50 artesans. En total, 2420 artesans a Catalunya. Les famílies d’oficis que es divideixen en 14 tipologies i que integren més carnets artesans són el tèxtil (18’34%), seguit de la ceràmica (14’76%), joieria (12’47%), artesà/na interdisciplinari/a, la fusta i la família d’oficis dels elements naturals. A nivell d’oficis, els que acrediten més presència a Catalunya són els ceramistes, seguit pels joiers i puntaires.
Entre 250 i 400 MEUR a l’any de facturació
Pel que fa a la facturació estimada del sector artesanal a Catalunya es troba entre 250 i 400 milions d’euros a l’any. Aproximadament la meitat d’empreses artesanies tenen un rendiment superior als 500 euros/m2 de taller, i el 10% de les empreses artesanies tenen un rendiment superior als 2.000 euros/m2 de taller. En relació a l’àmbit associatiu, el sector compta amb 48 associacions i gremis, la majoria tenen un caràcter territorial i en moltes ocasions es vinculen a oficis concrets. D’altra banda, a Catalunya hi ha 90 escoles de formació d’oficis artístics (reglada i no reglada), 48 museus i 26 fires monogràfiques d’artesania i 3 de manifestacions culturals. Pla Estratègic d’Artesania Unes dades que servirien per al futur pla Estratègic d’Artesania elaborat pel Departament d’Empresa i Coneixement i es presentaria a finals d’any. Vilalta ha apuntat que la Conselleria ja hi està treballant.♦