El rector de la URV: “És trist veure com les universitats sembla que no estem a l’agenda d’aquest país”
El Consell de Govern de la Rovira i Virgili aprova un pressupost de 104,07 MEUR pel 2018, un 0,85% més que enguany
El rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Anton Ferré, ha lamentat aquest dimarts la manca de propostes en campanya per millorar el finançament del sistema universitari públic català. “Els polítics n’han parlat poc i és trist veure com les universitats sembla que no estem a l’agenda d’aquest país”, ha afirmat. Ferré s’hi ha referit després de la reunió del Consell de Govern, que ha aprovat un pressupost de 104,07 MEUR pel 2018, un 0,85% més que el d’enguany. El rector s’ha mostrat partidari d’implementar un pla de xoc de tres anys a les universitats públiques que permeti reduir els preus de les matrícules i apujar la subvenció que reben de la Generalitat. L’objectiu, segons Ferré, seria que aquests imports tornessin als nivells que tenien abans de la crisi.
En el cas de la URV, els 66,82 MEUR que la institució estima que rebrà l’any vinent de la Generalitat seran insuficients per cobrir les despeses de personal, que superaran els 72 MEUR. L’any 2010, en canvi, aquesta partida representava el 89% de la subvenció rebuda. En aquest escenari, els ingressos de matrícula són ara mateix “imprescindibles” per a la seva viabilitat. “Si s’abaixen les matricules i no es compensa, serà qüestió de minuts que s’enfonsi el vaixell”, ha alertat Ferré. Preguntat pels efectes de l’aplicació de l’article 155 en la institució, Ferré ha explicat que només els ha comportat haver de fer més certificats de despesa arran de l’embargament dels comptes. En canvi, el rector s’ha queixat que no s’hagi posat damunt la taula la revisió del finançament en un any en què la Generalitat tancarà l’exercici amb superàvit i en què s’han anunciat noves promocions de docents i de Mossos d’Esquadra. “Sembla que no hem tingut un conseller que ens hagi posat davant de tot. Ara mateix, la Generalitat dedica 700 milions a les universitats públiques catalanes. 100 milions no els tenen més per posar damunt la taula?”, s’ha preguntat. Josep Anton Ferré ha advertit que la societat s’hi juga el futur dels joves que acabaran accedint al mercat laboral i ha recordat que el sistema universitari és clarament una prioritat en els països amb polítiques socials avançades. Així mateix, el rector s’ha queixat que dels 15,6 MEUR que els estudiants de la URV van rebre en concepte de beques i ajuts durant el curs passat, només el 47% han anat a compte de les administracions. Ferré ha subratllat que els altres 8,2 MEUR han sortit directament del pressupost de la URV o són diners no compensats, com ara les matricules gratuïtes. “Estem encantats de fer el què fem, però ens agradaria que els organismes que s’omplen la boca que donen beques en donessin més”, ha demanat.
La URV va perdent estudiants de grau i en suma de màster
D’altra banda, en el Consell de Govern d’aquest dimarts el rector ha presentat un informe de formació en el qual es posa de relleu que la universitat va perdent progressivament estudiants de grau -aquest curs són 11.141 enfront dels 11.360 de l’anterior-. Per contra, continua registrant una tendència creixent en els màsters -1.358 davant els 1.257 del 2016- i una estabilització en el nombre de doctorands -1.237-. Les noies són majoria, en conjunt, en tots els àmbits formatius. A més, l’informe mostra que aquest curs ha davallat un 6% el nombre d’estudiants que havien escollit la URV com a primera opció per iniciar els seus estudis de grau -3.160 pels 3.352 del curs anterior-. En aquest àmbit, a Ciències de la Salut hi ha hagut una demanda del 197% respecte del total de places en oferta, però tan sols del 45% en Arts i humanitats, la qual cosa comportarà una reformulació de l’oferta en els títols menys sol·licitats. Dels 2.852 estudiants que han accedit enguany a la universitat, el 82% prové d’instituts públics, un de cada tres treballa i un 29% gaudeix d’alguna beca. El rector ha destacat també que els alumnes que es graduen ho fan amb millor nota que amb què van entrar -el 61% surt amb una nota igual o superior al 7- i que el 64% dels estudiants completen els graus en els anys previstos en el pla d’estudis. La xifra d’abandonament preocupa, atès que ronda els 900 estudiants cada any. “És relativament alt i no voldríem que ho fos tant”, ha reflexionat el rector. Pla pilot de teletreball D’altra banda, la URV ha engegat un pla pilot de teletreball que portaran a terme, durant un any, 30 persones adscrites al Personal d’Administració i Serveis (PAS). Aquesta modalitat és voluntària i permetrà fer una part de la jornada laboral setmanal, mitjançant l’ús de les TIC, fora dels espais físics de la Universitat. La mesura pretén facilitar la conciliació i la flexibilitat laboral.♦