La Unió Europea lidera el camí cap a una acció global per millorar la governança dels oceans
La conferència mundial promoguda per la UE a Malta conclou amb un compromís de sis mil milions d’euros per a la gestió oceànica
La Comissió Europea ha anunciat una inversió de més de 550 milions d’euros en iniciatives finançades des de la UE per abordar els reptes relacionats amb els oceans. L’anunci s’ha fet en la conferència ‘Our Ocean 2017’ que s’ha clos aquest 6 d’octubre a Malta i que han copresidit la vicepresidenta de la Comissió i Alta Representant d’Afers Exteriors i Política de Seguretat, Federixa Mogherini, i el comissari de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella.
Els compromisos anunciats avui per la Comissió i d’altres actors públics i privats de 112 països d’arreu del món superen els 6.000 milions d’euros. Els recursos es destinaran a reforçar la lluita contra la contaminació marítima, ampliar les zones protegides, reforçar la seguretat dels oceans, impulsar les iniciatives d’economia blava i la pesca sostenible i intensificar els esforços de la UE contra el canvi climàtic, en línia amb l’Acord de París i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. Els participants també han anunciat la creació de noves Àrees de Protecció Marítima de 2.5 milions de km², una superfície equivalent a la meitat del conjunt de la Unió Europea.
La llista completa dels 400 acords (36 de la UE, 200 de governs de tercers països i més de 100 d’empreses, ONG, fundacions, instituts de recerca i organitzacions internacionals) estan disponibles en línia.
El vicepresident primer, Frans Timmermans, ha destacat que «la Comissió Europea ha demostrat amb compromisos concrets la seva implicació en favor de la sostenibilitat, la seguretat i la prosperitat dels nostres oceans». «Si estan en risc nosaltres també ho estem perquè els oceans alimenten el nostre planeta i la nostra gent i ens uneixen als nostres socis d’arreu del món».
La vicepresidenta i Alta Representant Federica Mogherini ha afegit el següent: «el mar és patrimoni comú universal. És el nostre oceà, perquè pertany a la humanitat, a tots i cadascun dels éssers humans. Tots tenim la responsabilitat de protegir el que és de tots, de protegir-ho com un tresor i impedir que es converteixi en una amenaça. La Unió Europea creu que un món globalitzat exigeix més cooperació en la governança mundial. Creiem en el poder de la diplomàcia i hi invertim, creiem i invertim en el poder de les normes comunes i en les institucions internacionals. I és difícil, de fet és impossible, imaginar una governança mundial on no hi hagi cooperació a l’hora de governar els oceans».
El comissari Karmenu Vella ha recordat: «fa tres anys, el president Juncker em va demanar que definís el paper de la UE al món pel que fa als oceans. Crec que junts hem complert aquest encàrrec. Les nostres polítiques a terra –el compromís amb l’economia circular i la reducció dels residus de plàstic- i al mar –sobre la contaminació marina, les zones protegides i l’aprofitament de l’energia neta oceànica- ho demostren clarament. La Unió Europea es guanya el respecte i inspira l’acció de tot el planeta».
El comissari de Cooperació Internacional i Desenvolupament, Neven Mimica, ha explicat que al llarg dels dos dies de la conferencia s’han defensat els compromisos de desenvolupament sostenible dels oceans. “Els pescadors a petita escala de tot el món tenen més possibilitats de pescar de manera legal, segura i sostenible. Les cadenes alimentàries són més segures. Les zones costaneres estan millor protegides. Estem actuant en relació al canvi climàtic. Per molts dels nostres socis dels països en desenvolupament, la governança sostenible dels oceans és una qüestió de supervivència. El camí per recórrer és llarg, encara, però estem avançant en la bona direcció”, ha dit.
La conferència ‘Our Ocean’ (El nostre oceà) ha reunit actors públics i privats de tots els continents, que estan compromesos col·lectivament per la causa d’una millor governança i un ús sostenible dels oceans. Els compromisos de la UE van molt més enllà de la seva regió geogràfica i impliquen promoure l’ús sostenible dels oceans a tot el món, amb una atenció especial als països en desenvolupament.
Per primera vegada, la conferència ha concentrat compromisos importants del sector privat, amb empreses com ara Airbus, Unilever, Procter & Gamble, PepsiCo, Marks & Spencer, Carrefour, Royal Caribbean Cruises, AXA, Sky i d’altres.
Els compromisos se sotmetran a un seguiment i un informe en la propera conferència ‘Our Ocean’ que tindrà lloc a Indonèsia el 2018.♦