Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC obrirà el curs 2017-2018 i oferirà 80 places

Notícia anterior
Notícia posterior

UVicUCC

El primer i segon curs s’impartiran des de la capital d’Osona, mentre que a partir del tercer curs Manresa disposarà d’una unitat docent

La Conferència General de Política Universitària ha donat llum verda a la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). D’aquesta manera, la capital d’Osona oferirà a partir del curs 2017-2018 un nou Grau dirigit a un màxim de 80 alumnes. El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, ha assenyalat que el vistiplau es tractava del darrer pas que culmina cinc anys de gestació d’un projecte “cabdal” per a la Catalunya Central. La dualitat entre Vic i Manresa també es farà present en la Facultat de Medicina ja que els dos primers cursos s’impartiran des de la seu que s’ubicarà a l’antiga fàbrica Can Baumann de Vic, mentre que ja en el tercer curs Manresa disposarà d’una unitat docent. El rector ha destacat que “ara tenim un repte al davant que tot just comença perquè hem de demostrar al país que aquesta serà la millor Facultat de Medicina que hi haurà”. Tot i que la nova facultat s’inscriu a la UVic-UCC, els estudis seran privats i tindran un cost aproximat de 13.000 euros per curs.

La Conferència General de Política Universitària, òrgan que depèn de la Secretaria General d’Universitats del Ministeri d’Educació, ha atorgat 80 places a la futura Facultat de Medicina de Vic. Els alumnes, que s’escolliran a partir de nota de tall, es repartiran en dos grups i rebran les classes en català, castellà i anglès. Segons ha explicat el degà de la facultat, Ramon Pujol, “hem de preparar els alumnes perquè quan surtin al carrer d’aquí sis anys puguin donar resposta a les necessitats reals de la societat”. I el repte, ha afegit, és fer-ho “amb una metodologia moderna, una visó internacional i esperit de col·laboració”. Segons ha explicat el degà, Ramon Pujol, la facultat iniciarà el curs el proper setembre a les instal·lacions de l’antiga fàbrica Can Baumann, a Vic, tot i que la Casa Ricart s’ha establert com a seu de manera provisional. Tot i això, en les properes setmanes Can Baumann començarà a acollir una gran activitat a nivell d’obres que haurà de permetre reformar-la i adequar-la a les necessitats de la universitat. Si bé els dos primers cursos del Grau de Medicina s’impartiran a Vic i es faran activitats de simulació a Manresa en col·laboració amb la Fundació Althaia, no serà fins al tercer curs quan el Campus de Manresa acollirà una unitat docent. El degà Ramon Pujol ha puntualitzat que serà una facultat “que exercirà en dos campus”. El president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut i tinent d’alcalde de Vic, Josep Arimany, ha explicat que el model de finançament dels estudis de Medicina tindrà un caràcter privat que no rebrà cap recurs de l’assignació que rep normalment la UVic-UCC pel contracte programa amb la Generalitat. En aquest sentit, Arimany ha assegurat que la nova facultat serà “totalment autosuficient”. El preu per curs s’estima en uns 13.000 euros. La facultat també comptarà amb un programa de beques propi, que té per objectiu garantir l’accés a alumnes amb menys recursos. Es preveu tenir entre un 15 i un 20% d’alumnat becat. Tot i que inicialment es preveia la concessió de 90 places, Arimany ha explicat que ja s’esperaven una petita rebaixa en el nombre i les 80 places és una xifra “que ens satisfà i és totalment viable”. Les matriculacions es podran efectuar a través del sistema general de preinscripció universitària de Catalunya. Per Josep Arimany, el projecte satisfarà la demanda d’alumnes que volen estudiar medicina a Catalunya, que és cinc vegades més gran a l’oferta que s’ofereix. Segons un informe sobre demografia col·legial del Col·legi de Metges de Barcelona, Arimany ha explicat que s’estima que els propers deu anys es jubilaran 6.000 metges del total de 33.000 que hi ha actualment.

Treball conjunt entre Vic i Manresa

Per l’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes, Anna Erra, la nova facultat representa un “salt” a nivell de coneixement i de talent on hi surt guanyant tant Vic com Manresa. Tot i l’èxit de la fita, Erra ha recordat que “no ha estat fàcil arribar fins aquí perquè no tothom creia en el projecte des d’un principi”. Per la seva banda, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha assenyalat que és en la culminació del projecte de la facultat on es demostra l’”encert” de la federació entre les dues fundacions universitàries de la qual ja en fa tres anys. A més, pel batlle manresà, els nous estudis han d’ajudar “a fer més fort encara” el sector sanitari de la capital del Bages.

 

Merce Rocafiguera al Web oficial de la UVic-UCC:

Llum verda a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC

La Conferència General de Política Universitària, reunida ahir a la tarda a Madrid, va donar llum verda a la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC). Aquest pas culmina un procés de cinc anys de gestació d’un projecte que es vol de primera magnitud per a la ciutats de Vic i Manresa i per a la Catalunya central. La Facultat de Medicina, ara ja una realitat, neix amb una decidida vocació internacional i un model pedagògic innovador, i es posarà en funcionament el proper mes de setembre.

La Conferència General, dependent de la Secretaria General de Universidades del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, va atorgar 80 places a la Facultat de Medicina de Vic. Aquests 80 alumnes es repartiran en dos grups que rebran classes en català, castellà i anglès. Durant els dos primers cursos, el Grau s’impartirà al Campus UVic i es faran activitats de simulació a UManresa. A partir del tercer curs, també començarà a funcionar el Campus de Manresa, on s’impartiran classes simultàniament.

Els dos objectius primordials de la Facultat són la formació de metges i metgesses des d’un enfocament generalista basat en els principis del professionalisme mèdic i la innovació docent. Es tracta d’un model pedagògic innovador que situa el pacient al centre del procés de formació.

El projecte, liderat per la federació integrada per la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages, satisfarà la demanda d’alumnes que volen estudiar medicina a Catalunya, que és cinc vegades més gran a l’oferta que s’ofereix (4.549 places versus 964). Només un de cada cinc alumnes accedeix a alguna de les facultats de Medicina de Catalunya i alguns estudiants opten per marxar a l’estranger. A més, segons un informe sobre demografia col·legial del Col·legi de Metges de Barcelona, s’estima que els propers 10 anys es jubilaran 6.000 metges del total de 33.000 que hi ha actualment.

El model de finançament d’aquests estudis de Medicina es caracteritzarà per una finançament privat, per tant, no consumirà recursos públics ni absorbirà cap assignació del contracte programa que té actualment la UVic-UCC. S’orientarà també a la captació d’estudiants internacionals, i comptarà amb un programa de beques propi que garanteixi l’accés a les persones amb menys recursos. Els alumnes hi accediran per la via de la Preinscripció Universitària de Catalunya.

El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, ha manifestat que “aquest és un pas endavant importantíssim per a la nostra universitat que, respectant les magnituds, la situa al nivell de les altres universitats investigadores de Catalunya”.

L’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), Anna Erra, ha apuntat que “amb l’aprovació de la Facultat de Medicina es permet tirar endavant un objectiu que es va fixar l’equip de govern a principis de mandat i que comportarà moltes implicacions positives per a la ciutat de Vic”.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde i regidor de l’Ajuntament de Vic i president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut, Josep Arimany, ha celebrat la notícia dient que “és un orgull poder acollir la Facultat de Medicina a les comarques de la Catalunya central, que comportarà la creació de 243 llocs de treball qualificat i generarà un volum de negoci d’uns 22 milions d’euros anuals”.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere