Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Una iniciativa recull en un mapa 104 espais de creació i producció cultural per connectar-les i crear sinergies

Notícia anterior
Notícia posterior

Espais de creació

El mapatge, que es pot consultar en un web, l’ha desenvolupat Spora Sinergies i Artsmoved per encàrrec del CoNCA i Xarxaprod

Una iniciativa ha recollit en un mapa 104 espais de creació i producció cultural de Catalunya per sobretot connectar-les i crear sinergies. Aquest mapatge l’ha desenvolupat Spora Sinergies i Artsmoved per encàrrec del CoNCA i la Xarxa d’espais de producció i creació de Catalunya (Xarxaprod). Anna Monge, de XarxaProd, ha explicat aquest dimarts que l’objectiu del mapatge és “compartir recursos, saber qui som i com cada espai es defineix per fer intercanvis entre residents i projectes en comú”. El resultat ha estat la creació d’un web on aquelles iniciatives que coincideixen amb els criteris establerts apareixen localitzades i identificades en un mapa interactiu online. Fins ara s’han localitzat 104 espais de creació, dels quals es dona informació sobre el contingut que ofereixen, els àmbits artístics als quals es dirigeixen, les dades de contacte, les xarxes socials on estan presents i un enllaç a la web pròpia de cada espai. La pàgina web conté un formulari que poden omplir els espais que vulguin donar-s’hi d’alta. De fet, s’ha destacat que aquest és el primer pas i des de XarxaProd i el CoNCA s’han mostrat convençuts que la xifra anirà creixent.

Per a dur a terme aquest mapa s’havia d’establir en primer lloc els criteris que permetessin definir què s’entén per espais de creació i producció. Es va dedicar una jornada de treball per determinar què s’entén per espais de creació. El primer punt és que són espais que s’organitzin amb voluntat de servei públic i l’objectiu de donar suport prioritàriament a la creació i producció de projectes transdisciplinaris de creació contemporània duts a terme per part d’artistes professionals i creadors. El segon punt és que ofereixen recursos i serveis per al desenvolupament dels projectes que acullen i creen les condicions per fer possibles les propostes de diferents artistes. També formen part del mapa els espais que se centren en el procés de creació i producció més que en el producte resultant i aposten pel risc i l’experimentació i fomenten la relació interna entre residents i altres artistes, i externa amb altres iniciatives i espais per generar sinergies que permetin augmentar les oportunitats dels artistes, a la vegada que s’enforteix el sector. L’objectiu del mapa és dimensionar, connectar i detectar les necessitats dels espais que hi ha a Catalunya que acullen artistes i creadors per ajudar-los a desenvolupar la seva activitat creativa en un entorn apropiat i amb recursos adients per a la tècnica artística amb la qual treballen. El mapa vol ser una eina útil tant per a artistes i creadors com per a gestors i institucions.

Per territori

L’amplia majoria dels espais detectats es troben a la demarcació de Barcelona (81,4%). El segueixen Girona amb un 15,1%, Lleida amb un 2,1% i Tarragona amb un 1,2%. La meitat dels espais de creació i producció detectats (48,8%) es troben a la ciutat de Barcelona. Les arts visuals i escèniques són la disciplina més present als espais (80,2%). El 69,4% són interdisciplinaris, ja que donen cabuda a més d’una disciplina artística. Clara Garí, presidenta Xarxaprod, ha explicat que fa uns quatre anys parlaven amb altres centres de creació i remarcaven l’útil que seria si fossin capaços de saber quants són, quantes coses belluguen i a quants artistes donen servei. Garí ha ressaltat que necessiten saber qui son i on estan i saber què poden fer. “Volem ser més, volem integrar aquests espais i molts que aniran sortint perquè és el moment d’intercanviar i que circuli molt més per la nostra xarxa”, ha assegurat. En aquest sentit, ha dit que la web és una eina per integrar i que ha de servir pel desplegament de programes. Entre d’altres, ha citat una internacionalització amb xarxes d’Europa, un programa d’acollida d’artistes amb risc d’exclusió ja que provenen de països amb dificultats i un programa educatiu.

Duarte: “Parlem sovint de cultura sense acabar-nos-ho de creure”

Per la seva part, Carles Duarte, president del CoNCA, ha reiterat algunes de les seves crítiques a la falta d’inversió i de consciència sobre la importància de la cultura: “Som un país que parlem sovint de cultura sense acabar-nos-ho de creure o només complint uns certs formalismes”. Ha lamentat que en el debat actual de les idees i davant els debats intensos que viu Catalunya “l’escassa i insuficient atenció que es dedica a la cultura. Venim duna crisi que ha deixat en evidència la fragilitat del sistema cultural”, ha assegurat. Duarte ha recalcat la utilitat de radiografiar el sistema cultural del país per donar-li condicions de creixement i afavorir-les. Ha assegurat que el resultat del treball és “una aportació molt útil”.♦

Espais de creació i producció cultural de Catalunya … CLICAR AQUÍ

Informa de resultats: Mapatge dels Espais de creació i producció cultural de Catalunya … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere