Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Llançament del catàleg de galàxies simulat més gran mai construït

Notícia anterior
Notícia posterior

galàxies

El catàleg conté 2 mil milions de galàxies simulades que imiten al detall les propietats de les galàxies observades i es basa en simulacions de distribucions de matèria fosca.

El treball servirà per preparar les observacions de la missió espacial Euclid de l’Agència Espacial Europea (ESA), prevista pel 2020.

Investigadors de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, IEEC-CSIC) i del Port d’Informació Científica (PIC) participen en el desenvolupament de la simulació que serà accessible a través del portal web Cosmohub.

  

El catàleg de galàxies simulat Euclid Flagship conté més de 2 mil milions de galàxies, el major nombre a data d’avui. Ha estat desenvolupat per investigadors de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, IEEC-CSIC) i del Port d’Informació Científica (PIC), projecte comú de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i el CIEMAT, en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Zurich com a part de la missió espacial Euclid de l’Agència Espacial Europea.

L’objectiu d’Euclid és estudiar la geometria i la formació d’estructures a l’Univers, prenent imatges i espectres de mils de milions de galàxies. La missió, que es llançarà el 2020, proporcionarà una gran quantitat de dades d’alta qualitat sense precedents que obriran una finestra única a les primeres etapes de l’evolució de l’univers.

El catàleg simula la zona del cosmos que observarà Euclid quan comenci les seves operacions. Disposar d’una simulació cosmològica que coincideixi amb el volum i la complexitat esperats de les dades reals és essencial per a preparar l’anàlisi de les observacions que proporcionarà Euclid. Les galàxies simulades imiten amb gran detall les complexes propietats que mostren les fonts reals: des de les seves formes, colors, lluminositats i línies d’emissió en els seus espectres fins les distorsions gravitacionals que afecten la llum emesa per galàxies distants a mesura que viatja cap a nosaltres.

“La simulació de galàxies es basa en una simulació prèvia desenvolupada al supercomputador Piz-Daint, a Suïssa, que reprodueix l’evolució gravitatòria de les partícules de matèria fosca. El que hem fet és poblar de galàxies amb propietats concretes la distribució de matèria fosca simulada”, indica Pablo Fosalba, investigador de l’ICE i co-líder del Cosmological Simulations Working Group d’Euclid.

CosmoHub, la plataforma de Big Data desenvolupada i gestionada pel Port d’Informació Científica (PIC), un dels Centres de Dades de Ciència d’Euclid, distribuirà les dades simulades als més de 1000 membres del Consorci Euclid. CosmoHub utilitza eines d’avantguarda pel maneig massiu de dades mitjançant mètodes similars als del cercador Google, i és capaç de realitzar càlculs sobre les taules que contenen milers de milions d’entrades en qüestió de segons.

Euclid

Euclid es una missió espacial de l’Agència Espacial Europea (ESA) que farà mapes de la geometria de l’univers fosc i la historia còsmica de la formació d’estructures. La missió disposara de dos instruments diferents: un telescopi en longituds d’ona visibles (VIS) i uns espectre-fotòmetre a l’infrarroig proper (NISP) ambdós construïts pel consorci internacional Euclid. La combinació d’aquests dos poderosos instruments ajudarà a aclarir la naturalesa de la misteriosa energia fosca que impulsa l’expansió accelerada observada de l’univers i servirà per fer tests de la teoria de la relativitat general d’Einstein en les escales cosmològiques més grans.

Lo centres espanyols que participen al projecte Euclid són: l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, IEEC-CSIC), el Port d’Informació Científica (PIC), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) y l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC), l’IInstituto de Física Teórica (IFT-UAM), la Universidad Politecnica de Cartagena (UPCT) i la Universidad de Alcalá (UAH). ♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere