B·Debate : “Les noves tecnologies s’han oblidat de les persones amb discapacitat física i intel·lectual”
Els experts consideren que la tecnologia no s’ha introduït de forma democràtica a tota la societat
Les Smart Cities han de ser models de societats integradores i cal identificar les oportunitats que poden proporcionar per a les persones amb discapacitat
La OMS calcula que 1 de cada 7 persones a tot el món viuen amb algun tipus de discapacitat, el que suposa 1.000 milions d’habitants
B•Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, convoca el 5 i 6 d’octubre a CosmoCaixa un grup d’experts per quantificar les necessitats de polítiques socials dirigides a persones amb discapacitat, sota el lideratge científic de l’Institut Guttmann i l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)
La forma en què comprem, viatgem, escoltem música o mirem sèries han canviat de forma radical en els últims anys. Amb les noves tecnologies i la globalització de l’economia, ja no cal anar a una botiga per comprar qualsevol producte, ni allotjar-se en un hotel quan estàs de vacances, ni comprar un disc per escoltar música o encendre la televisió per gaudir de la sèrie de moda.
Però… de quina manera s’han beneficiat d’aquest canvi les persones amb discapacitat física i intel·lectual? Els experts consideren que la tecnologia no ha penetrat a tota la societat de forma democràtica. S’ha desenvolupat tota una capa de serveis que permeten a la resta de ciutadans ser més participatius gràcies a la gestió digital de moltes esferes del seu dia a dia, però hi ha encara força necessitats específiques de les persones amb discapacitat que no s’han vist afavorides, i que poden actuar, paradoxalment, com a noves barreres a les societats desenvolupades.
Els propers dijous 5 i divendres 6 d’octubre B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, convoca un grup d’experts a CosmoCaixa per quantificar les necessitats de polítiques socials dirigides a persones amb discapacitat i debatre com aprofitar les oportunitats de les noves tecnologies perquè puguin interactuar amb el seu entorn, sota el lideratge de l’Institut Guttmann i l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
La trobada reunirà investigadors de disciplines molt diverses, com la vessant més tecnològica i la recerca més social, així com representants de l’Organització de les Nacions Unides, l’Organització Mundial de la Salut i d’administracions públiques, com l’Ajuntament de Barcelona, i altres entitats com responsables del Mobile World Capital.
“No pot ser que el canvi tecnològic ens arrossegui i perdem l’oportunitat d’arribar a tota la ciutadania, a totes les persones que poden beneficiar-se’n”, subratlla Josep Maria Tormos, colíder del B·Debate i coordinador d’investigació de l’Institut Guttmann. El neurocientífic admet que “el gran problema de la discapacitat és que afecta a poques persones: suposa un petit problema per la societat, però un gran problema per qui el pateix”.
Identificar oportunitats
El proper B·Debate reivindicarà que les ciutats obertes i intel·ligents, conegudes com a smart cities, han de ser models de societats integradores, i que cal identificar les oportunitats que poden proporcionar per a les persones amb discapacitat. Barcelona és una de les ciutats que més aposta per la sobirania tecnològica dels seus habitants amb accions.
Per això cal que empreses dedicades al sector serveis apostin per aquest tipus de desenvolupament tecnològic per apropar a les persones amb discapacitat tot allò que necessiten. Per exemple, identificar els problemes per eliminar barreres arquitectòniques, facilitar l’accés als serveis, com la geolocalització en un mapa de llocs accessibles sense barreres arquitectòniques per persones amb discapacitat, i tenir en compte aquest col·lectiu quan es parla de la gestió de dades massives (big data).
La discapacitat és una realitat que té molt impacte sobre la persona, el seu entorn i l’ambient on viu. La OMS calcula que 1 de cada 7 persones a tot el món viuen amb algun tipus de discapacitat, el que suposa 1.000 milions d’habitants. A més, l’organisme internacional denuncia que aquest col·lectiu té més dificultats per trobar equipaments i personal adequats per tractar el seu problema de salut, si és que hi tenen accés, perquè molts d’ells no compten amb aquesta possibilitat.♦
Programa de B·Debate: “Integrative societies and disability: open and smart cities from social sciences” … CLICAR AQUÍ