Dia de vaga dels estudiants contra el 155 (26 / octubre / 2017)
BARCELONA
Els estudiants universitaris surten al carrer per demanar ”ni 155 ni eleccions”
Unes 9.000 persones participen a la manifestació fins a la plaça de Sant Jaume, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona
Els estudiants universitaris, en vaga aquest dijous, han sortit al carrer amb el lema ‘El poble ha votat: Ara República’. Al voltant d’un miler de persones s’ha concentrat a la plaça Universitat, des d’on ha començat la manifestació per demanar “ni el 155 ni eleccions”. La plataforma Universitats per la República ha tornat a reclamar que es compleixi el mandat de l’1 d’octubre i que es proclami la república. Els portaveus de la plataforma, que agrupa sindicats i agrupacions d’estudiants, han assegurat que hi ha hagut un ”bon seguiment” de la vaga a tot el territori, i han recalcat que mentre s’estava entrant a classe ”els ‘Jordis’ seguien empresonats”. La manifestació ha reunit unes 9.000 persones i la concentració del final a la plaça de Sant Jaume, unes 4.000, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona.
(En aquesta actualització, s’afegeixen les declaracions dels líders d’Òmnium Cultural i l’ANC, el tram final de la manifestació i les dades que ha donat l’organtizació). Els convocants de la manifestació estaven pendents de les informacions de darrera hora segons les quals el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, compareixeria aquest migdia per convocar eleccions i això ha retardat l’inici de la marxa, que ha començat quan faltaven uns 20 minuts per la 1 del migdia, aproximadament. En una atenció als mitjans de comunicació, la portaveu d’Universitats per la República Marta Rosique s’ha oposat “frontalment al 155 i també a les eleccions”. Jordi Vives, també portaveu de la plataforma, ha demanat l’alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, i ha instat el Govern a aplicar els resultats de l’1 d’octubre. “No et facis enrere, Carles Puigdemont, no et facis enrere”, ha insistit Vives des de dalt l’escenari en la concentració prèvia a la manifestació. Un cop ha arrancat la marxa per la Gran Via amb rumb a la plaça de Sant Jaume, els manifestants han cridat ‘Som gent de pau, però no som imbècils’, ‘Alerta PDeCAT, la paciència s’ha acabat’ i ‘Els de les presons no volien eleccions’, entre altres proclames. Cartes i clavells per a Cuixart i SànchezEn el recorregut, els manifestants han fet una aturada a la seu d’Òmnium Cultural, on han dipositat clavells i cartes que havien escrit per a Cuixart i Sànchez. Allà els han rebut el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, i el portaveu d’Òmnium, Marcel Mauri, que han agraït el moviment estudiantil. Mauri ha agraït el suport dels estudiants a la llibertat de Sànchez i Cuixart per demostrar que ”no estan sols” i els ha qualificat com la ”dignitat del país”. Per Mauri el moviment és garantia que ”no passaran”. Alcoberro ha recalcat que l’ANC sempre estarà ”per la independència” i ”al servei del poble” i ha demanat que els universitaris mantinguin la lluita per la llibertat dels presos. Després, els estudiants han reprès el rumb cap a la plaça de Sant Jaume per poder arribar-hi abans de la compareixença de Puigdemont, inicialment prevista per les 13:30, tot i que després s’ha endarrerit fins a les 14:30. Finalment el president de la Generalitat ha suspès la declaració, però els estudiants s’han mantingut ferms a la plaça a l’espera de saber la decisió final del president Puigdemont. Des d’Universitats per la República s’ha demanat que Puigdemont no sigui ”ni covard ni traïdor” i s’han mantingut ferms en la petició de proclamar la república seguint el mandat de l’1-O. Segons els organitzadors, 20.000 joves han participat a la protesta.
GIRONA
Prop de 1.500 estudiants gironins demanen la dimissió de Puigdemont després de conèixer la voluntat de convocar eleccions
Durant la manifestació han tapiat l’entrada a la subdelegació del govern espanyol, en una marxa que inicialment pretenia denunciar l’aplicació del 155
Uns 1.500 estudiants gironins, entre universitaris i de secundària, han demanat la dimissió del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a qui han titllat de “traïdor” en una manifestació que ha recorregut els principals carrers de Girona. La marxa estava convocada inicialment per denunciar l’aplicació de l’article 155, i demanar la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, però la voluntat de convocar eleccions per part de Puigdemont ha fet canviar el signe de la manifestació. Durant el recorregut, els alumnes han tapiat l’entrada de la subdelegació del govern espanyol, i han desplegat una pancarta on es llegia: ‘Ministeri tancat, propera obertura: Biblioteca Lluís Companys’. La portaveu d’Universitats per la República a Girona, Mariona Vilaroya, reconeix que estan “molt decebuts” i que “no entenen” perquè el president de la Generalitat ha optat per convocar eleccions.
Una sensació estranya ha acompanyat els 1.500 estudiants gironins que han sortit aquest dijous al carrer, inicialment per reclamar la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, així com per denunciar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. I és que a mitja manifestació, la notícia que Puigdemont havia dissolt el Parlament i tenia la voluntat de convocar eleccions autonòmiques ha capgirat el signe de la protesta. De cop, els crits de ‘Llibertat Sánchez i Cuixart’ o ‘Fora les forces d’ocupació’, s’han transformat en ‘Puigdemont dimissió’.La portaveu d’Universitats per la República a Girona, Mariona Vilaroya, reconeix que les notícies que els arribaven des de Barcelona “no els agradaven gens”. “Estàvem convençudes que es proclamava la República, teníem autobusos muntats per anar a Barcelona. La decepció és gran”, ha reblat. Vilaroya ha deixat clar que, malgrat el nou escenari, la mobilització d’aquest dijous “era imprescindible”, perquè és “inadmissible l’aplicació de l’article 155”. La portaveu d’Universitats per la República ressalta que el fons de la protesta és denunciar l’actitud de l’estat espanyol i l’empresonament de Sánchez i Cuixart. En aquest sentit, Vilaroya ha coincidit amb el portaveu del Consell d’Estudiants de la UdG, Isaac Coronas, que ha reclamat la llibertat dels dos empresonats. Coronas recorda que representen totes les sensibilitats de la UdG, i que la no aplicació del 155 i la llibertat dels dos líders de la societat civil catalana “són punts compartits entre tots els estudiants”. “Són dues línies vermelles que defensarem fins el final”, adverteix. La manifestació ha començat des del Rectorat de la UdG, amb mig miler d’universitaris que han anat a les seus de l’ANC i Òmnium Cultural a deixar clavells i cartes, reclamant la llibertat dels dos presidents de les entitats. A cada una de les seus s’ha llegit un manifest i s’han fet proclames en favor de la independència. Vaga desigual Les manifestacions estaven incloses en una jornada de vaga convocada per sindicats estudiantils. El seguiment per part de l’alumnat ha estat desigual. Si en unes facultats l’aturada ha arribat al 90%, en concret, les de lletres, turisme i empresarials, a les de Medicina i Infermeria ha estat gairebé nul. Els estudiants de Psicologia i Educació també han donat suport a la vaga i l’activitat a les aules ha vorejat només el 25% del què és habitual.
La subdelegació tapiada
Entre els diferents actes que han fet els estudiants durant la marxa, un dels més rellevants ha estat l’aturada davant de la subdelegació del govern espanyol, a la Gran Via de Jaume I. Allà han tapiat l’entrada al recinte amb totxanes. Després han desplegat una pancarta reclamant que l’edifici esdevingui una biblioteca. Un cop acabat l’acte, els manifestants han anat a una altra oficina de la subdelegació del govern, just a l’altra banda de vorera i han deixat llibres a terra. Tot i que hi han hagut uns moments de tensió inicial pel desconcert, no hi ha hagut cap incident destacable. També s’han fet pintades a la paret, reclamant la República.
Suport dels funcionaris
Qui també s’ha sumat a la protesta dels estudiants han estat els funcionaris de la delegació de la Generalitat a Girona. Quan la manifestació ha arribat en aquest punt de la ciutat, els treballadors públics han deixat el seu lloc de feina i han llegit un manifest de vuit punts. L’escrit denuncia “l’atac directe” que suposa l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola als treballadors, i consideren que és una “clara vulneració” dels drets laborals dels funcionaris. També rebutgen les “accions repressives” per part de l’Estat contra els càrrecs electes i reclama la llibertat de Sánchez i Cuixart. Finalment, han fet una crida a la ciutadania perquè “defensi amb fermesa les institucions”. “Nosaltres, com a persones treballadores de l’Administració catalana, ens posem a disposició del poble de Catalunya”, conclou el comunicat.
LLEIDA
Un miler d’estudiants es manifesten a Lleida per reclamar la proclamació de la república catalana
Els participants han mostrat la seva indignació contra el PDeCAT i han envaït l’estació de trens, on han intentat tallar les vies malgrat que els Mossos els ho han impedit
Un miler d’estudiants universitaris i de secundària, 1.200 segons els Mossos d’Esquadra i prop de 600 segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat aquest migdia a Lleida per reclamar la proclamació de la república catalana. Tot i que inicialment la protesta estava convocada per rebutjar l’aplicació de l’article 155, en defensa de les institucions catalanes i per reclamar l’alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, les reivindicacions dels participants han acabat derivant així que avançava la marxa i es coneixien les informacions que arribaven des del Palau de la Generalitat i del Parlament en una proclama en favor de donar compliment al mandat sorgit de l’1-O. Els manifestants han expressat la seva indignació davant de la seu del PDeCAT, amb crits contra la formació. La mobilització ha finalitzat a l’estació de trens de la capital del Segrià, que ha estat envaïda pels assistents malgrat que els Mossos els han impedit tallar les vies com pretenien.
Els estudiants lleidatans han tornat a sortir al carrer aquest dijous en el marc de la jornada de vaga convocada a les universitats catalanes per la plataforma Universitats per la República. Tot i que la manifestació s’havia convocat inicialment per expressar el rebuig a l’aplicació de l’article 155, per exigir l’alliberament dels presidents d’Òmnium Cultural i l’ANC i per expressar el suport a les institucions catalanes, la protesta estudiantil ha acabat encarant les seves proclames per reivindicar la proclamació de la república catalana. La marxa ha començat al campus de Cappont de la Universitat de Lleida (UdL) i ha continuat pel pont de la Universitat, avinguda de Madrid –on alguns dels manifestants han enganxat cartells en favor de la república als baixos de la seu de Ciutadans- i s’ha dirigit fins a la seu del PDeCAT a Lleida. En aquest punt, els participants han dut a terme una asseguda popular per expressar la seva indignació davant les informacions que arribaven sobre la possibilitat que Puigdemont acabés renunciant a declarar la independència per convocar eleccions a Catalunya. La portaveu d’Universitats per la República a Lleida, Laia Dedéu, s’ha mostrat decebuda pel “pas enrere” que suposaria una convocatòria d’eleccions. “El poble ha parlat, l’1 d’octubre va decidir que volia una república catalana i no unes eleccions”, ha declarat. Davant de la seu del PDeCAT, els estudiants han deixat anar consignes com ara “recorda PDeCAT, el poble ha votat”, “alerta Convergència, se’ns acaba la paciència”, “amb el Govern o sense, la república es defensa” o “hem votat, república, ja!”. Finalment, han entonat Els Segadors. La manifestació s’ha reprès per l’avinguda Alcalde Areny i ha seguit per les avingudes de Madrid, Blondel –on ha fet una parada davant de la Paeria- i Francesc Macià. Davant de la subdelegació del govern de l’Estat a Lleida –fortament custodiada pels Mossos i també per agents de la policia de l’Estat-, els estudiants han exigit la marxa dels cossos i forces de seguretat de l’Estat. Després de recórrer la rambla Ferran, els manifestants s’han dirigit a l’estació de trens de Lleida i han acabat envaint el hall, on els Mossos d’Esquadra els han impedit el pas. Alguns dels estudiants, entorn d’una seixantena, han aconseguit accedir a una de les andanes on quatre o cinc dels presents han intentat tallar les vies malgrat que la policia els ho han acabat impedint. Davant de les vies d’alta velocitat s’ha dut a terme la lectura del manifest, que ha servit per posar el punt i final a la protesta. Durant la marxa, els estudiants també han llençat crits, entre els quals “ni França ni Espanya, Països Catalans”, “visca Terra Lliure”, Àngel Ros, dimissió” i “llibertat presos polítics”, per exigir la posada en llibertat dels presidents d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart i de l’ANC, Jordi Sànchez. Els manifestants també han expressat la seva solidaritat amb els mitjans de comunicació públics.
“Escassa” incidència de la vaga a la UdL
Segons la Universitat de Lleida, la vaga d’estudiants d’aquest dijous ha tingut un seguiment “desigual” a la UdL, amb “escassa” incidència al campus de l’ETSEA i “normalitat a Ciències de la Salut i al campus de Cappont. El seguiment s’ha fet més evident a les Facultats de Lletres i Educació, Psicologia i Treball Social. Dues de cada tres classes programades al matí s’han impartit amb “normalitat”, segons la UdL. Al Rectorat s’han barrat les portes d’accés posteriors i els alumnes han informat de la vaga a les persones que accedien a l’edifici per la porta principal (plaça Víctor Siurana). La resta de campus han estat oberts, segons ha informat la Universitat de Lleida.
TARRAGONA
Mig miler d’universitaris es manifesten pel centre de Tarragona amb crits en contra del PDeCAT i el PP
La URV xifra en un 60% el seguiment de la vaga d’estudiants
Mig miler d’universitaris s’han manifestat aquest dijous al migdia pel centre de Tarragona amb motiu de la vaga general convocada a les universitats catalanes. El campus Catalunya ha estat novament el punt de partida de la protesta, on hi ha fet cap joves de Secundària i universitaris del campus Sescelades. Poc més d’un 60% dels estudiants han secundat aquesta vaga, segons fonts del Rectorat de la URV consultades per l’ACN. Obrint la marxa amb una pancarta on s’hi podia llegir la consigna ‘Per una educació al servei del poble, República ara’, els prop de 500 joves han iniciat la manifestació, amb crits en contra de Convergència i el Partit Popular. Molts caminaven amb els mòbils a les mans seguint els darrers esdeveniments sobre la convocatòria d’eleccions al Parlament. Els manifestants han passat per davant de la delegació d’Educació i han acabat la protesta a la seu d’Òmnium, a la Rambla Nova tocant al Balcó del Mediterrani, on han fet un lliurament simbòlic de cartes de suport dirigides als Jordis.♦