Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’IRTA planteja quins seran els reptes del sistema agroalimentari al Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

irta

Investigadors de l’IRTA apunten quins poden fer els efectes de l’escalfament global sobre l’agricultura, la ramaderia i la pesca.

La gestió eficient de l’aigua és un dels reptes prioritaris per el futur del sector primari.

Las conclusions del TICCC en relació al sistema agroalimentari català es presentaran el proper dia 24 d’octubre a una jornada tècnica a Torre Marimon

 

El Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (TICCC) té com a objectiu analitzar l’estat i l’evolució recent i futura del clima a Catalunya, per tal de fer una diagnosi i proposar accions clau per a la mitigació i adaptació al nou escenari.

El TICCC analitza l’estat del clima i la seva evolució recent i futura a Catalunya, tant des del punt de vista de les seves bases científiques com en relació als diversos subsistemes naturals i sectors socioeconòmics.

Es tracta d’un informe independent des del punt de vista científic, d’abast català (amb les necessàries referències a context global i europeu), i que té una voluntat de màxima cobertura temàtica i de servei als diversos actors del país.

L’informe compta amb la participació de 140 autors i 40 revisors, entre ells els investigadors de l’IRTA Robert Savé, Imma Funes, Nuno Caiola i Joan Girona, que han fet aportacions des de la seva àrea de recerca. En el capítol 13 de l’informe, “Sistemes Agroalimentaris: agricultura, ramaderia i pesca”, els investigadors de l’IRTA aprofundeixen en els efectes del canvi climàtic en la pesca i l’aqüicultura, en el rol de l’aigua i en les possibles estratègies d’adaptació i mitigació.

Catalunya és el primer clúster de la indústria agroalimentària d’Europa, i significa el 20,8% del PIB industrial català. L’agricultura i la ramaderia ocupen un terç del territori i són sectors que poden tenir afectacions importants pel canvi climàtic. L’autosuficiència alimentària de Catalunya avui és del 40%, i per tant, un augment de la població i la manca de disponibilitat hídrica a causa del canvi climàtic, poden fer disminuir aquest percentatge i contribuir a incrementar la dependència de l’exterior.

Els principals reptes de l’agricultura catalana que els experts relacionen amb el canvi climàtic són la millora de l’eficiència en l’ús de l’aigua i en la gestió de l’adobat, l’ús del material vegetal més eficient i/o nou i l’agricultura de precisió, entre d’altres.

Pel que fa a la ramaderia, es preveu que l’augment de les temperatures tindrà efectes diversos en la productivitat segons les espècies. Per a compensar aquestes anomalies fisiològiques derivades de les condicions tèrmiques, caldrà refrigerar els animals i/o les instal·lacions on es trobin, fet que comportarà un increment en les necessitats d’aigua de qualitat del sector ramader.

Finalment, en referència a la pesca, l’impacte del canvi climàtic sobre els ecosistemes marins i costaners s’estima que podria fer disminuir les captures en un 20 % a mitjan segle.

Els investigadors de l’IRTA exposaran les conclusions del Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya el proper 24 d’octubre a Torre Marimon, a la jornada “Agroalimentació en el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya: la visió de l’IRTA”.♦

 Programa de la Jornada … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere