Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Institut de Ciències del Cosmos commemora el 25è aniversari de la Societat Espanyola d’Astronomia / UB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

iccub-supernova.jpg_580592310

L’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB-IEEC) commemorarà el 25è aniversari de la Societat Espanyola d’Astronomia (SEA) amb dues conferències dirigides al públic general: una sobre les explosions de supernoves i una altra sobre la contaminació lumínica.

 Calendari de conferències

El dilluns 27 de novembre, a les 19 hores, l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona acollirà la primera d’aquestes xerrades, titulada «Explosions de supernova: la persistència de la memòria». Serà a càrrec de Carles Badenes, investigador de la Universitat de Pittsburgh i professor visitant a l’ICCUB, on col·labora amb l’equip de recerca de la missió Gaia, projecte de l’Agència Espacial Europea per elaborar el catàleg més precís de la Via Làctia que s’ha fet mai.

En aquesta conferència, Badenes abordarà el tema de les explosions de supernoves: què són, quin paper tenen en l’evolució estel·lar, i com es relacionen amb l’origen dels elements químics al nostre Univers. També parlarà d’un tipus d’explosions concretes, les anomenades supernoves termonuclears, que a dia d’avui segueixen sent un misteri per als astrofísics.

El divendres 15 de desembre, a les 12.45 h, tindrà lloc la segona conferència a la Facultat de Física de la UB (aula A22G). Salvador J. Ribas, director del Centre d’Observació de l’Univers, al Parc Astronòmic Montsec (Àger, la Noguera), i col·laborador de l’ICCUB, impartirà la ponència titulada «La contaminació lumínica, el cantó fosc de la llum».

La xerrada partirà d’una paradoxa: la introducció de l’enllumenat artificial a les nostres vides va suposar un gran canvi i avenç, però alhora, aquesta llum artificial té un «cantó fosc», amb moltes ramificacions que van més enllà de les observacions astronòmiques i que arriben a la nostra vida quotidiana. Ribas mostrarà els efectes més rellevants de la contaminació lumínica i plantejarà propostes que podem fer nosaltres mateixos per reduir-la.

 Vint-i-cinc anys de la Societat Espanyola d’Astronomia

La Societat Espanyola d’Astronomia (SEA), que té la seu a la Facultat de Física de la UB, es va fundar el 20 de novembre de 1992 com a entitat que agrupa diversos professionals d’institucions que treballen en l’àmbit de l’astronomia arreu de l’Estat. A dia d’avui, la SEA inclou un total de 770 professionals i està presidida per Francesca Figueras, investigadora de l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB, IEEC-UB) i del Departament de Física Quàntica i Astrofísica.

L’objectiu de la societat és contribuir al desenvolupament de l’astronomia i l’astrofísica a Espanya i promoure aquest camp del coneixement. En particular, també es proposa crear un fòrum independent per a la discussió d’assumptes d’interès comú per a la comunitat astronòmica espanyola.

El PROGRAMA complet de les conferències del 25è aniversari de la SEA es durà a terme en múltiples localitzacions amb ponències que tractaran temàtiques diverses, com els forats negres gegants o les ones gravitacionals, entre d’altres.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere