La Fundació Tàpies abordarà en una exposició el perfil polític de l’artista
‘Antoni Tàpies. Biografia política’ reuneix obres d’entre els anys 50 i 70 que van establir la identitat de Tàpies
La Fundació Antoni Tàpies examinarà en una exposició un dels aspectes més paradoxals de l’obra de l’artista: el seu perfil polític. Concretament, l’equipament s’endinsarà en la forma, els procediments i els processos de significació d’obres destacades en relació amb el seu contingut polític. ‘Antoni Tàpies. Biografia política’ s’inaugurarà al juny i reunirà per primera vegada conjunts i sèries d’obres procedents de la fundació i de préstecs europeus d’entre els anys 50 i 70 que van establir la identitat de Tàpies com un dels artistes essencials de la postguerra europea i que fan palès el seu compromís amb les lluites polítiques antifranquistes. La temporada 2018 també oferirà un homenatge a Teresa Barba, dona de Tàpies, a través d’una mostra i inclourà la primera exposició monogràfica a l’Estat de Jennifer Allora i Guillermo Calzadilla.
La Fundació Tàpies enceta una nova etapa i dividirà la programació del 2018 en dos grans blocs sota l’estela de tornar a connectar la figura d’Antoni Tàpies amb una actualitat, que en dona “tots els arguments”, segons el director de la Fundació, Carles Guerra. Així, el primer dels blocs el conformarà l’exposició ‘Antoni Tàpies. Biografia política’, reconstruirà les seves obres de gran format de la ‘Documenta 3’ de Kassel de l’any 1964, incloent peces de fons de la fundació i els préstecs procedents de col·leccions europees. La mostra no atorgarà el protagonisme a obres que faran un exercici de protesta, sinó que desplegarà la trajectòria de l’artista buscant examinar les obres en un sentit ric i polisèmic i on la política no sempre és explícita. Així, en paraules del director de la Fundació Tàpies, es tracta de transformar l’obra i les pintures de Tàpies en un “quadre d’història” on gràcies a la recerca s’hi troben esdeveniments “claus i xifrats”. En la mostra, Guerra reconeix que, malgrat els anys, l’espectador hi pot trobar una vinculació amb la situació actual.La mostra donarà el tret de sortida del centenari d’Antoni Tàpies, que arribarà el 2023.
‘Allora&Calzadilla’, segon gran pilar de la temporada
El segon pal de paller de la temporada arribarà del febrer al maig amb l’exposició ‘Allora&Calzadilla’, que presentarà una selecció d’obres produïdes entre els anys 1996 i 2017 amb el rerefons de la situació de Puerto Rico. La mostra se centra en la dimensió musical de les peces, que fa arribar als espectadors la idea que el fet visual se subordina a l’auditiu. Una obra conduirà, segons Guerra, a la següent, de manera que ‘Stop, Repair, Prepare: Variationson Ode to Joy for Prepared Piano’ del 2008 condueix al mur des d’on sona ‘Wake up’ o al ‘Home Hippo’ que es pot percebre pels xiulets d’un vigilant llegint els diaris del dia assegut sobre una gran reproducció de la figura d’un hipopòtam.
Homenatge a Teresa Barba
Paral·lelament a aquestes dues grans exposicions, la fundació també impulsarà la mostra ‘Antoni Tàpies. T de Teresa’, que tindrà lloc del 6 de febrer al 21 d’octubre, un homenatge a Teresa Barba, dona de l’artista, que va tenir un paper “crucial” en la configuració de la seva identitat pública i en el seu compromís. La proposta reunirà dos blocs d’obres. D’una banda, la sèrie de dibuixos de l’artista i, de l’altra, la sèrie de litografies, litocollages i collages ‘Cartes a Teresa’. Els dos blocs de treball despleguen un repertori de signes que preserva la intimitat de la parella però amb al·lusions explícites a l’entorn més quotidià i, fins i tot, la seva sexualitat. La darrera de les propostes és la de Daniel Steegmann Mangrané, que arribarà a l’abril de 2018, que oferirà una intervenció dins i fora de la fundació protagonitzada per una gran papallona blava. Disminució de visitants el 2017La Fundació Tàpies tancarà l’any havent assolit la visita de 55.000 persones, unes 5.000 menys que l’any passat per la davallada d’assistents els últims mesos de l’any. L’equipament, amb un pressupost d’1,9 milions d’euros, busca rellançar-se i el director ha agraït especialment la implicació de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.♦