Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Com els “súper-microscopis” estan canviant la ciència europea

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

alba

19 fonts de fotons d’Europa, inclòs el Sincrotró ALBA, s’han reunit avui a Brussel·les per posar en marxa la iniciativa LEAPS i signar un acord de col·laboració. Carmen Vela i Arcadi Navarro han acompanyat al Sincrotró ALBA en aquest esdeveniment. 

 

16 organitzacions que representen 19 fonts de fotons de tota Europa han posat en marxa la iniciativa LEAPS, en presència de Robert-Jan Smits, director general de Recerca i Innovació (RTD) de la Comissió Europea, i Giorgio Rossi, President del European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI).

LEAPS, la lliga de fonts de fotons europees basades en acceleradors (League of European Accelerator-based Photon Sources), té com a objectiu promoure un canvi en la col·laboració europea, a través d’una visió comuna que permeti a l’excel·lència científica solucionar els desafiaments globals i augmentar la competitivitat i integració. Per aconseguir-ho, és necessària una estratègia sostenible desenvolupada en coordinació amb tots els agents, inclosos els responsables polítics, les comunitats d’usuaris i la Comissió Europea.

Les fonts de fotons que formen LEAPS estan basades en acceleradors i produeixen feixos extremadament intensos de raigs X, llum ultraviolada i infraroja. Compta amb una comunitat de 24.000 científics usuaris directes i una xarxa extensa de 35.000 investigadors, entre ells cinc premis Nobel.

Aquests ‘súper-microscopis’ estan tenint un gran impacte en la ciència a Europa i a tot el món, ja que permeten obtenir informació, impossible d’adquirir amb equips convencionals, analitzant les mostres al més mínim detall i ajudant a fer visible l’invisible. Aquestes instal·lacions fan front als desafiaments de la societat del segle XXI, ja que s’utilitzen tant per a recerca bàsica com aplicada, cobrint pràcticament tots els camps de la ciència, des de la química, biologia i física fins a l’energia, medicina, patrimoni cultural i enginyeria.

Carmen Vela, secretària d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat d’Espanya, ha tingut l’oportunitat de donar un missatge de benvinguda al començament de l’esdeveniment, afirmant que LEAPS “millorarà la fructífera col·laboració que existeix entre instal·lacions, portant-la a un nivell més alt de coordinació i rendiment. LEAPS convertirà en fortaleses les diferències que hi ha a la comunitat. Farà èmfasi en l’optimització dels recursos, la prevenció de duplicacions, l’intercanvi de capacitats, la complementarietat entre els instruments i en trobar solucions als problemes més urgents. Això revertirà en dotar a la societat d’una eina millor per a un futur millor “. Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Investigació del Govern de Catalunya, també ha estat present en l’esdeveniment.

El professor Helmut Dosch, president de LEAPS i director del sincrotró DESY (a Hamburg, Alemanya) ha comentat que “les instal·lacions nacionals fins ara s’han desenvolupat i operat de forma independent, però tenen molt en comú, perquè la majoria dels seus objectius científics són molt similars. Assegurar que aquesta xarxa i infraestructura científica excepcional s’utilitza de manera efectiva és fonamental per al treball de LEAPS. Aquesta nova col·laboració oficial es convertirà en un catalitzador que impactarà en aquests desafiaments globals, un impulsor clau per a la competitivitat i una força convincent per a una millor integració i pau a través de la col·laboració científica”.

Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, ha mencionat que “és una gran satisfacció que el Sincrotró ALBA formi part d’aquesta important iniciativa per enfortir el paper de les fonts de fotons en la ciència a tota Europa. L’ALBA és una de les instal·lacions més noves del món i les seves capacitats pioneres ajuden a mantenir a Espanya a l’avantguarda de la investigació científica. El nostre treball tindrà una dimensió encara major formant part de LEAPS “.

Un grup seleccionat de deu joves científics que treballen en fonts de fotons han estat convidats a parlar de la investigació que estan duent a terme en les seves respectives institucions i compartir els seus punts de vista sobre el futur del camp. Entre ells, Carlos Escudero, científic de la línia CIRCE a l’ALBA, ha comentat els seus resultats en l’àmbit de la química de superfícies i catàlisi.

Tot i que les fonts de fotons europees han col·laborat prèviament, LEAPS representa un gran canvi ja que proposa una visió general per a la comunitat científica, posant el focus en fer front a desafiaments globals, incloent:

• Consolidar i fer créixer els 24.000 usuaris directes i la seva xarxa extensa de 35.000 investigadors.

• Crear un mapa comú de l’impacte socioeconòmic dels membres de LEAPS.

• Impulsar el desenvolupament de tecnologia comuna, des d’acceleradors i línies de llum, així com assumir el desafiament del ‘big data’.

• Aprofitar les fortaleses úniques dels membres de LEAPS per a la indústria i la innovació com a proveïdors de serveis i com a inspiració per a les tecnologies emergents, amb l’objectiu d’augmentar la competitivitat i la productivitat europees, enfortir les economies i crear ocupació.

• Crear una experiència d’usuari comuna entre instal·lacions, i fomentar el desenvolupament regional.

• Incrementar el treball amb els estudiants i fomentar una base de competències més sòlides a tota Europa.

• LEAPS eliminarà les barreres d’accés per a la indústria i augmentarà el seu potencial per aprofitar els instruments i tècniques disponibles i així reaccionar millor a l’entorn econòmic en ràpida evolució.

 Les fonts de fotons

Les fonts de fotons inclouen la comunitat de fonts de llum de sincrotró, que produeixen feixos continus de gran intensitat, com la comunitat de làsers d’electrons lliures (FEL), que produeixen feixos polsats làsers de gran intensitat. Els dos tipus de font de fotons es complementen entre si. Els sincrotrons proporcionen un alt rendiment i la capacitat d’admetre un major nombre d’experiments a través de les múltiples línies de llum que s’executen en paral·lel. En canvi, els FEL permeten realitzar experiments que requereixen una brillantor extremadament alta i escales de temps molt curtes.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere