Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Balanç del Litterarum 2017

Notícia anterior
Notícia posterior

litteratum

Litterarum tanca la desena edició amb el repte d’internacionalitzar la mostra amb programadors europeus el 2018

 La mostra ha assolit una xifra rècord de visitants, superant els 4.000 de l’any passat

Litterarum ha tancat aquest diumenge la desena edició amb una xifra rècord de visitants, superant els 4.000 de l’edició passada. Un cop inclosos al Pla de Lectura 2017-2020, els organitzadors ja tenen nous reptes en ment. Segons ha explicat el director, Albert Pujol, treballaran per internacionalitzar la mostra portant programadors europeus a la fira. Així, amb l’ajuda de l’Institut Ramon Llull, buscaran establir relacions amb universitats que fan estudis de Llengua i Literatura Catalana perquè els puguin portar a les ciutats europees. Per Litterarum han passat fins a 75 programadors, una xifra rècord. Pel que fa als espectadors que han gaudit de la literatura en escena, n’hi ha hagut 1.600, un 25% més que en l’edició anterior.

Pel que fa als programadors, es dona el cas que un 60% ja havien vingut altres vegades a Litterarum, mentre que un 40% ho ha fet per primera vegada. Amb aquests últims, segons ha explicat Pujol, han establert una relació per saber si a la mostra havien trobat el que esperaven, amb un resultat positiu. A més, un 52% dels programadors han contractat espectacles a través de Litterarum en els darrers tres anys. Pel que fa al perfil dels programadors, majoritàriament són biblioteques i ajuntaments de municipis de menys de 10.000 habitants, d’un perfil semblant al de Móra, que contracten espectacles de petit format. “Es veuen molt reflectits i això ajuda al fet que es visualitzi l’espectacle de manera idònia per la seva programació”, ha dit el director. Una de les novetats importants d’aquesta edició ha estat el Tast-Avanç, en què s’han ofert als programadors espectacles en fase final de creació amb vista a efemèrides literàries imminents. Així, en aquesta primera edició, han estat espectacles inspirats en l’obra de Joan Brossa, de qui el 2018 se celebrarà el 20è aniversari de la seva mort i el 2019 el centenari del seu naixement. Entre els espectacles més destacats hi ha ‘Les passions de la Menestrala’ o el concert de la cantant sarda Franca Masu, que ha portat la veu dels poetes catalanoparlants algueresos fins a Móra. Pujol ha afirmat que les xifres –la global apunta a uns 4.500 visitants- els encoratgen per continuar en aquesta línia i que el Departament de Cultura hagi situat la mostra com una fira estratègica els ajuda a tenir força per continuar “un camí d’èxit”. A més, ha celebrat que des de les Terres de l’Ebre puguin ser “un referent nacional” i ajudar al foment de la lectura. Entre els espectacles més vistos hi ha ‘Les passions de la Menestrala’, del director ebrenc Valer Gisbert, inspirat en l’obra homònima de la xertolina Francesca Aliern, que va presenciar l’estrena a La Llanterna Teatre. El recital de textos i un poema inèdit de Carme Riera ‘Les darreres paraules’, de Marta Elka, Toni Pastor i Mingo Ràfols va acollir una bona quantitat de públic a la Sala de la Democràcia, com també ho va fer la cantant sarda Franca Masu, que amb ‘Cor de mar’ va portar la veu dels poetes catalanoparlants algueresos fins a Móra.

Més de 2.500 llibres a la Fira de Llibre Ebrenc

Pel que fa a la Fira del Llibre Ebrenc, enguany ha ampliat fins a 2.500 els títols de llibres d’autors de les Terres de l’Ebre o de temàtica ebrenca de la carpa de la fira coordinada per l’Institut Ramon Muntaner i les llibreries Bassa de Móra d’Ebre, Viladrich de Tortosa i Guaix d’Amposta. I, a l’espera de fer-ne el recompte final, la venda de llibres ha estat semblant a la de l’any passat, quan es van vendre uns 600 llibres amb un volum de facturació al voltant dels 8.000 euros.La directora de la Fira del Llibre Ebrenc, Montse Pineda, ha destacat que en aquesta edició s’ha aconseguit arribar a un públic de fora de les Terres de l’Ebre que s’ha sorprès per “la gran quantitat i varietat de títols de temàtica ebrenca, que consideren difícil de trobar a cap altre lloc”. Entre les novetats d’enguany cal destacar l’ampliació de la Jornada del Llibre Ebrenc a dos dies o la irrupció a la xarxa social Wattpad del premi de relats curts a internet per a joves de les Terres de l’Ebre Llibresebrencs.org. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere