Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Les universitats catalanes s’uneixen per trobar solucions a reptes d’innovació empresarials

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

inn

Per primera vegada, les principals universitats catalanes organitzen conjuntament l’Open Innovation Forum, una trobada que busca fomentar la innovació de les empreses catalanes a través de l’aplicació de les tecnologies i coneixement de la recerca universitària.

Aquesta iniciativa ha aglutinat més de 150 participants, entre investigadors i empreses, com Chiesi, Almirall, AC Marca, Carinsa, Casa Ametller o Carburos Metálicos.

 

La Universitat de Barcelona -a través de la Fundació Bosch i Gimpera-, la Universitat Autònoma de Barcelona -a través del Parc de Recerca UAB-, la Universitat Politècnica de Catalunya, l’IQS Tech Factory, ACCIÓ i Expoquimia-World Chemical Summit uneixen esforços per proposar conjuntament solucions innovadores a problemes socials i empresarials. 

Aquest ha estat l’objectiu de  l’Open  Innovation  Forum,  una trobada d’innovació  que es va celebrar el passat 5 d’octubre a la Fira de Barcelona en el marc de la Barcelona Industry Week, i que obre  la capacitat investigadora de les universitats a les empreses catalanes. La jornada ha donat l’oportunitat a empreses a llançar els seus reptes tecnològics i els grups de recerca han treballat per proposar solucions innovadores als problemes plantejats. Mitjançant una agenda d’entrevistes pre-concertades, les empreses i investigadors s’han reunit per explorar com desenvolupar i tirar endavant les innovacions.

Segons Javier Lafuente, director del Parc de Recerca UAB, “l’objectiu de l’Open  Innovation  Forum és millorar la competitivitat del teixit empresarial català i el creixement econòmic des de la innovació i la investigació aplicada. És una oportunitat per posar a l’abast de les empreses tot el nostre potencial en recerca”.

Aquesta primera edició de l’Open Innovation Forum ha estat enfocada a quatre sectors: salut, alimentació, química i energia. Més de 40 empreses d’aquests àmbits han llançat les seves necessitats d’innovació, basades tant en el desenvolupament de nous productes o serveis, millores de processos o prototips. Hi han participat tant petites i mitjanes empreses com grans companyies, com Chiesi, Almirall, AC Marca, Carinsa, Casa Ametller o Carburos Metálicos.

Entre els 70 reptes plantejats es troba el desenvolupament d’eines de geocalització per a productes farmacèutics, noves tècniques d’encapsulació d’aromes, fragàncies i bioactius, materials d’impressió 3D, noves molècules per al sector cosmètic, o eines per preveure el cost elèctric de mercat.

Durant la trobada, que va aglutinar durant tot el dia més de 150 participants, es van dur a terme aproximadament 200 reunions entre les empreses i els investigadors. Oriol Pascual, director d’IQS Tech Factory apunta: “És una oportunitat única per connectar l’excel·lència científica del nostre país amb el teixit empresarial, industrial i transformador. Aquesta iniciativa permet crear valor, oportunitats de negoci i competitivitat.”

Per a Joan Romero, conseller delegat d’ACCIÓ, “l’Open Innovation Forum ha creat un escenari pioner en què universitats i centres de recerca han ofert el seu coneixement a les empreses, compartint esforços per poder donar una resposta òptima als reptes i inquietuds reals del nostre teixit empresarial. Sense dubte, crear aquests ponts és i serà determinant per multiplicar la innovació a les empreses, que en definitiva és sinònim de competitivitat”.

Així ho ha recolzat el grup Chiesi España, que destaca que per a empreses com ella, enfocades a la investigació i el desenvolupament de solucions farmacèutiques innovadores, aquest tipus de trobades són molt importants perquè els ofereixen l’oportunitat d’unir forces amb investigadors de primer nivell.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere