Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Impulsant projectes emprenedors per al vehicle autònom des del campus de la UAB

Notícia anterior
Notícia posterior

uab

38 participants han finalitzat la primera edició del programa  “Vehicle Intel·ligent i Oportunitats de Negoci”, que han posat en marxa el Parc de Recerca UAB, el Centre de Visió per Computador i l’Escola d’Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona, per trobar solucions als reptes del sector del vehicle autònom i connectat.

 Un sistema de diagnòstic automàtic de danys de l’exterior d’un cotxe, una plataforma web i mòbil per a la gestió de la bicicleta elèctrica compartida, un vehicle autònom per netejar grans superfícies i un sistema d’ajuda a la conducció de cadires de rodes elèctriques han estat algunes de les propostes presentades pels participants del Programa.

 

Actualment s’està produint un canvi de paradigma en el model de ciutats, tal i com el coneixem fins ara. La introducció de les ciutats intel·ligents i, més concretament, de la mobilitat intel·ligent, així com la previsió que al 2050 dos terços de la població mundial viurà en ciutats fa que s’estiguin gestant nous models de mobilitat més sostenibles. Entre ells, tota una gama de serveis entorn a la conducció autònoma i l’economia col·laborativa que, entre altres, permetrà disminuir el volum de cotxes a les grans ciutats i, en conseqüència, els nivells de contaminació. Aquests nous serveis estan basats en l’aplicació de tecnologies que permeten una millor percepció de l’entorn, una comunicació constant i eficient amb aquest entorn i la capacitat de reaccionar en temps real a esdeveniments que succeeixen al voltant del vehicle.

Per donar a conèixer les tecnologies clau per respondre als reptes de la mobilitat intel·ligent i fomentar l’emprenedoria en aquest sector, el Parc de Recerca UAB, el Centre de Visió per Computador i l’Escola d’Enginyeria de la UAB han organitzat aquest any el programa  “Vehicle Intel·ligent i Oportunitats de Negoci”, amb el suport del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, a través del Programa Catalunya Emprèn.

El curs, del qual ahir es va celebrar l’última jornada, ha comptat amb la participació de 38 joves de perfils diversos -investigadors, emprenedors, estudiants d’enginyeria, dissenyadors i professionals-. Durant sis mesos, els joves han rebut formació sobre tecnologies emergents en l’àmbit del transport intel·ligent i de gestió empresarial i nous models de negoci. I paral·lelament han treballat el seu propi projecte, dissenyant noves solucions acompanyats d’experts tecnològics i empresarials, que els han donat suport per poder apropar la seva idea al mercat.

 Projectes innovadors per a la mobilitat sostenible

Els sis projectes que s’han desenvolupat al llarg del Programa es van presentar ahir a l’edifici Eureka del Parc de Recerca UAB en una exposició concurs realitzada davant d’un jurat especialitzat, format per Felipe Jiménez, Director de la Unitat de Sistemes Intel·ligents a l’Instituto Universitario de Investigación del Automóvil de la Universidad Politécnica de Madrid; José Manuel Barrios, cap del Departament d’Innovació de l’empresa Applus+ IDIADA; Eduardo Urruticoechea, Director d’Innovació en IDNEO, Antoni Espinosa, professor associat de la UAB  i investigador dins l’àrea del vehicle autònom, i Meritxell Bassolas, responsable de Transferència Tecnològica del Centre de Visió per Computador.

La idea seleccionada com a millor proposta va ser CheckUp, un dispositiu que permet fer un diagnòstic automàtic dels danys d’un vehicle de lloguer. Actualment, les empreses de lloguer de cotxes realitzen la inspecció dels vehicles visualment i fan el registre manualment en un paper. La solució que proposa CheckUP es basa en automatitzar i accelerar tot aquest procés a través de la visió per computador i, així mantenir la confiança del client i la imparcialitat de la companyia.

Aquest projecte ha obtingut un premi de 1.000 euros, patrocinat per l’acceleradora mVenturesBCN.

Els altres projectes que s’han desenvolupat són els següents:

Apparka és una plataforma web i mòbil per a la gestió de la bicicleta elèctrica compartida, que permet als usuaris trobar, llogar i desbloquejar una bicicleta a través d’una aplicació mòbil. L’aplicació, a més, analitza i gestiona les dades que es registren a les rutes a temps real, com la distància, temps, calories consumides, estat de la bateria de la bicicleta, etc. i proposa a l’usuari la ruta més òptima. Aquest projecte neix per oferir un nou concepte de mobilitat, sent un gran complement per al transport públic i reemplaçant el transport privat.

Accsint és un sistema d’ajuda a la conducció de cadires de rodes elèctriques per a persones amb mobilitat reduïda. El dispositiu incorpora sensors i connectivitat satèl·lit per detectar obstacles, desnivells, forats, etc. i avisar en cas d’accident a emergències o a un familiar.

Urban Charge busca rendibilitzar els punts de recàrrega de vehicles elèctrics privats durant aquells intervals de temps en els quals estan buits. És una plataforma col·laborativa que connecta els usuaris que busquen aparcar i carregar el seu vehicle elèctric amb punts de càrrega privats que estiguin disponibles.

Drivvisor es centra en el conductor i proposa un sistema de monitorització de l’estat d’aquest. La seva idea és desenvolupar una aplicació mòbil basada en visió per computador que detecti el cansament i les distraccions del conductor i doni alertes en temps real.

Per últim, el projecte Smart Clean Technologies proposa utilitzar vehicles autònoms capaços de netejar grans superfícies sense necessitat de controlar-los. El seu tret innovador és que el robot coneix en tot moment on està posicionat permetent arribar a tots els punts, i a més a més el sistema és flexible i no intrusiu. Amb aquesta solució s’aconsegueix reduir significativa els costos de  neteja.

 Suport continuat

Ara, tot i que el curs ha arribat al seu final, els projectes continuaran rebent el suport del Parc de Recerca UAB per seguir endavant i perquè arribin a convertir-se en realitat. La majoria ja han desenvolupat un primer prototip i han despertat l’interès de diferents institucions.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere