Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Dues investigadores de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona Premis Albus de Grifols 2017 i l’Oréal-UNESCO “For Women in Science” 2017

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

premisannaroigalbus

Anna Roig, Premi Albus de Grifols 2017 per un projecte relacionat amb l’albúmina 

La doctora Anna Roig, de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), ha estat premiada pel seu projecte en el camp de nanomedicina, al Premi Albus de la farmacèutica Grifols

El premi, dotat amb 50.000 €, serà lliurat el dia 3 d’octubre d’enguany a Barcelona.

 

Anna Roig ha estat guardonada amb el Premi Albus 2017, un dels Premis Científics oferts per Grifols. El Premi consta de 50.000 € per dur a terme el projecte “Albumin-iron oxide nanocages”.

El programa Albus és un premi internacional anual centrat en idees innovadores relacionades amb l’albúmina i el seu rol com a producte terapèutic. Els projectes presentats al premi estan centrats en desenvolupar conceptes nous sobre la investigació sobre l’albúmina, afavorir el descobriment de les seves aplicacions beneficioses o investigar-ne els mecanismes d’acció o efectes clínics.

L’albúmina és una proteïna globular, la més comuna de les quals és la seroalbúmina, que és la principal proteïna del sèrum sanguini humà. Les propostes presentades al Premi Albus poden incloure, però no es limiten a, investigacions relacionades amb aquesta proteïna: eficàcia, mecanisme d’acció, seguretat i tolerabilitat, qualitat de vida i farmacoeconomia.

El programa ofereix dos premis anuals de 50.000 €, i les propostes són avaluades per un comitè independent format per experts reconeguts a nivell mundial.

Roig és investigadora al grup de Nanopartícules i Nanocomposites a l’ICMAB. El projecte presentat, “Albumin-iron oxide nanocages” s’inspira en les nanoestructures d’apoferritina, la proteïna produïda als intestins que capta el ferro dels aliments i en permet el pas cap a la sang. El seu objectiu és investigar si les “nanogàbies” d’albúmina, que consisteixen en unes poques unitats d’albúmina autoensamblades i autònomes, es poden formar utilitzant nanopartícules inorgàniques d’òxid de ferro com a plantilles. Les nanogàbies d’albúmina podrien trobar aplicacions com a producte nanomedicinal per a l’obtenció d’imatges o l’administració de fàrmacs.

La cerimònia de lliurament dels premis tindrà lloc el proper 3 d’octubre de 2017 a Barcelona.

El compromís de Grifols amb la comunitat investigadora es plasma en els Premis Científics de Grifols. Al llarg dels anys, Grifols ha establert diversos premis que promouen i reconeixen la recerca en àrees relacionades amb les proteïnes derivades o amb aspectes relacionats amb el sèrum sanguini: albúmina, antitripsina alfa-1, hemostàsia, antitrombina i immunoglobulina.

 

———————————————

 premisMarionaCollportrait

Mariona Coll, Premi L’Oréal-UNESCO “For Women in Science” 2017

 La doctora Mariona Coll, de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), ha estat premiada amb el Premi L’Oréal-UNESCO “For Women in Science” pel seu projecte sobre nous materials en el camps de l’energia solar

El premi, dotat amb 15.000 €, serà lliurat el dia 22 de novembre d’enguany a Madrid.

Mariona Coll ha estat guardonada amb el Premi L’Oréal-UNESCO “For Women in Science” 2017. El Premi consta de 15.000 € per dur a terme el projecte “Nanoquímica: nous materials per una eficient conversió de l’energia solar”.

El programa L’Oréal-UNESCO “For Women in Science” ofereix cinc premis anuals de 15.000 €, destinats a donar suport i promoure els projectes presentats per les investigadores als seus centres de recerca. Les investigadores han de ser menors de 40 anys i desenvolupar el seu projecte, aquest any, en una àrea de la Física.

Mariona Coll, investigadora de l’ICMAB al grup de Superconductors i de Nanoestructures a gran escala” (SUMAN), va obtenir el doctorat a ICMAB el 2007. Després va fer la seva estada postdoctoral a l’Institut Nacional d’Estàndards i Tecnologia (NIST) i a la Universitat de Maryland (EUA). Va tornar a l’ICMAB l’any 2010 com a Investigadora Ramon y Cajal, i ha obtingut la plaça de Científica Titular al 2017. La seva recerca se centra en materials nous per a aplicacions energètiques, com ara materials superconductors o materials per energia fotovoltaica.

El jurat d’aquesta XII edició el formaven els següents científics:

  • Pedro Miguel Echenique, Professor de la Universitat del País Basc (UPV / EHU), president del Centre de Física Internacional de Donostia (DIPC) i Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica el 1998
  • Avelino Corma, Professor Investigador de l’Institut de Tecnologia Química ITQ (CSIC / UPV), Fundador de l’Institut de Tecnologia Química de València (ITQ-UPV-CSIC) i Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica el 2014
  • Teresa Rodrigo, Professora de la Universitat de Cantàbria, membre del Comitè Científic de l’Organització Europea d’Investigació Nuclear (CERN)
  • Pilar López Sancho, Professora Investigadora de l’Institut de Ciència de Materials de Madrid (ICMM-CSIC)

La cerimònia de lliurament dels premis tindrà lloc el proper 22 de novembre de 2017 a Madrid.

L’any 2016, un dels Premis d’Investigació L’Oréal-Unesco “For Women in Science” va ser adjudicat a una altra científica de l’ICMAB: Anna Laromaine, investigadora al grup Nanoparticles and Nanocomposites (N & N).

 Fins aquesta edició, el programa ha donat suport a 52 científiques espanyoles amb més de 890.000 €. Entre els requisits que es valoren, destaquen l’excel·lència de la carrera acadèmica i la trajectòria professional, la qualitat i el caràcter innovador i la seva repercussió a la societat. A més, també es valora l’activitat del centre per difondre la recerca feta per dones científiques i promoure la ciència entre els més joves.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere