Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

200 ‘dones TIC’ d’arreu del món estan reunides a la Universitat Politècnica de Catalunya amb motiu del congrés womENcourage

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

dones tic

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) acull, del 6 al 8 de setembre, el congrés internacional womENCourage 2017, una trobada científica i de networking en què participen més de 200 estudiantes, investigadores i professionals vinculades a l’àmbit de l’enginyeria informàtica. El congrés, que té lloc per primer cop a l’WEstat espanyol, vol ser punt de trobada per compartir experiències professionals, casos d’èxit i debats sobre el foment de vocacions, sobretot femenines, en l’àmbit de la informàtica.

 

Més de 200 assistents internacionals, entre estudiantes, investigadores i professionals. Més de 70 pòsters acceptats –el doble que en l’edició anterior–, 7 workshops especialitzats, una hackaton, una conferenciant de renom internacional en l’àmbit de la supercomputació i diverses ponències i xerrades. Aquestes són les grans dades de l’ACM Celebration of Women in Computing, conegut com a womENcourage 2017, que acollirà el Campus Nord de la UPC a Barcelona (c. Jordi Girona, 1-3), del 6 al 8 de setembre. El congrés està organitzat per l’Association for Computing Machinery (ACM) i la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC.

El womENcourage ha tingut com a tret de sortida la celebració, dimecres dia 6, de l’ACM-W Europe Hackathon. La hackaton tindrà lloc a la sala Àgora del Campus Nord de la UPC i el repte que es plantejarà a les participants serà construir projectes innovadors que millorin la vida quotidiana de les persones en l’àmbit local, utilitzant Arduino 101 i Intel IOT DevKit. Patrocinada per Intel® i coordinada per l’associació d’estudiants Hackers at UPC, començarà a les 9 hores i durarà fins a les 19.30 hores, temps en què els participants hauran d’implementar les seves idees. En acabar, cada equip demostrarà la seva implementació, els jutges revisaran les idees i anunciaran les guanyadors a les 21 h. 

El 7 de setembre serà el dia dedicat als workshops: set tallers destinats a augmentar les capacitats i formació de les assistents. Els workshops tocaran temes tan diversos com una introducció a la computació d’alt rendiment (high-performance computing, HPC); formació en l’entorn de desenvolupament Greenfoot, a càrrec d’Oracle Academy, una plataforma gratuïta de desenvolupament Java de jocs interactius per utilitzar en entorns educatius, creada per la University of Kent; un taller-concurs de CodeCon, una plataforma de resolució de problemes construïda pels enginyers de Bloomberg; un taller d’Accenture Digital en què es parlarà sobre la importància de la personalització i la interacció digital; un taller sobre OpenStack, una plataforma de software de codi lliure; o un taller sobre ciberseguretat, impartit per personal de l’inLab de la FIB.

El mateix dia 7, a partir de les 11.30 hores, la sala Àgora del Campus Nord de la UPC serà l’escenari d’una fira d’empreses, punt de trobada entre el món professional i el talent TIC. La fira comptarà amb la participació d’empreses i entitats com ara HP, Accenture, SIGCHI, Intel, Google, Oracle Academy, Bloomberg, Sopra Steria, Informatics Europe, Microsoft o Everis.

Trobada internacional d’experts en ciberseguretat i supercomputació

El congrés womENcourage és una iniciativa de l’ACM que, durant els dies 7 i 8 de setembre, també organitzarà a Barcelona l’ACM Europe Conference, una trobada internacional d’experts en computació. Organitzada conjuntament amb el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), la conferència versarà sobre dos grans temes: ciberseguretat i computació d’alt rendiment (HPC, en les seves sigles en anglès).

Així, la tarda del dia 7 els dos esdeveniments coincidiran amb motiu de la conferència del professor Silvio Micali, del Massachusetts Institute of Technology (MIT). Especialista en criptografia i seguretat de la informació i premi Turing 2012, el professor Micali impartirà la conferència ‘ALGORAND: A new distributed ledger’, a les 17 hores, a l’Aula Magna de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (Avinguda Diagonal, 643. Edifici Ramon Margalef, planta 0).

Divendres, 8 de setembre, a les 9 h, tindrà lloc la benvinguda oficial del congrés a l’Auditori de l’edifici Vèrtex del Campus Nord de la UPC a Barcelona (Pl. Eusebi Güell, 6) i comptarà amb la participació de Jordi Puigneró, secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya; Mireia Mata, directora general d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat; Helena Torras, de l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona; Esther Real, vicerectora de Transferència de Coneixement de la UPC; Josep Fernández, degà de la FIB, i les dues coordinadores del congrés, Reyyan Ayfer, de l’ACM Europe, i Núria Castell, professora de la FIB. 

La conferència ‘Supercomputing – dispelling the myth of boys jobs and girl jobs’, a càrrec d’Alison Kennedy, que tindrà lloc a les 9.15 hores al mateix l’Auditori, serà la més destacada del mateix dia 8. Kennedy és directora executiva de l’Edinburgh Parallel Computing Centre (EPCC) de la University of Edinburgh, on hi ha treballat més de 20 anys. EPCC dirigeix els serveis nacionals i locals d’HPC principalment per a la comunitat investigadora del Regne Unit. Experta en computació d’alt rendiment, ha gestionat grans projectes col·laboratius en HPC i big data, és membre del comitè de directors de PRACE, l’associació que reuneix els centre de computació avançada a Europa, i participa en grans projectes europeus de recerca com ara EUDATCRESTA. La conferència tindrà lloc a les 9.15 hores a l’Auditori de l’edifici Vèrtex de la UPC.

Divendres, 8 de juliol, es presentaran els 73 pòsters acceptats al congrés, cinc dels quals realitzats per estudiants i investigadors de la UPC, com ara un innovador model informàtic que estudia la transmissió de la tuberculosis en contexts socioeconòmics determinats i que ha estat testejat al districte barceloní de Ciutat Vella. A banda de pòsters tècnics, també es presenten pòsters de temes socials o enfocats a fomentar les vocacions en l’àmbit de la informàtica entre les noies.

Aquesta és la quarta edició del womEncourage, que s’organitza per primer cop a la UPC. Les edicions anteriors es van celebrar a la Johannes Kepler University (Linz, Àustria), el 2016; a la University of Uppsala (Suècia), el 2015, i a la University of Manchester (Regne Unit), el 2014. 

Foment del talent TIC femení

La UPC ha iniciat durant el curs 2016-2017 la implantació del III Pla d’igualtat de gènere 2016-2020, amb quatre projectes inicials: Sostre de vidre, +Noies TIC, Reforma horària i Mentoria a secundària. La celebració del womenENcourage s’emmarca, precisament, en la línia de treball +Noies TIC, que respon a la necessitat d’atraure i incrementar el nombre de dones als estudis de la UPC i, en concret, en l’àmbit TIC. Entre aquestes accions, la UPC s’ha sumat a diferents iniciatives locals i internacionals per incrementar el nombre de vocacions científiques i tecnològiques, com ara el vídeo ‘El que no t’expliquen’ elaborat conjuntament amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC); la trobada Girls in ICT Day, Expanding horizons, Changing attitudes; o l’Ada Lovelace Day.

El curs 2017-2018 la UPC investirà doctora ‘honoris causa’ la matemàtica nord-americana Margaret Hamilton, pionera en la utilització del terme ‘enginyeria del software’, ara fa 50 anys, durant les primeres missions Apol·lo de la NASA. La proposta s’emmarca en la celebració del 40è aniversari de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) i vol ser també un homenatge a una professional que va treballar en un entorn totalment masculí i que va impulsar la presència de les dones en el camp de la informàtica.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere