Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Recerca: S’espera un augment del consum de tabac entre les dones d’entre 40 i 64 anys

Notícia anterior
Notícia posterior

uic

Així ho recull un estudi publicat en la revista Nicotine & Tobacco Research, realitzat per UIC Barcelona, l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i la Universitat d’Alcalá. 

L’article projecta el consum de tabac al nostre país per sexes i segons grups d’edat.

La Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) ha donat a conèixer les principals conclusions obtingudes a partir d’un estudi elaborat de manera conjunta per UIC Barcelona, l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i la Universitat d’Alcalá. El treball ha estat publicat en la prestigiosa revista de primer quartil Nicotine & Tobacco Research, i mostra l’evolució del consum de tabac a Espanya en els últims anys i les projeccions de consum que té fins al 2025 per sexes i grups d’edat.

Les dades mostren un descens continuat del consum de tabac en tots dos sexes que també es projecta fins al 2025. Aquesta reducció es deu especialment a la reducció observada entre els homes i les dones joves (menors de 40 anys). No obstant això, s’espera un augment del consum de tabac entre les dones d’entre 40 i 64 anys.

“Si no reverteix la tendència, aquest estudi demostra que Espanya no aconseguirà per a les dones els objectius fixats per l’OMS de reduir el consum de tabac un 30 % de cara al 2025”, destaca l’investigador principal de l’estudi, el professor José M. Martínez-Sánchez, responsable del grup de recerca d’avaluació de determinants de salut i polítiques sanitàries de UIC Barcelona.

En aquest sentit, com s’ha demostrat en altres estudis liderats pel grup de recerca, la morbi- mortalitat per malalties relacionades amb el consum de tabac es preveu que augmenti en les dones en els propers anys. Per això, els resultats d’aquest treball “mostren la necessitat de definir i enfortir les intervencions en salut pública dirigides a reduir el consum de tabac, principalment entre les dones, i prevenir que els i les adolescents s’iniciïn en qualsevol forma de tabac”, afegeix el professor Esteve Fernández, director del Centre Col·laborador de l’OMS per al Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia.

S’ha arribat a aquestes conclusions a partir de les dades obtingudes en les enquestes nacionals de salut realitzades a Espanya els anys 2003, 2006 i 2011. L’equip d’investigadors ha reconstruït també els índexs de tabaquisme anuals des del 1989 fins al 2011 per gènere i grups d’edat de 5 anys. Per predir la prevalença del consum de tabac en el període 2012-2025 s’ha utilitzat el model binomial logístic bayesià.

Atès que el tabaquisme és una de les amenaces més grans per a la salut pública i una de les principals causes de mort en l’àmbit mundial, estudis com aquest, liderat per UIC Barcelona, aporten evidències que poden facilitar l’elaboració de polítiques socials i sanitàries destinades a millorar el benestar social.♦

 Cita de l’article: Martín-Sánchez, J.C.; Martínez-Sánchez, J.M.; Bilal, O., Cleries, R.; Fu, M., Lidón-Moyano, C., Sureda, X., Franco, M., Fernández, I. “Sex and age specific projections of smoking prevalence in Spain: a Bayesian approach”. Nicotine & Tobacco Research. 2017.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere