El Campus de la UPC a Terrassa acull el primer Congrés Internacional d’Aigua i Sostenibilitat
Els dies 26 i 27 de juny, amb la participació d’experts internacionals, com ara representants del servei municipal d’aigües de París
Inaugurarà el Congrés el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull
Els propers dies 26 i 27 de juny, l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) serà seu del primer Congrés Internacional d’Aigua i Sostenibilitat, en què participaran prop de 50 experts internacionals. Les ponències del congrés se centraran en la tecnologia i l’accés a l’aigua, i cobreixen quatre línies de recerca relacionades amb aquest camp: aigües i ciència, cooperació i sostenibilitat, aigua i educació, i models de gestió de l’aigua (transició de models privats de gestió de recursos hídrics a models públics).
Prop de 70 contribucions científiques –moltes de les quals es publicaran a les revistes Intangible Capital, International Journal of Water Resources Development, Journal of Technology and Science Education– i l’assistència de més de 50 experts internacionals en la gestió sostenible de l’aigua és la carta de presentació del primer Congrés Internacional de l’Aigua i Sostenibilitat. El Congrés està organitzat per investigadors dels grups de recerca en Enginyeria del Medi Ambient i en Enginyeria de Projectes: Disseny, Sostenibilitat i Comunicació, i de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC.
La inauguració del Congrés, a càrrec de Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, tindrà lloc el 26 de juny a les 9 hores, a la sala d’actes de l’ESEIAAT (edifici TR5, carrer Colom, 11, Terrassa). També hi intervindrà Alfredo Vega, primer tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert de l’Ajuntament de Terrassa, i Antoni Ras, vicerector de Política Universitària de la UPC. L’acte també comptarà amb la presència de Jordi Agustí, director de l’Agència Catalana de l’Aigua, i el gerent d’aquesta entitat, Lluís Ridao, així com el director de l’ESEIAAT, Xavier Roca.
Models de transició municipal en la gestió de l’aigua
El mateix dilluns 26, a les 9.30 hores, tindrà lloc la taula rodona ‘Models de transició municipal de la gestió de l’aigua’, en què participarà Armelle Bernard-Sylvestre, responsable del Servei de Relacions Institucionals d’Eau de Paris, l’empresa pública encarregada del subministrament d’aigua a París (França); Moisès Subirana, assessor de l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB) en temes d’aigua, energia i residus; María Sánchez, consellera de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Valladolid; Enric Gornés, excap de Servei d’Aigües d’Arenys de Mar, i Alfredo Vega, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa.
Tot seguit, a les 12.30 hores, Isabel Villaescusa, del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat de Girona, parlarà de la tècnica de biosorció de metalls per al tractament de l’aigua: una tècnica que consisteix en la captació de metalls tòxics amb biomassa (algues, quitosan o bactèries) aprofitant els efectes físics i químics que genera. Villaescusa és experta internacional en toxicitat i tractament de metalls a l’aigua i una de les pioneres en la tècnica de biosorció de metalls i compostos orgànics a l’aigua emprant residus agroalimentaris.
Dimarts, 27 de juny, a les 9.30 hores, tindrà lloc la conferència ‘Remunicipalització, infraestructures urbanes i forma de les ciutats’, que anirà a càrrec de Carles H. Betancourth, urbanista amb una àmplia experiència internacional com a consultor en projectes de recerca, estratègia, planificació i disseny urbà-regional. Bethancourth ha coordinat, per exemple, el disseny i la planificació de plans d’acció de reassentament per a la gestió dels impactes ambientals i socials del sector de la mineria a la regió del Cesar, Colòmbia. L’urbanista ha liderat el projecte ‘Rehabilitació del centre urbà de la ciutat de Belice’ amb la consultora japonesa Padeco, el Banco Interamericano de Desarrollo (BID) i el Govern de Belice. També ha estat planificador principal del transport metropolità i el desenvolupament de plans de control de l’expansió urbana als Estats Units.
La reutilització de l’aigua a Catalunya
Jordi Molist, enginyer de camins, canals i ports i director de l’àrea d’abastament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), impartirà la conferència ‘La reutilització de l’aigua’, també dimarts 27 de juny, a les 9.30 hores. Molist defensa que l’aigua que no es té és sempre la més costosa, i més en un país com Catalunya, vulnerable en cas de sequera en les zones on es concentra més del 80% de la població. L’enginyer de camins aposta per invertir en tecnologies de reutilització de l’aigua que ja disposem. En la sessió exposarà els beneficis d’utilitzar aquesta tecnologia en relació als costos, així com les limitacions socials.
Al llarg dels dies 26 i 27 de juny també tindran lloc sessions paral·leles en què els investigadors exposaran les seves propostes i estudis relacionats amb la ciència i l’aigua, l’educació i la gestió de l’aigua, i la transició de models de gestió de l’aigua de privada a pública.♦