Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un videojoc creat per estudiants de Disseny de la UB convida a posar-se en la pell d’un sensesostre de Barcelona

Notícia anterior
Notícia posterior

lasthope1.jpg_1346026737

L’objectiu de ‘Last hope. A week in the street’ és conscienciar la població sobre el drama de les persones que viuen al carrer i promoure una mirada “respectuosa” cap al col·lectiu

Quatre estudiants de 3r curs del grau de Disseny de la Universitat de Barcelona – Leonid Borachénkov, Matías Hernández, Clara Márquez i Samantha Paredes- han creat un videojoc que explora l’experiència vital de les persones sense sostre a la ciutat de Barcelona. ‘Last hope. A week in the street’ és el títol de la proposta, que es presentarà aquest divendres, al festival Sónar+D, com a part del projecte ‘Jocs del Comú’ que duu a terme l’associació ArsGames per a l’Ajuntament de Barcelona. Tot va començar com un exercici de classe. Els alumnes de Disseny de la UB fan cada any projectes de joc seriós (‘Serious Games’) com a exercici final de l’assignatura Projectes Experimentals.

“Sempre que podem, intentem presentar els projectes a festivals de disseny, convocatòries d’art o vincular-los a iniciatives culturals o socials (mai comercials)”, explica el professor Joan Morales, que dirigeix el Taller de Disseny de ‘Serious Games’. Morales explica que ArsGames, que coneixien el treball que fan, es van adreçar a ells per convidar-los a participar en el seu projecte ‘Jocs del Comú’ presentant algun dels videojocs que estaven desenvolupant amb els alumnes. El professor assegura que no van dubtar a participar-hi. Només hi havia una premissa: que el projecte triat s’adaptés a la idea d’usos socials de les dades obertes en els jocs seriosos -jocs amb un propòsit educatiu i social, pensats per a alguna cosa més que entretenir-. ‘Last hope. A week in the street’ va ser la proposta escollida. Desenvolupada durant tot un semestre acadèmic, narra la història del Lluís, una persona sense sostre que des de fa anys viu al carrer, després d’haver perdut la feina i no poder afrontar el lloguer. El joc comença en el moment en què se li comunica que pot accedir a un pis tutelat en el termini d’una setmana. El jugador haurà de passar l’experiència de viure aquests darrers dies al carrer posant-se en la pell del personatge, amb un únic objectiu: mantenir el seu avatar en un estat saludable i allunyat dels perills del carrer. Per sortir-se’n, el jugador haurà d’aconseguir objectes que permetin al Lluís mantenir els nivells de bona salut i fer-li evitar els llocs o personatges que el puguin perjudicar com ara el menjar en mal estat, les persones violentes o les inclemències climàtiques. Acudir ena determinats llocs com en dutxes públiques, hospitals o als voluntaris socials per rebre ajuda són altres de les opcions a què es pot acollir. “Supera els set nivells i aconseguiràs que el Lluís pugui abandonar el carrer i començar una vida nova”, diu la sinopsi del joc. Promoure una mirada “digna i respectuosa” Per desenvolupar el videojoc, els alumnes han rebut l’assessorament d’Arrels Fundació. “Els vam anar a presentar el joc que volíem fer i a demanar-los opinió sobre l’enfocament que fèiem del problema de les persones sense sostre”, explica Morales. A partir de les seves indicacions, els alumnes van decidir dirigir l’experiència del joc a la història individualitzada d’una persona en concret, basada en els diferents testimonis que s’expliquen al web d’Arrels, “tot i que el personatge del videojoc és fictici i no s’esmenta cap persona real per qüestions de respecte a la privacitat”, puntualitza. L’objectiu final de la proposta és conscienciar la població en general del drama de les persones sense sostre i alhora promoure una mirada digna i respectuosa cap a aquest col·lectiu, evitant la condescendència”, conclou. De moment, ‘Last hope. A week in the street’ estarà disponible a l’estand del Sónar+D, on es presentarà amb la resta de projectes de ‘Jocs del Comú’. També estan en converses amb Arrels per enllaçar el joc al seu web.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere