Els futurs metges de la UVic-UCC mantenen el primer contacte amb l’activitat assistencial ja des del primer curs
La nova facultat de Medicina s’orienta cap a la formació comunitària i integral dels doctors i doctores i situa el pacient en el centre del procés
Veure com actua un metge, observar la relació que s’estableix amb el pacient o entendre com es va construint la història clínica de cada malalt. Aquests són alguns dels aspectes que els alumnes de primer de la nova facultat de Medicina de la Universitat de Vic – UCC han pogut conèixer i analitzar ‘in situ’ als hospitals durant les primeres setmanes de curs. “El primer contacte amb la sanitat entusiasma molt, ens dóna molta força en la voluntat de ser metges i ara hem vist el què ens espera”, ha assenyalat Anna Pericas, una de les alumnes del grau. Precisament, l’estudiant ha conegut de primera mà la seva futura professió a l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, un dels escenaris escollits del teixit sociosanitari de la ciutat per mostrar als alumnes quina és la realitat diària dels centres, des del primer dia, i no en cursos més avançats com seria el més habitual. La nova facultat de Medicina, que ha arrencat el curs amb 88 alumnes, s’orienta cap a la formació comunitària i integral dels futurs doctors i doctores i situa el pacient en el centre del procés.
La nova facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya ha començat a caminar aquest curs en un edifici renovat a l’antiga fàbrica Can Baumann de la capital osonenca. Durant les primeres setmanes de curs, les lliçons no s’ha vist subscrites només a les classes teòriques, sinó que els alumnes han tingut l’oportunitat de fer pràctiques d’observació de l’activitat assistencial en centres hospitalaris i han acompanyat professionals mèdics en les seves rutines a l’Hospital Universitari de Vic, l’Hospital Universitari de la Santa Creu, l’Hospital de Campdevànol i també a diferents Centres d’Atenció Primària d’Osona. L’Anna Pericas és una de les estudiants de primer que ha vist de primera mà el dia a dia dels doctors. L’estudiant ha assenyalat que sobretot es buscava que poguessin veure “com actua un metge des de dins”, i ha afegit que ha estat una experiència “molt motivadora”. “Hem vist el metge com parla amb el pacient, que això ja t’ho pots imaginar, però també hem vist més enllà. Una vegada el pacient marxa, la doctora ens ha explicat què li passa a la persona i com es va construint la història clínica”, ha explicat Anna Pericas, una alumna originària de Santpedor a qui li agrada molt la pediatria, però també les emergències extrahospitalàries. Per la seva banda, la doctora Dina Barneto a l ‘Hospital Universitari de la Santa Creu ha explicat que veu amb molt bons ulls l’experiència. “Tot i que venen molt prudents i molt a l’expectativa, en segona línia, és bo que vegin la relació metge-malalt, que els equips estan formats per professionals interdisciplinaris, i també que cadascú té la seva parcel·la però es treballa en equip”, ha assenyalat Barneto. La doctora ha destacat que és important que tots aquests aspectes es vagin visualitzant i es vagin integrant “des del principi”.
Un model pedagògic innovador
En total s’han contractat una quinzena de professors i arribaran a la vintena per impartir totes les assignatures del primer curs. El president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut, Josep Arimany, ha assenyalat que el pla d’estudis incorpora elements “innovadors” des del punt de vista pedagògic, com l’ensenyament basat en la resolució de casos clínics, l’aposta per grups reduïts, la docència personalitzada o la internacionalització. De fet, el programa està pensat per fer metges “del segle XXI”, que tinguin habilitats comunicatives, de recerca, que coneguin molt bé els aspectes ètics i sobretot les noves tecnologies, “unes qüestions que fa uns anys no s’hi donava la importància que es dona avui”. Per la seva banda, el degà, Ramon Pujol, ha destacat que la nova facultat serà avaluable i comparable “objectivament” amb les altres facultats de Medicina del país quan els primers alumnes cursin l’examen MIR, d’aquí a sis anys. Irene Román forma part de l’equip docent de la facultat i ha explicat que s’ha intentat quela metodologia d’ensenyament no fos només la d’una classe magistral, sinó també “molt treball en grup, laboratoris, classes pràctiques i treball de recerca”. La voluntat, segons la professora, és fer que els alumnes siguin “curiosos”, “que busquin més enllà de la informació que se’ls dona, que busquin articles acadèmics, altres fonts d’informació, que sàpiguen llegir estudis, i com aplicar els resultats als seus pacients”. En general, Román veu els alumnes “bastant inquiets” i creu que han arribat “amb moltes ganes d’aprendre”. Com a punt feble, i que ja s’estan plantejant posar-hi solució de cara a l’any vinent, es tractaria de programar una assignatura d’anglès científic per millorar el nivell dels alumnes. Dels primers dies de classe, Pericas ha valorat molt positivament el fet que les classes, tot i ser teòriques, “s’enfoquin sempre molt a la pràctica”, i també el fet que els grups són reduïts, “cosa que ajuda a tenir una millor comunicació entre alumnes i professors”. L’estudiant ha notat el “canvi de volum de feina” en comparació amb batxillerat, “però si vas estudiant des del primer dia te’n pots sortir bé”.
Instal·lacions equipades amb programari d’última generació
La seu de la facultat, situada a la carretera de Roda a l’antiga fàbrica de Can Baumann, ocupa un espai de 2.700 metres quadrats que es reparteix en tres plantes. La superior, destinada a despatxos d’administració i de professorat, la segona a aules polivalents i espais d’estudi, i la planta baixa amb el laboratori de dissecció on s’ha instal·lat una taula de dissecció anatòmica digital, un software anomenat SECTRA. Precisament, la UVic és la primera universitat de l’estat espanyol que disposa d’aquest programari d’última generació que permet realitzar disseccions de forma digital. D’altra banda, la facultat de Medicina també compta amb una unitat docent al campus de Manresa. La UVic-UCC ha començat a impartir el grau de Medicina el curs 2017-2018 després que el passat mes de maig, la Conferència General de Política Universitària del govern espanyol donés llum verda al projecte. La facultat és de caràcter privat amb un cost anual que supera els 10.000 euros i també disposa d’un sistema de beques per ajudar al voltant del 20% dels estudiants. La nota de tall que van necessitar els estudiants per entrar va ser d’un 11,771 el mes de juliol. Dels 88 alumnes que cursen la carrera, el 86% són dels Països Catalans i Andorra i la resta provenen de la resta de l’estat espanyol. Per sexes, un 75% són noies i el 25% són nois.♦