El moviment de les plaques tectòniques va influir en l’aparició i desaparició de noves espècies marines / CSIC
Un treball liderat per científics de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC demostra que el moviment de les plaques tectòniques ha tingut una influència directa en la diversificació d’espècies al llarg de la història del planeta.
El registre fòssil d’invertebrats marins proporciona la història més completa de com la diversitat de la vida animal ha evolucionat durant els últims 500 milions d’anys de la història de la Terra. La importància ecològica dels invertebrats marins comença amb l’explosió del Cambrià, un esdeveniment relativament curt fa uns 541 milions d’anys, que va donar lloc a l’aparició de la major part dels patrons corporals d’invertebrats marins.
El ràpid creixement de la diversitat animal del Cambrià va finalitzar en l’Ordovicià, uns 70-80 milions d’anys després. Sempre s’ha pensat que, a mesura que els oceans es van anar poblant d’espècies noves, van ser factors limitants com l’espai o la competència per l’aliment el que va detenir la diversificació d’espècies.
Ara, un estudi dirigit pels científics Pedro Cermeño i Oscar Pau, de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC a Barcelona, demostra que la diversificació va poder alentir-se no només per l’escassetat d’aliments, sinó com a conseqüència del continu reciclatge de l’escorça oceànica.
A l’estudi, que s’acaba de publicar a Scientific Reports, han participat Michael Benton, reconegut paleontòleg de la Universitat de Bristol, i Christian Verard expert en geofísica i geologia computacional de la Universitat de Ginebra. ♦