Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Les beques equitat s’implanten als màsters habilitants amb descomptes d’entre el 5 i el 25%

Notícia anterior
Notícia posterior

taxes

El Consell Interuniversitari de Catalunya aprova el decret de preus pel curs vinent que preveu una rebaixa del 30% de les taxes a les rendes més baixes

El curs vinent, els estudiants universitaris que vulguin cursar algun dels 18 màsters professionalitzadors com ara els d’advocacia, enginyeries, psicologia general sanitària o formació del professorat, podran beneficiar-se de les beques equitat que ja funcionen en els preus universitaris dels graus. El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha aprovat aquest dijous el decret de preus per al curs 2017-2018 a través del qual s’estableix que els alumnes gaudiran de descomptes d’entre un 5 i un 25% del preu total. Ho ha explicat aquest dijous el conseller d’Economia i Coneixement, Jordi Baiget, que ha destacat que se seguirà aprofundint en aquest sistema de cara a propers cursos.

 

APROFUNDINT LA NOTICIA:

Els estudiants de rendes baixes pagaran només un 20% del preu de la matrícula dels estudis de grau

  • El nou decret de preus estableix una rebaixa total del cost que assumeixen els estudiants del 80% per a les rendes del tram 1, i del 70% per a les rendes del tram 2 del sistema de tarifació social
  • L’estalvi respecte al curs passat oscil·la entre els  712 i els 452 euros
  • El conseller Baiget destaca que el nou decret “millora el sistema de tarifació social i compleix el mandat del Parlament d’aprofundir en un model pioner implantat a Catalunya el curs 2012-2013”

 

Els estudiants dels trams de renda més baixos pagaran només un 20% del preu de la matrícula dels estudis de grau. Així ho recull el decret de preus públics universitaris per al curs 2017-2018, d’acord amb la proposta presentada avui pel Govern a la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). Concretament, el nou decret aplicarà una nova reducció del 30%, que se suma a la bonificació ja existent. Concretament, el nou decret de preus estableix una rebaixa total del cost que assumeixen els estudiants del 80% per a les rendes del tram 1, i del 70% per a les rendes del tram 2 del sistema de tarifació social.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha posat en valor que el nou decret de preus per al pròxim curs “millora el sistema de tarifació social ja que el nou marge pressupostari s’ha posat al servei de les rendes desfavorables”. En aquest sentit, Baiget ha subratllat que “es dóna un pas més en un sistema que garanteix que cap estudiant quedi fora de la universitat per motius econòmics”.

Amb aquest acord de la Junta del CIC –organisme que integra el Govern i els rectors i els presidents del Consells Socials de les 12 universitats catalanes– es potencia el sistema català de tarifació social dels estudis universitaris i es dóna compliment al mandat del Parlament recollit en l’esmena de la llei d’acompanyament als pressupostos de la Generalitat d’enguany.

El conseller Baiget també ha destacat que “el nou decret de preus recull el que sempre ha defensat el Govern i el que el Parlament també ha ratificat per unanimitat: aprofundir en un sistema de tarifació social que és el més equitatiu”. Baiget ha recordat que el sistema de tarifació social “és un model pioner implantat a Catalunya el curs 2012-2013 i que s’ha implementat en altres àmbits”.

Baiget també ha volgut insistir en el fet que el nou decret de preus “veu la llum amb el màxim consens” ja que el Govern ha mantingut reunions periòdiques amb tota la comunitat universitària i també amb els grups parlamentaris.

 Graus fins a 712 euros més barats

Gràcies a la nova rebaixa del 30% proposada pel Govern, els estudiants dels trams 1 i 2 de renda s’estalviaran en el cas d’un curs de grau estàndard de 60 crèdits una quantitat d’entre 452 i 712 euros a l’any en funció del coeficient d’estructura docent del títol:

 

  Preu 60 crèdits Variació en euros respecte al
curs 2016-2017
TRAM 1 TRAM 2
Coeficient A 303€ 455€ -455€
Coeficient B 429€ 644€ -644€
Coeficient C 475€ 712€ -712€

 

Així un estudi de coeficient A –com ara Dret o Turisme- costarà un total de 303 euros per a un estudiant que se situï en el tram 1 de renda, i 455 euros si pertany al tram 2. En el cas del coeficient B (Comunicació Audiovisual, Psicologia…), el curs sencer serà de 429 euros per al tram 1 i de 645 euros per al tram 2. Per últim, els estudiants amb rendes de tram 1 pagaran 475 euros per un grau de coeficient C (Medicina o Ciències Biomèdiques), mentre que per als estudiants del tram 2 el preu serà de 712 euros, tant com s’estalvien respecte al curs passat.

Amb aquesta nova rebaixa del 30% per als trams més baixos, els estudiants del tram 1 només pagaran un 5% del cost total dels estudis. Mentre que per als estudiants del tram 2, el cost dels estudis que assumeixen se situa en el 7,5%. De mitjana, els estudiants catalans paguen el 19% del cost total dels estudis universitaris, el 81% restant l’assumeix l’administració.

Pel que fa al cost de la resta de trams dels estudis de grau, la Junta del CIC ha ratificat la proposta del Govern que contempla que per cinquè curs consecutiu no s’apliqui cap actualització per l’increment del cost de la vida al preu dels crèdits. Així, el preu per crèdit de la resta de trams de renda –del 3 al 5– es mantenen igual que en anys anteriors. També els preus màxims dels crèdits matriculats per primera vegada, que assumeixen el fins al 25% del cost total dels estudis també els mateixos.

Pel que fa als estudiants del tram 0 de renda, que correspon als becaris de règim general, continuaran tenint la gratuïtat total dels estudis de grau.

 Màsters amb tarifació social

L’altra gran novetat del decret de preus per al curs 2017-2018 és la implantació progressiva per primer cop del sistema de tarifació social en els màsters habilitadors per a l’exercici de professions regulades. Per als estudiants amb nivell de renda situat al tram 1, el descompte es fixa en el 25% del preu del crèdit del màster. Pel tram 2, és del 20%; pel tram 3, del 15%; pel tram 4 del 10%, i, finalment, pel tram 5 del 5%.

Això permetrà als estudiants de les universitats públiques beneficiar-se de rebaixes que aniran entre els 124 i els 617 euros per a cursos estàndard de 60 crèdits:

 

  Tram 1 Tram 2 Tram 3 Tram 4 Tram 5
Preu 60 crèdits 1.853€ 1.976€ 2.100€ 2.223€ 2.347€
Variació en euros -617€ -494€ -371€ -247€ -124€

 

En el cas dels màsters que no habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, continua l’opció que habilita als Consells Socials a aplicar una rebaixa de fins a un 30% sobre el preu del crèdit.

 Estudiants exclosos per les beques de l’Estat

El sistema de tarifació social continuarà acollint al tram 1 a tots aquells estudiants de grau que compleixen els requisits econòmics per ser beneficiaris de les beques del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports (MECD) però que queden exclosos dels ajuts estatals per no complir els requisits acadèmics. En aquest sentit, el conseller Baiget ha recordat que “el Govern continua reivindicant que l’Estat compleixi les sentències del Tribunal Constitucional i faci efectiu el traspàs de les beques”. Això permetria a Catalunya fer una política integral de beques ja que “el traspàs suposaria uns 150 milions d’euros que permetrien ampliar el sistema de tarifació social i, per tant, beneficiar a un major nombre d’estudiants; així com implementar noves modalitats d’ajuts”.

El decret de preus per al pròxim curs  també manté la bonificació a les enginyeries que es va aplicar el curs 2013-2014 després del canvi de coeficient d’estructura docent.

Pel que fa al fraccionament del pagament de la matrícula, el decret de preus estableix l’obligatorietat que, com a mínim, aquest fraccionament sigui el mateix que el curs anterior, és a dir, que es faci en tres fases. Així mateix, l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) ofereix un sistema de pagament fraccionat de fins a 10 mesos, que permet el finançament del 100% de l’import de la matrícula dels estudis universitaris, amb un cost fix d’obertura (14 euros en matrícules semestrals  i 24 euros en anuals ) i un tipus d’interès del 0%.

El decret de preus també inclou la possibilitat que les universitats posin en marxa sistemes d’ajuts per atendre a aquells estudiants que es trobin en circumstàncies personals sobrevingudes. Un mecanisme que complementa al programa especial impulsat per l’AGAUR per atendre als universitaris amb problemes econòmics sobrevinguts. Des del curs 2014-2015, el termini per comunicar una nova situació econòmica que doni dret a beca és ininterromput i, per tant, durant tot l’any es resolen aquestes peticions.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere