Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’11a edició del PICURT projectarà 75 films d’arreu del món, dels quals 25 competiran a la secció oficial

Notícia anterior
Notícia posterior

picurt

Enguany la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus homenatja el director català Marc Recha

L’11a edició del PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, projectarà entre el 20 i el 24 de juny 75 films de 18 països d’arreu del món, dels quals 25 competiran a la secció oficial. Algunes de les produccions són inèdites a l’Estat espanyol i han estat premiades als festivals de cinema de muntanya més importants del món. El certamen manté quatre espais d’activitats a La Seu d’Urgell, Artedó, Alàs (Alt Urgell) i Andorra. Enguany el director convidat serà el català Marc Recha, que rebrà un guardó en homenatge a la seva aportació cinematogràfica. A més, es presentarà una pel·lícula que rememora les vivències durant els jocs olímpics del 92 a la Seu d’Urgell amb imatges gravades per aficionats. Dins de les activitats paral·leles, destaca la performance ‘Elogi a l’Arbre’ de la companyia Els Comediants, que endinsarà el públic dins la roureda d’Artedó i també pels carrers del poble. La directora del PICURT, Montse Guiu, ha insistit que el festival també té un component ideològic perquè vol reivindicar la cultura de muntanya i ser un “element de sensibilització” per a la preservació del medi natural. L’any passat van passar per la mostra unes 2.500 persones.

Enguany PICURT ha rebut 170 obres, de les quals es presentaran 75 films de cultura de muntanya d’arreu del món, però amb especial interès a les produccions sobre els Pirineus. Índia, Pakistan, Turquia, Mongòlia, Estats Units, Xina, Argentina, Perú o França són alguns dels 18 països que participaran en aquesta edició. La directora del PICURT, Montse Guiu, ha destacat que s’ha fet una selecció dels treballs premiats als millors festivals de cinema de muntanya de tot el món i, per tant, presentaran “petites joies que hem portat perquè la gent en pugui gaudir”. Per exemple, el programa inclou produccions guardonades a festivals com el Banff Mountain Film Festival de Canadà o el Trento Mountain Film Festival d’Itàlia. Des de l’any passat PICURT també és una mostra de cinema competitiva amb quatre premis dins de la secció oficial: Premi Gall Fer Pirineus – Ciutat de La Seu d’Urgell, dotat amb 2.000 euros, on es podran veure obres sobre els Pirineus; Premi Gall Fer VallNord- Esports, amb films de temàtica relacionada amb els esports de muntanya, dotat amb 1.500 euros; Premi Gall Fer Andorra – Ecologia, amb obres que tracten temes d’ecologia i de medi ambient relacionats amb la muntanya, valorat en 2.000 euros i Premi Gall Fer Internacional – Muntanyes del món, que premiarà amb 1.500 euros una obra internacional de temàtica de muntanya. El jurat d’aquesta edició estarà format per Pilar Montoliu (productora de films catalans), Carlos Rodríguez Ríos (director del Festival de Cinema d’Autor de Barcelona i de Noucinemart), Àlex Tena (fotògraf i documentalista cinematogràfic) i Daniella Cecchin (vinculada a l’organització del Festival de Cinema de Trento).A banda de la secció oficial, també hi ha diverses seccions fora de competició: Cinema Recuperat, Infantils i Joves Creadors.

Films

A l’acte inaugural que es farà dimarts 20 de juny als Cinemes Guiu de la Seu d’Urgell es projectaran dues pel·lícules: ‘Un dia perfecte per volar’, del director homenatjat Marc Recha, i ‘A la ville de… Barcelona. 25 anys JJOO’, que recupera imatges amateurs de la Seu d’Urgell com a subseu dels Jocs Olímpics del 92. La directora del PICURT ha explicat que el programa de projeccions inclou sobretot llargmetratges i migmetratges que es divideixen en dos grans blocs: documentals etnogràfics i films sobre esports de muntanya. Per exemple, com a títols destacats hi ha la pakistanesa ‘K2 and the invisible footmen’, de Lara Lee, sobre la vida dels portadors que ajuden a arribar a la segona muntanya més alta del món, o l’argentina ‘Arreo’ de Tato Moreno, que segueix la transhumància d’un ramat de cabres en plena serralada dels Andes. En el vessant esportiu hi ha el treball ‘Mar Álvarez. No logo’, de Jon Herranz, sobre les gestes de l’escaladora Mar Álvarez o ‘Laila Peak’, de Javier Álvaro, que relata l’aventura de dues generacions separades per 20 anys que es proposen escalar una agulla de 6.000 metres. Montse Guiu ha explicat que des de l’inici la mostra ha promocionat la producció pròpia amb una quinzena de títols. L’últim va ser el treball ‘Ella, la Vall’, un documental etnogràfic sobre les Valls d’Aguilar (Alt Urgell) guardonat a la darrera edició del premi periodístic Pica d’Estats que concedeix la Diputació de Lleida i que aquest cap de setmana competeix al Fic-cat (Festival Internacional de Cinema en Català) de Roda de Berà. Enguany, però, el PICURT no presenta cap producció pròpia.

Activitats paral·leles

L’activitat paral·lela més destacada serà dissabte 24 de juny a les 17h amb la performance musical i d’arts escèniques ‘Elogi de l’Arbre’, dirigida pels Comediants, que endinsarà el públic dins la roureda d’Artedó. Segons l’organització, és una intervenció artística que reflexiona sobre la relació de l’home amb la natura “on art, bosc, cultura i natura seran els protagonistes i faran moure el públic amb els sentits ben oberts”. D’altra banda, tornen les Vesprades del Picurt amb xerrades sobre alpinisme, caiac i parapent. Destaca la del dijous 23, amb la participació dels germans Pou, dos grans alpinistes bascos. També dijous tindrà lloc la Jornada Teòrica, que enguany girarà al voltant del patrimoni cultural en un context globalitzat, amb l’exconseller i catedràtic d’història contemporània de la UdG Joaquim Nadal i el director de Tarraco Viva Magí Seritjol, entre d’altres. El programa paral·lel també inclou tres exposicions: una sobre calendaris de l’empresa d’explosius Riotinto, a l’Aparador de la Seu d’Urgell; una sobre cartells cinematogràfics a l’Arxiu Comarcal de la Seu; i una tercera de pintures de l’artista australià resident al Pirineu Jonh Burge a la casa pairal cal Ribó d’Artedó. A la cloenda de dissabte a la carpa d’Artedó s’ajuntarà cinema i gastronomia amb el Sopar de la Vaca Bruneta dels Pirineus. Serà durant aquest acte de cloenda que es farà el reconeixement al director Marc Recha. L’11è Picurt també homenatjarà el dinamitzador cultural Francesc Farras pel projecte de botigues-museu de Salàs de Pallars i l’esquiador andorrà Irineu Esteve.L’11a edició del Picurt s’ha presentat aquest dijous al matí a la ciutat de Lleida.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere