Jornada “Educació ambiental / D’on venim? Cap on anem?
8 de juny de 2017. Espai Francesca Bonnemaison
La jornada
La Diputació de Barcelona organitza la jornada en el marc de la presentació del llibre del mateix títol que vol fer una revisió de l’estat de l’educació ambiental després de 40 anys de pràctica efectiva al país. Jornada i llibre volen fer una reflexió profunda per extreure coneixement del camí recorregut i actuar amb més eficiència en el futur. Els autors del llibre hi exposaran la seva mirada crítica i propostes de futur per l’educació ambiental a casa nostra.
L’educació ambiental: una reflexió després de 40 anys
En la dècada de 1980, la Diputació de Barcelona va ser una referència en la introducció al país d’una nova disciplina que ha conegut un desenvolupament explosiu i ha contribuït significativament a la millora d’un medi aleshores degradat per quatre dècades de descura: l’educació ambiental.
La jornada té diversos propòsits. Aspira a ser una revisió de l’estat de l’educació ambiental a casa nostra després de quaranta anys de la singladura que van iniciar Jaume Terradas i Marina Mir el 1975 quan van posar en marxa l’itinerari del bosc de Santiga, i que amb els anys ha aglutinat al seu voltant una disciplina educativa i centenars, sinó milers, de professionals. En aquest temps la societat i el medi ambient han evolucionat extraordinàriament. Així doncs, les coses no es poden seguir fent com abans i convé fer una mirada crítica i una reflexió tan profunda com convingui per extreure’n coneixement del camí recorregut i actuar amb més responsabilitat i saviesa en el futur.
També s’hi val a afegir emocions a la reflexió, i, en aquest sentit, el llibre i la jornada volen ser una celebració de l’efemèride i també del trajecte i de les fites aconseguides.
Per fer aquesta revisió, gaudim del luxe de comptar amb la mateixa visió experta del Dr. Jaume Terradas des de l’atalaia de les quatre dècades de trajecte. També cal destacar que el món municipal hi té un paper destacat en la jornada, com correspon a la vocació de la Diputació de Barcelona.
Programa
9:00 h Recepció dels assistents
9:30 h Benvinguda A càrrec de Valentí Junyent, Diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona
9:45 h Reflexions sobre el futur de l’educació ambiental a Catalunya. Debat amb: Dr. Jaume Terrades Dra. Teresa Franquesa.
Modera: Maria Josep Picó (Periodista)
11:00 h Pausa cafè
11:30 h Experiències locals Casos pràctics, amb: Paula Pérez (Generalitat de Catalunya) Enric Cahner (Ajuntament de Badalona) Maria Calvo (Ajuntament de Mataró) Josep Maria Calaf (Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos).
Moderen: Gonçal Luna i Josep Melero (Diputació de Barcelona)
12:30 h Eines per l’educació ambiental al segle XXI, amb: Joan Manel Riera (Escola Natura del Corredor – SCEA) Glòria Arribas (Xarxa de voluntariat ambiental de Catalunya) Ismael Peña-López i Albert Padró-Solanet (UOC) Marta Lacruz (La Vola – SCEA) Marta Cuixart (Ajuntament de Barcelona) Noemí Guinovart (AMB)
Modera: Maria Josep Picó (Periodista)
14:00 Cloenda Lloc: Sala gran de l’Espai Francesca Bonnemaison. Carrer de Sant Pere més baix 7, 08003 Barcelona♦