Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“La divulgació hauria de ser una de les obligacions de qualsevol investigador”, diu Xavier Roigé a la VI Trobada de Divulgadors Científics de la UB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

ub

Ahir va tenir lloc la Trobada de Divulgadors Científics que organitza anualment La UB Divulga. La cita ofereix als assistents l’oportunitat de retrobar-se, any rere any, amb investigadors de la Universitat que comparteixen una mateixa passió: aproximar a la societat el coneixement que generen les seves recerques. Es tracta d’intercanviar experiències, de comentar quines estratègies funcionen millor i de valorar la importància de la divulgació científica. 

La benvinguda d’aquesta sisena edició va ser a càrrec del vicerector de Doctorat i Promoció de la Recerca, Xavier Roigé, que tot i ser la primera vegada que assistia a la trobada, va ser molt contundent: «Els que ens dediquem a la recerca hauríem de ser, sempre, divulgadors». Va lamentar que aquesta necessitat no sigui compartida per tots els investigadors i que, fins i tot, «hi hagi col·legues que creuen que fer divulgació significa rebaixar el nivell de la recerca quan, en realitat, hauria de ser una de les nostres prioritats, perquè, a més a més, és divertit». Aprofitant que Roigé s’estrenava com a responsable institucional de la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i), alguns investigadors com M. Carme Llasat, Miquel Àngel Cuevas o Xavier Luri van recordar-li la necessitat que la dedicació que fan a la tasca divulgadora, per més vocacional que sigui, estigui reconeguda al PDA. Roigé es va comprometre a rebre’ls per escoltar totes les seves propostes en aquest sentit. 

Com fa cada any, la responsable de la UCC+i, Marga Becerra, va detallar tots els projectes que s’han dut a terme o coordinat durant aquest curs des de la seva unitat, en va fer una breu descripció i valoració i en va destacar alguns, com ara l’èxit de Toc-toc o el gran nombre de visualitzacions que acumulen els tres capítols de Ciència animada. Així mateix, va explicar tres projectes que no ha organitzat directament la UCC+i però als quals ha donat suport, com són el YoMo, l’Espai Ciència i Recerkids. Així mateix, va repassar les dades sobre la presència de la UCC+i a les xarxes socials, que han experimentat un creixent notable en nombre de seguidors, tant a Facebook com a Twitter, i va remarcar que les visites al portal web han arribat gairebé a les vuit mil. Per últim, va avançar en primícia algun dels nous projectes que es posaran en marxa de manera imminent, com és el cas del concurs NeuroArt, organitzat conjuntament amb l’Institut de Neurociències de la UB. 

“Cinc experiències divulgatives molt diferents entre elles

El catedràtic Javier Martin Vide, que enguany ha estat reconegut amb la IV Distinció de la UB a les millors activitats de divulgació científica i humanística, va repassar breument la seva tasca com a divulgador, «una aventura —va dir— que va començar fa trenta anys, el dia que vaig dipositar a l’antiga seu de La Vanguardia, al carrer Pelai, el meu primer article: «El fenómeno de la isla de calor, el caso de Barcelona». Recordo que em va fer més il·lusió que la publicació de qualsevol altre article en una revista científica». 

Després, l’investigador Bruno Julià, del Departament de Física Quàntica i Astrofísica, i l’estudiant Iván Morera van exposar el projecte Ultracold UB, sobre mecànica quàntica i gasos ultrafreds, que enguany han dut en forma de taller al YoMo, a l’Espai Ciència i a la III Festa de la Ciència de la UB. Van posar en relleu que n’estan molt satisfets, especialment per l’elevada implicació dels alumnes en el projecte: «Sense tota la feina que han fet els estudiants, hauria estat impossible», assegurava Julià. 

En tercer lloc, Narcís Prat va parlar de l’app Riu.NeT, una aplicació de mòbil desenvolupada pel grup Freshwater Ecology and Management (FEM) amb l’objectiu d’avaluar l’estat ecològic dels rius, i que, més enllà d’una experiència de divulgació, és un exemple de ciència ciutadana. Prat va explicar com funciona i les darreres actualitzacions que hi han incorporat, i en va mostrar els resultats obtinguts. «Quan vaig començar a fer recerca no m’hauria imaginat mai que acabaria desenvolupant el Riu.NeT», va concloure satisfet. 

A continuació, el doctorand Amílcar Vargas, que comparteix la vocació divulgadora amb tota la resta d’investigadors que col·laboren habitualment amb La UB Divulga, va oferir una xerrada titulada «D+D Doctorat i Divulgació», sobre el paper dels joves investigadors com a protagonistes de la divulgació i les lliçons que ha après d’aquesta experiència. 

Per últim, Miquel Àngel Cuevas, professor emèrit de la Facultat de Ciències de la Terra, va parlar d’un dels projectes pels quals La UB Divulga ha apostat des del principi: el Concurs de Cristal·lització a l’Escola, que en les seves sis edicions ha tingut un abast importantíssim i ha arribat a més de set mil alumnes d’ESO i batxillerat. Per acabar la seva xerrada, Cuevas va convidar la resta d’investigadors a copiar el model «perquè —va dir— us vaticino que serà un èxit». 

Com treure el màxim profit de les xarxes socials 

La Trobada va acabar amb una xerrada i taller pràctic a càrrec de Marcos Gómez Piñeiro, consultor de comunicació digital, professor de màrqueting de mitjans socials i director de Concepto05. Després d’una breu introducció general, Piñeiro es va centrar a explicar com s’hauria de crear un perfil de Twitter i quina hauria de ser l’estratègia perquè tingués èxit. Les directrius de Piñeiro van suscitar força debat perquè, per a molts, suposaven un canvi de paradigma total: «Contràriament al que pensem, les xarxes no són mitjans de comunicació de massa, com ho pot ser la televisió. Pot semblar estrany, però sovint ho fem a l’inrevés, primer creem el perfil i després l’omplim de contingut, quan el primer que cal decidir és, sens dubte, a qui vols arribar i definir el teu públic, i a partir d’aquí, desenvolupar tota l’estratègia».♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere