SOBRE EL COP D’ESTAT A CATALUNYA: El Sindicat de Periodistes, el Col·legi de Periodistes, els treballadors de Catalunya Ràdio, el Consell Professional de TV3 rebutjen “frontalment” la decisió d’intervenir els mitjans públics catalans
El Sindicat de Periodistes de Catalunya qualifica de “desmesurat i interessat” aquest “intervencionisme” i denuncia que vulnera les competències del Parlament de Catalunya
El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) ha rebutjat “frontalment i radicalment la possibilitat contemplada en la resolució del Consell de Ministres segons la qual el govern espanyol podrà modificar els ens públics dependents de la Generalitat i designar-ne nous responsables”. El SPC ha qualificat “aquest intervencionisme desmesurat i interessat vulnera les competències del Parlament de Catalunya, l’únic organisme segons la legalitat estatutària que invoquen que pot nomenar o canviar els membres del Consell de Govern de la CCMA, i és una interferència del poder polític en l’àmbit de la informació pública i en el dret a la informació de la ciutadania”.
Segons el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) és “especialment sagnant” que “ho faci un govern caracteritzat per la utilització fins a límits exagerats dels mitjans de comunicació d’àmbit estatal com RTVE.” “És pura ironia que el Consell de Ministres invoqui com a motiu per la seva política d’ocupació la necessitat de garantir una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural, i també amb l’equilibri territorial”, ha reflexionat en veu alta. Per tot plegat, l’SPC ha donat “tot el suport als treballadors dels mitjans de la CCMA en les manifestacions de rebuig que sens dubte es produiran”. “I ho faran unes plantilles que si han criticat durant anys les ingerències governamentals i partidistes per part dels partits catalans, rebutjaran encara amb més força un desembarcament de comissaris, aquest sí directament polítics, que volen ser les eines d’una instrumentalització de la informació i de la programació al servei de la política del govern Rajoy”, ha subratllat el sindicat.
El Col·legi de Periodistes i el Grup Barnils condemnen la intervenció de TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN per part de l’Estat
Ho qualifiquen d’atac “sense precedents” a la llibertat d’expressió i recorden que aquests mitjans són “punts de referència informativa”
El Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Grup de Periodistes Ramon Barnils han condemnat “enèrgicament” la intervenció de TV3, Catalunya Ràdio i l’Agència Catalana de Notícies (ACN) per part del govern espanyol, a través de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Des de les dues entitats coincideixen en qualificar la decisió de l’executiu de Rajoy com un “atac sense precedents” a la llibertat d’expressió i d’informació. Des del col·legi recorden que aquests tres mitjans són “punts de referència informativa inequívocs per a la societat catalana”. També ressalten que cap acció, “per excepcional que sigui”, hauria de comportar retallades en drets fonamentals com els d’expressió i d’informació.
Per la seva banda, el Grup de Periodistes Ramon Barnils també ha volgut expressar el seu suport als professionals de TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN, i recorden que son un instrument que ha contribuït de manera “decisiva” a la cohesió social a Catalunya.
Els treballadors de Catalunya Ràdio avisen que no reconeixeran l’autoritat d’un nou director “no proposat” per la CCMA
El Consell Professional i el Comitè d’Empresa ho titllen d'”impropi d’una democràcia”
El Consell Professional i el Comitè d’Empresa de Catalunya Ràdio han avisat que “no reconeixeran l’autoritat” d’un nou director de l’emissora fruit de l’aplicació del 155. “Rebutgem la possibilitat que s’assigni la direcció d’aquest mitjà a una persona aliena que no hagi passat el tràmit de ser proposat pel consell de govern” de la CCMA i que “ni tan sols estigui avalat pel Parlament, defensa el comunicat. Els representants dels treballadors rebutgen que el govern espanyol es salti “tots els tràmits democràtics i legals” i ho titllen “impropi d’una democràcia”. El comunicat exigeix que l’apartat de l’acord que es refereix al servei públic de comunicació audiovisual “quedi suprimit del text que se sotmeti a votació al Senat”.
La possibilitat que des del govern espanyol s’esculli, saltant-se tots els tràmits democràtics i legals, un nou director de Catalunya Ràdio ens sembla impropi d’una democràcia. Si això passés (…) “no tindrem més remei que no reconèixer la seva autoritat”, afirma el comunicat que han fet públic per valorar l’anunci del 155.Els professionals de l’emissora consideren un “insult a la professionalitat de tots els treballadors de Catalunya Ràdio” les referències a la “informació veraç, objectiva, equilibrada i respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural” Remarquen que la informació que transmeten “sempre, sempre, sempre ha estat, és i serà veraç, objectiva i equilibrada”, i recorden els informes del CAC i les enquestes del CEO i del CIS. Pel que fa als àmbits social i cultural, “posar-ho en dubte és una ofensa que reclamem que es rectifiqui de la manera més ràpida i convincent possible”. En el comunicat també rebaten les referències a “l’equilibri territorial”, i en aquest sentit apunten a “l’absolut desconeixement per part dels membres del Consell de Ministres de la nostra feina dia a dia”. També remarquen, en referència als valors constitucionals, que la llibertat, la igualtat i la democràcia són tres valors que “ens guien en la nostra feina a cada instant”.
El Consell Professional de TV3 titlla l’aplicació de l’article 155 d’”atac directe, indigne i impúdic a la llibertat”
A través d’un comunicat rebutja “categòricament” la presa de control dels mitjans de comunicació públics de la Generalitat
El Consell Professional de TV3 ha emès un comunicat on rebutja “categòricament” la presa de control dels mitjans de comunicació públics de la Generalitat que consideren que, amb l’aplicació del l’article 155, vol fer el govern espanyol, amb el suport del Partit Popular, el PSOE i Ciutadans. Titllen aquesta mesura d’”atac directe, indigne i impúdic a la llibertat d’expressió, d’informació i de premsa, i a la professionalitat dels seus treballadors”.
En el comunicat, el Consell Professional de la televisió pública catalana remarca que “TV3 i Catalunya Ràdio pertanyen a tots els catalans; han contribuït i contribueixen a fer reviure, viure i créixer la llengua i la cultura catalanes, han estat i són elements d’integració i són els mitjans més ben valorats pels ciutadans de Catalunya. En definitiva, són un patrimoni que no permetrem que ens sigui manllevat”. En aquest sentit, rebutja la justificació que donen els promotors de l’aplicació de l’article 155 per prendre el control dels mitjans públics, és a dir, que volen garantir “una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural”. Segons el Consell Professional, TV3 ja compleix aquests principis “i els ciutadans així ens ho reconeixen quan busquen informació”. Per últim, insisteix que “el dret a la informació és un dret fonamental i els periodistes i tots els professionals de TV3 seguirem treballant perquè els ciutadans de Catalunya tinguin una informació de qualitat, rigorosa i donant veu a tots els punts de vista, com hem fet sempre. Ens mantindrem fidels al mandat del Parlament de Catalunya elegit democràticament el 27 de setembre de 2015”.♦